Keuzevakken basis/ kader

Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat je nu misschien nog niet zo goed weet welke mbo-opleiding het beste bij jou past. Bij ons krijg je een brede basis waarmee je terecht kunt op alle mbo-opleidingen!

Lees meer over onze keuzevakken

 • Marketing

  Dit keuzevak is een verdieping van het profielvak Commercieel en gaat over klantgericht werken. Dat betekent dat je meedenkt met de klant en onderzoekt welke wensen hij/zij heeft. Je leert ook wat winkels en bedrijven allemaal doen om succesvol te zijn. Hoe trek je bijvoorbeeld via social media klanten? Je leert hoe je een winkel, bedrijf, bank of verzekeringskantoor aantrekkelijk presenteert met inrichting en sfeer. De kennis die je hier opdoet, sluit goed aan bij de richting Commercieel en Marketing op het mbo.

 • Ondernemen

  Hoe start je een onderneming? Wat heb je hiervoor nodig? Welke eigenschappen moet je zelf hebben? Bij dit keuzevak maak je een plan om succesvol te zijn als ondernemer en kies je jouw eigen stijl, kleuren en manier waarop je jouw bedrijf wil presenteren. Want ondernemen is doen!

 • Webshop

  In dit keuzevak leer je hoe je een webshop maakt: een vorm van ondernemen, maar dan online. Je richt je eigen webshop in met producten die je vervolgens echt online kunt gaan verkopen. Daarbij mag je heel creatief zijn: welke stijl, welke kleuren en wat voor uitstraling wil jij gebruiken? Je kiest zelf de producten, fotografeert deze en plaatst ze in je webshop. Dit keuzevak sluit goed aan bij de opleidingen Ondernemen en Handel op het mbo.

 • Mode & Design

  Ben jij modebewust? Vind je het leuk om op de hoogte te zijn van de laatste trends en wil je ook zélf aan de slag? Dan is Mode & Design echt iets voor jou! Je gaat zelf iets ontwerpen en stoffen leren herkennen. Maar ook welke stijlen er zijn en hoe je die kunt combineren. Je werkt hierbij met moodboards. Als je geïnteresseerd bent in de mbo-opleidingen Economie, Ondernemen en Management, Fashion & Retail dan is dit vak een goede voorbereiding.

 • Fotografie

  Bij fotografie leer je alle ins en outs van het werk van een echte fotograaf. Je krijgt een opdracht en ontwikkelt een concept voor een fotoreportage. Je maakt een moodboard, leert verschillende fototechnieken kennen en ontdekt hoe je een foto goed kunt bewerken met Adobe Photoshop. Dit alles presenteer je aan jouw klas tijdens een expositie op school.

 • Keuken

  Natuurlijk ga je bij dit keuzevak koken en bakken in de leskeuken. Maar je leert ook om een ruimte sfeervol in te richten, hygiënisch te werken en gasten te ontvangen en serveren. Houd je van omgaan met mensen, samenwerken en werken met je handen, dan is ‘Keuken’ echt iets voor jou. Bij de opleidingen tot gastvrouw/-heer, medewerker facilitaire dienst, kok, bakker of patissier komen de vaardigheden die je hier leert goed van pas.

 • Tekenen, schilderen en illustreren

  Je begint met het ontwerpen en tekenen van een eigen karakter die je met verschillende schetsen tot leven brengt. Vervolgens ga je een wereld schilderen waarin dit karakter leeft met behulp van verschillende schilderen tekentechnieken. Ook maak je een digitale animatie of illustratie die geïnspireerd is op een kunststijl. Ook bij dit vak werk je met InDesign, Photoshop en Illustrator 4.

 • 2D-3D vormgeving en productie

  Ben jij graag creatief bezig en geïnteresseerd in moderne techniek? Bij dit keuzevak maak je een 2D-product, zoals een logo, folder, flyer, poster, kaart of een illustratie. Ook maak je een 3D-product, zoals een verpakking, display, maquette, pop-up kaart of dummy. Je werkt bij dit vak met programma’s als InDesign, Photoshop en Illustrator 4. Ook ga je aan de slag met de 3D-printer op school.

 • Sport en bewegen

  Lijkt het jou leuk om een sportevenement of toernooi te organiseren? Of wil je juist zélf sportief bezig zijn? In dit keuzevak komen beide aan bod. Je leert hoe je mensen kunt begeleiden tijdens het sporten en hun gezondheid in de gaten te houden. Je stelt bijvoorbeeld een goede warming up en cooling down samen en geeft instructie bij een sport- en bewegingsactiviteit. Dit vak sluit goed aan bij vervolgopleidingen in de richting sport en bewegen. Ook wanneer je later wilt werken in de beveiliging, bij defensie, de politie of het onderwijs is dit keuzevak handig!

 • Fietstechniek

  Je fietst elke dag naar school, maar weet je ook hoe alles werkt? Kun je je eigen band repareren of een lamp vervangen? Je fiets netjes schoonmaken en afleveringsklaar maken? Tijdens dit keuzevak leer je alle functies kennen van je fiets, maar ook van andere varianten zoals een E-bike, racefiets of mountainbike.

 • Scootertechniek

  De scooter, snorfiets en andere tweewielers met een motor worden steeds meer gebruikt als stoere, mooie en goedkope manier om snel van A naar B te komen. Bij dit keuzevak leer je deze voertuigen heel goed kennen; hoe werkt alles en wat komt er kijken bij het onderhouden en repareren. Een moderne module met veel nieuwe technieken.