Keuzevakken basis/ kader

Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat je nu misschien nog niet zo goed weet welke mbo-opleiding het beste bij jou past. Bij ons krijg je een brede basis waarmee je terecht kunt op alle mbo-opleidingen!

Lees meer over onze keuzevakken

 • Haarverzorging

  Een bezoekje aan de kapper is voor veel mensen een uitje: een nieuw kapsel geeft je vaak een goed gevoel. Bij het keuzevak Haarverzorging leer jij hoe je klanten ontvangt en ervoor zorgt dat ze tevreden de deur uitgaan. Je leert advies geven en een haardiagnose opstellen, maar ook de basisbeginselen van haarbehandelingen, zoals wassen en het in model brengen van een kapsel (föhnen, stylen en bijv. vlechten).

 • Ondernemen

  Hoe start je een onderneming? Wat heb je hiervoor nodig? Welke eigenschappen moet je zelf hebben? Bij dit keuzevak maak je een plan om succesvol te zijn als ondernemer en kies je jouw eigen stijl, kleuren en manier waarop je jouw bedrijf wil presenteren. Want ondernemen is doen!

 • Webshop

  In dit keuzevak leer je hoe je een webshop maakt: een vorm van ondernemen, maar dan online. Je richt je eigen webshop in met producten die je vervolgens echt online kunt gaan verkopen. Daarbij mag je heel creatief zijn: welke stijl, welke kleuren en wat voor uitstraling wil jij gebruiken? Je kiest zelf de producten, fotografeert deze en plaatst ze in je webshop. Dit keuzevak sluit goed aan bij de opleidingen Ondernemen en Handel op het mbo.

 • Mode & Design

  Ben jij modebewust? Vind je het leuk om op de hoogte te zijn van de laatste trends en wil je ook zélf aan de slag? Dan is Mode & Design echt iets voor jou! Je gaat zelf iets ontwerpen en stoffen leren herkennen. Maar ook welke stijlen er zijn en hoe je die kunt combineren. Je werkt hierbij met moodboards. Als je geïnteresseerd bent in de mbo-opleidingen Economie, Ondernemen en Management, Fashion & Retail dan is dit vak een goede voorbereiding.

 • Fotografie

  Bij fotografie leer je alle ins en outs van het werk van een echte fotograaf. Je krijgt een opdracht en ontwikkelt een concept voor een fotoreportage. Je maakt een moodboard, leert verschillende fototechnieken kennen en ontdekt hoe je een foto goed kunt bewerken met Adobe Photoshop. Dit alles presenteer je aan jouw klas tijdens een expositie op school.

 • Keuken

  Natuurlijk ga je bij dit keuzevak koken en bakken in de leskeuken. Maar je leert ook om een ruimte sfeervol in te richten, hygiënisch te werken en gasten te ontvangen en serveren. Houd je van omgaan met mensen, samenwerken en werken met je handen, dan is ‘Keuken’ echt iets voor jou. Bij de opleidingen tot gastvrouw/-heer, medewerker facilitaire dienst, kok, bakker of patissier komen de vaardigheden die je hier leert goed van pas.

 • Tekenen, schilderen en illustreren

  Je begint met het ontwerpen en tekenen van een eigen karakter die je met verschillende schetsen tot leven brengt. Vervolgens ga je een wereld schilderen waarin dit karakter leeft met behulp van verschillende schilderen tekentechnieken. Ook maak je een digitale animatie of illustratie die geïnspireerd is op een kunststijl. Ook bij dit vak werk je met InDesign, Photoshop en Illustrator 4.

 • 2D-3D vormgeving en productie

  Ben jij graag creatief bezig en geïnteresseerd in moderne techniek? Bij dit keuzevak maak je een 2D-product, zoals een logo, folder, flyer, poster, kaart of een illustratie. Ook maak je een 3D-product, zoals een verpakking, display, maquette, pop-up kaart of dummy. Je werkt bij dit vak met programma’s als InDesign, Photoshop en Illustrator 4. Ook ga je aan de slag met de 3D-printer op school.

 • Sport en bewegen

  Lijkt het jou leuk om een sportevenement of toernooi te organiseren? Of wil je juist zélf sportief bezig zijn? In dit keuzevak komen beide aan bod. Je leert hoe je mensen kunt begeleiden tijdens het sporten en hun gezondheid in de gaten te houden. Je stelt bijvoorbeeld een goede warming up en cooling down samen en geeft instructie bij een sport- en bewegingsactiviteit. Dit vak sluit goed aan bij vervolgopleidingen in de richting sport en bewegen. Ook wanneer je later wilt werken in de beveiliging, bij defensie, de politie of het onderwijs is dit keuzevak handig!

 • Robotica

  Robots worden steeds meer ingezet door bedrijven en bijvoorbeeld ziekenhuizen. Misschien heb jij thuis wel een robot! Denk bijvoorbeeld aan de grasmaairobot of de stofzuigerrobot. Bij dit keuzevak ga jij je bezighouden met het programmeren van een robot zodat deze een opdracht uit kan voeren.

 • Elektrotechniek

  Stel je eens voor dat je je smartphone of laptop niet meer kunt opladen of de elektriciteit in je huis niet langer werkt. Je koelkast valt uit en je krijgt de verlichting niet langer aan. Wat zouden we moeten zonder deze apparaten die werken op basis van elektrosystemen? Bij het keuzevak Elektrotechniek leer je hoe deze systemen werken, hoe je ze kunt testen en hoe je kapotte onderdelen kunt vervangen.

 • Theater

  Licht uit, spot aan! Bij het keuzevak Theater sta jij in de schijnwerpers. Plezier hebben in toneelspelen, dans of zang en je fantasie gebruiken, zijn belangrijke elementen bij dit vak. Je gaat aan de slag met toneeltekst, samen spelen, verschillende dansvormen en je leert op een goede manier gebruik te maken van je stem. We gaan met elkaar toewerken naar een mooie voorstelling. Daarnaast leer je ook wat er komt kijken bij het maken/produceren van een toneelvoorstelling.