April

Lezing André Kuipers

Met het ruimtestation vloog André Kuipers 16 keer per dag een rondje rond de aarde. Grenzen tussen landen zijn vanuit de ruimte niet zichtbaar. Wél zichtbaar zijn de mondiale uitdagingen waar we met zijn allen voor staan: klimaatverandering, ontbossing, erosie, de gevolgen van verstedelijking. Nieuwe technologieën – van recycling tot aardobservatie door satellieten – zijn noodzakelijk voor een goede toekomst. Na de lezing wordt het startschot gegeven voor de duurzaamheidswedstrijd.

 

André Kuipers (1958) is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie is de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door: 11 dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens missie PromISSe.

Na jaren van training in Houston, Moskou, Keulen, Montreal en Tokio werd André, samen met een Russische en Amerikaanse collega, op 21 december 2011 voor de tweede keer gelanceerd met een Russische Soyoez-raket. Twee dagen later arriveerde hij in het internationale ruimtestation ISS om daar een half jaar te wonen en te werken. Aan boord was hij niet alleen arts en wetenschapper, maar ook boordingenieur en onderhoudsmonteur. Op 1 juli 2012 keerde André terug en landde met zijn ruimtecapsule in de Kazachse steppe.

 

Foto: ESA NASA

 

Lees meer over dit bijzondere bezoek

Duurzaamheidswedstrijd

Wat kunnen wij zelf doen om ons in te zetten voor onze aarde? De eerste (kleine) stap is vaak een goede. Het beste duurzame idee voor de school of Woerden wint een mooie prijs. Alle leerlingen van het Minkema College mogen meedoen aan deze bijzondere wedstrijd. Tussen 8 en 18 april mogen leerlingen hun idee indienen.

Doe mee!

Insecten eten

Met meer mensen op onze planeet is er ook meer behoefte aan duurzame voeding. Insectenvlees zou hier een goede bijdrage aan kunnen leveren. Tussen 8 en 12 april krijgen leerlingen (klas 3 mavo, havo en vwo) in de lessen aardrijkskunde uitleg over insectenconsumptie en kunnen ze ook het insectenvlees gaan proeven!

Fotowedstrijd

Welke bijzondere invulling weten onze leerlingen te geven aan het thema van deze maand?  Pak je camera (of gebruik gewoon je mobiel) en maak een foto die past bij het thema Power Planet. Je maakt kans op een Bol.com-bon ter waarde van EUR 15,-. Een jury kiest aan het eind van de maand een winnaar en op social media wordt een publiekswinnaar gekozen uit alle deelnemende foto's. 

Doe mee!

Stuur uiterlijk donderdag 18 april jouw foto in om deel te nemen aan deze fotowedstrijd. Vermeld bij de foto duidelijk je naam, leerlingnummer, klas en eventueel een toelichting bij jouw foto. Na de meivakantie worden de winnaars bekend gemaakt.

 

 
Spelregels

  • Je bent leerling van het Minkema College en de foto moet door jou zelf gemaakt zijn.
  • De foto moet een invulling zijn van het maandthema van ons jubileumjaar. Op welke manier je dat doet, mag je helemaal zelf weten!
  • Als er personen op je foto staan, zorg dan wel dat je hun toestemming hebt. 
  • De foto mag je maken met een camera, maar ook gewoon met je mobiel. Als je er maar voor zorgt dat de foto van voldoende kwaliteit (resolutie/pixels) is.
  • Door mee te doen aan de fotowedstrijd geef je automatisch toestemming om jouw foto met jouw voornaam te gebruiken voor publiciteitsdoeleinden (bijv. plaatsen op de website van het Minkema College en zijn social media kanalen).
  • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.