In onze Wall of Fame hangen mooie foto's van oud-leerlingen die bijvoorbeeld een bijzonder beroep uitoefenen, landelijke bekendheid hebben gekregen door hun beroep en/of passie of oud-leerlingen die zich op een mooie manier inzetten voor de maatschappij. Met deze Wall hopen we onze huidige leerlingen te inspireren om het beste uit zichzelf te halen!

Ellen van Dijk

Ellen van Dijk

Beroep

Prof-wielrenster

Schooltijd Minkema College

1999 - 2005: VWO

Wat is je het meest bijgebleven van het Minkema College?

"De leuke klasgenoten en vriendinnen, de lange wandelingen van de ene kant naar de andere kant van de school. Het uitwisselingsproject met een Tsjechische school. De ijscoboer op vrijdagmiddag op het schoolplein ;)"

Hoe kijk je terug op jouw tijd op het Minkema College?

"Een hele fijne periode met leuke vriendinnen en klasgenoten waarin ik me ontwikkelde. Sport liep toen al als rode draad door mijn leven en het hielp mij in een puberteit waarin ik soms uiteraard ook onzeker was."

Waarom zou jij het Minkema aanraden aan huidige groep 8-leerlingen?

"Op het Minkema Collega was aandacht voor het individu en werd gekeken naar wat iemand nodig had. Ik voelde me er op mijn gemak."

Lievelingsvak

"LO, omdat ik van sporten houdt en Biologie omdat ik graag wilde weten hoe het menselijk lichaam werkt."

Appy Sluijs

Appy Sluijs

Beroep

Professor

Schooltijd Minkema College

1992 - 1998: VWO

Wat is je het meest bijgebleven van het Minkema College?

"Tafelvoetbal. Dat was echt fanatiek, dus dat heb ik echt goed geleerd. Na de middelbare school op allerlei plekken de blits mee kunnen maken."

Hoe kijk je terug op jouw tijd op het Minkema College?

"Met plezier. Sowieso was ik trots om op de langste school van Nederland te zitten (dat was toen nog). Maar met de meeste klasgenoten en docenten kon ik het goed vinden. En we hadden echt een paar toffe groepen vrienden waarmee we afspraken. We spreken nog steeds af en toe af, dus dat zegt wel iets over hoe we terugkijken op onze tijd op het Minkema College."

Waarom zou jij het Minkema aanraden aan huidige groep 8-leerlingen?

"De vraag is of ik dat echt met droge ogen kan doen! De school is uiteraard veranderd sinds ik er zat - we zijn 25 jaar verder - en dat hoort ook zo. Dus ik hoop vooral dat de mensen die nu voor de Minkema kiezen met net zoveel plezier op school zullen zijn als ik was."

Wat was jouw lievelingsvak?

"Ik vond aspecten van veel vakken leuk. Bij aardrijkskunde vond ik alles dat met het klimaat en met de geologische ondergrond te maken heeft heel leuk, maar dat was maar een heel klein onderdeel. Dus dat vak heb ik laten vallen. Bij biologie vond ik de ecologie leuk, maar het menselijk lichaam veel minder. Ik vond systeemleer leuk bij Wiskunde, Natuurkunde en Scheikunde. En ik heb ook eindexamen Tekenen gedaan; ik vond het superleuk om te doen en ook heb ik kunst altijd interessant gevonden.

Ik werk nu als professor op de universiteit bij de opleiding Aardwetenschappen; gek genoeg is dat geen vak op de middelbare school. Het combineert wat ik leuk vind aan Aardrijkskunde, Biologie, Natuurkunde en Scheikunde. Ik doe onderzoek naar de werking van het klimaat op Aarde en de biologie daarop. Mijn collega's hebben niet alleen Aardwetenschappen gestudeerd: sommige zijn Natuurkundigen, Scheikundigen en Wiskundigen. Zelf heb ik Biologie gestudeerd en via de paleontologie de Aardwetenschappen ingerold."

Dico Koppers

Dico Koppers

Beroep

Oud-profvoetballer

Schooltijd Minkema College

2005 - 2009: Havo

Hoe kijk je terug op jouw tijd op het Minkema College

"Heel goed, er werkten een hoop leuke mensen en ze deden er alles aan om mijn topsport goed te kunnen laten combineren met school."

Waarom zou je het Minkema aanraden aan huidige groep 8-leerlingen?

"Er werken veel fijne mensen en er hangt een leuke sfeer!"

Lievelingsvak

"Dat was LO, hoef ik verder niet uit te leggen denk ik! ;)"

Mariette van Slagmaat

Mariëtte van Slagmaat

Beroep

Galeriehoudster

Schooltijd Minkema College

1976-1983: havo

Wat is je het meeste bijgebleven van het Minkema College?

Er werd gekeken naar wie je was, niet alleen naar je cijfers. Je kreeg alle kansen om je te ontwikkelen, ook buiten het schoolse om, want soms gaat dat beter.

Hoe kijk je terug op jouw tijd op het Minkema College?

Ik heb het geweldig naar mijn zin gehad, het was bijna één groot feest! Letterlijk: ik organiseerde vanaf mijn vijftiende schoolfeesten. Het eindfeest met Doe Maar bijvoorbeeld, daar ben ik best trots op! Toen waren de 'buitenschoolse activiteiten' zoals dat genoemd werd, een belangrijk onderdeel van het aanbod op school. Naar een schoolfeest kwamen álle leerlingen, dat kun je je nu niet meer voorstellen. De samenwerking met het personeel was op dat gebied ook fantastisch, we waren écht een team. Dat was eigenlijk heel bijzonder.

Waarom zou jij het Minkema aanraden aan leerlingen in groep 8?

Op het Minkema leer je meer dan alleen de schoolvakken. Je kunt je breder ontwikkelen en daar heb je de rest van je leven wat aan. Je ontdekt misschien ook dat sommige dingen niet bij je passen, dat is net zo waardevol.

Wat was je lievelingsvak?

Tekenen. Ik was er niet supergoed in maar toen werd ik al blij van kunst. Nooit gedacht dat ik 24 jaar later een galerie zou beginnen. Superleuk dat ik nu leerlingen van mijn oude school over de vloer krijg voor rondleidingen en de eindexamenexpositie!

 

"Het is 'maar' school! Je leven hangt er niet vanaf. Uiteindelijk komt het altijd goed, kijk maar naar mij ;-)"

 

Anita Sara Nederlof

Anita Sara Nederlof

Beroep

Presentatrice RTL Nieuws / Journalist

Schooltijd Minkema College

2001 - 2006: Havo

Wat is je het meest bijgebleven van het Minkema College?

“Toen ik op het Minkema-college zat, was deze school uitgeroepen tot ‘de langste school van Nederland’. En dat heb ik geweten! Ik was maar ‘een kleintje’ en had, -met mijn korte pootjes en veel te zware tas- altijd het gevoel dat ik een marathon had gelopen aan het eind van de dag. Ik was rustig, voelde me soms onzichtbaar en ik háátte maatschappijleer, vanwege die discussies over actuele onderwerpen. Daar was ik te verlegen voor. Hoe anders is dat nu. Als journalist dagelijks op tv, moet ik me juist met allerlei onderwerpen bemoeien. Dus als je nu denkt; ik sneeuw onder tussen al die leuke, brutale, populaire mensen om me heen? Gun het wat tijd! En oja; mijn twee beste vriendinnen, heb ik leren kennen in de brugklas. Wie van je vrienden uit je klas, zie jij over 20 jaar nog steeds?”

Lievelingsvak

"Tekenen, muziek en beeldende vorming. Ik doe al deze vakken in mijn vrije tijd nog steeds"

Jelmer Vierstra

Jelmer Vierstra

Beroep

Politicus (wethouder Gemeente Woerden)

Schooltijd Minkema College

1988 - 1994: Havo

Wat is het meest bijgebleven van het Minkema College?

"Hoe leuk het onderwijsondersteunend personeel is, de conciërges, TOA's etc."

Hoe kijk je terug op jouw tijd op het Minkema College?

"Met gemengde gevoelens. Ik was niet zo heel goed in doen wat er van mij verwacht werd en liep daardoor vaak tegen de regels aan. Aan de andere kant hadden veel docenten daar ook wel weer begrip voor en heb ik er ook heel veel plezier gehad."

Waarom zou jij het Minkema aanraden bij huidige groep 8-leerlingen?

"Het is een lekker brede school waardoor er voor iedereen wel andere leerlingen zitten zitten waar je je goed bij voelt."

Lievelingsvak

"Biologie is natuurlijk het belangrijkste vak: de leer van het leven. Ben het niet voor niks gaan studeren daarna. Had ook met het enthousiasme van mijn docenten en de Toa te maken!"

Mandy Versteegt

Mandy Versteegt

Beroep

Oud-profvoetbalster

Schooltijd Minkema College

2003-2008: Havo

Wat is je het meest bijgebleven van het Minkema College?

"Grote school, gemoedelijke sfeer en leuke leraren. Ook de pauzes in de grote aula staan mij nog bij, altijd even een praatje maken met leerlingen uit andere klassen."

Hoe kijk je terug op jouw tijd op het Minkema College?

"Ik heb een fijne tijd gehad, redelijk onbezorgd en ik kon mijn topsport combineren met het lesprogramma (vanaf mijn 14e werd ik opgeroepen voor de nationale voetbalselecties en vanaf mijn 16e kwam ik bij FC Utrecht terecht). Het Minkema College hield daar rekening mee en er werd zelfs een sportcoördinator aangesteld. Daardoor liep ik met regelmaat met een veel te grote voetbaltas door de schoolgangen ;)"

Lievelingsvak

"Lichamelijke opvoeding en Nederlands (andere talen vond ik ook leuk). LO vanwege alle sporten die aan bod kwamen en Nederlands vanwege mijn interesse in het lezen van boeken en spelling/taalgebruik."

Rajjan El Alaoui

Rajjan El Alaoui

Beroep

Talentmanager en eventmanager

Schooltijd Minkema College

2014 - 2018: Vmbo basis en vmbo kader (cumlaude)

Wat is je het meest gebleven van het Minkema College?

"Dat ik van een jongetje, dat toch wel wat gepest werd, mijzelf heb ontwikkeld op het Minkema College door inspirerende docenten naar een jongeman met twee ondernemingen die doet wat hij wil doen en leuk vindt."

Hoe kijk je terug op het Minkema College?

"Heel erg leerzaam en veel gezien en gedaan! Tijdens mijn tijd op het Minkema heb ik mijzelf echt ontdekt en ben ik deels geworden wie ik nu ben."

Waarom zou jij het Minkema College aanraden aan huidige groep 8-leerlingen?

"Het Minkema is meer dan een middelbare school, je ontwikkelt echt een talent om verder mee aan de slag te gaan."

Lievelingsvak

"Economie, omdat al heel erg bezig was met marketing en ik wilde in eerste instantie ook iets in de marketing (economie) doen qua baan."

Dave Bode

Dave Bode

Beroep

Eigenaar licht- en geluidbedrijf en DJ

Schooltijd Minkema College

2010 - 2014: Vmbo-t

Wat is je het meest bijgebleven van het Minkema College?

"De gezellige sfeer onderling in de klas en het leuke contact met docenten."

Hoe kijk je terug op jouw tijd op het Minkema?

"Goed! Ik vind het een erg leuke school en heb het altijd naar mijn zin gehad."

Waarom zou jij het Minkema aanraden aan huidige groep 8-leerlingen?

"Het Minkema College is een hele leuke maar ook diverse school. Ik waardeerde het goede contact met de docenten altijd heel erg. Als er onduidelijkheden of vragen waren, kon je altijd bij de docenten terecht en maakte ze zelfs na schooltijd nog tijd om je dingen bij te brengen. Tijdens mijn schooltijd heb ik ook veel vrienden gemaakt waar ik buiten school mee afsprak."

Lievelingsvak

"Economie. Ik was vanaf het begin af aan al getriggerd door de onderdelen die je bij Economie krijgt, en de docent kon het altijd erg goed overbrengen."

Loes Ypma

Loes Ypma

Beroep

Voorzitter/directeur landelijke Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang / Politica

Schooltijd Minkema College

1992 - 1997: Havo

Wat is je het meest bijgebleven van jouw tijd op het Minkema College?

"Vriendschap voor het leven, verliefdheid voor heel even, vooral de pauzes in de gang, na schooltijd op het schoolplein en stiekem al naar Arie, dansen op schoolfeesten, niet slapen tijdens het kamp, en oja, ook de toffe docenten die voor levenslessen zorgden ;-) "

Hoe kijk je terug op het Minkema College?

"Ik heb een heerlijke tijd gehad op de Minkema, het was een leerzame, vormende periode. Mezelf ontdekken, wie wil ik zijn, hoe verhoud ik me tot anderen, tot de wereld om me heen? Anderen ontdekken: leren omgaan met verschil, met andere kinderen en verschillende docenten. Ik heb genoten van het rijke lesprogramma met veel aandacht voor brede talentontwikkeling als maatschappijleer en debatteren, sport, cultuur, musical bij Vivant."

Lievelingsvak

"Maatschappijleer natuurlijk! Het Wereldvak waar je kritisch leert denken, de wereld om je heen beter gaat begrijpen en nadenkt en discussieert met leeftijdsgenoten over je eigen rol hierin."

 

Malik Arbaj

Malik Arbaj

Beroep

Jurist / Politicus

Schooltijd Minkema College

2004-2010: Havo

Wat is je het meest bijgebleven van het Minkema College?

"De wijze waarop het Minkema College voor verbinding zorgde tussen de leerlingen."

Waarom zou jij huidige groep 8-leerlingen het Minkema aanraden?

"Het Minkema College heeft aandacht voor elk individu! Leerlingen voor beleid!"

Lievelingsvak

Geschiedenis en Frans

Simon van der Geest (Renske Derkx)

Simon van der Geest

Beroep

Schrijver

Schooltijd Minkema College

1990 - 1996: Atheneum

Wat is je het meest bijgebleven van het Minkema College?

"De repetities en voorstellingen met Vivant, het schooltoneel."

Wat was je lieverlingsvak?

"Tekenen. Daar kon ik goed mijn ei kwijt, en daar heb ik veel geleerd. Latijn vond ik ook erg tof. Soms moeilijk, maar altijd inspirerend. Van alle vakken heb ik daar misschien wel het meest aan gehad."

Onderschat nooit het belang van je verbeelding! Het is als een spier die je moet blijven trainen, bijvoorbeeld door te lezen, te tekenen, of muziek te maken.

(Fotograaf: Renske Derkx)

Pieter Lossie

Pieter Lossie

Beroep

Beleidsadviseur VO-raad en voormalig voorzitter LAKS

Schooltijd Minkema College

2014 - 2020: Atheneum

Wat is je het meest bijgebleven van het Minkema College?

"Bij het Minkema College was er altijd aandacht voor het belang van actief burgerschap. De gehele schoolorganisatie heeft mij altijd het vertrouwen en de ruimte gegeven om mezelf en de wereld beter te leren kennen middels allerlei activiteiten binnen en buiten de reguliere schooltijd. Dat vind ik nog steeds bijzonder. De bevlogen inzet van maatschappijleerdocent Paul Simons die mij de kansen gaf mij breed te vormen als burger die iets vindt, iets kan en iets wil, is hetgeen wat mij het meest is bijgebleven."

Hoe kijk je terug op jouw tijd op het Minkema?

"Ik heb een heel veilige en leuke tijd gehad op het Minkema College. Ik heb er vrienden voor het leven gemaakt, ik ben uit de startblokken van mijn levenspad gekomen en heb vooral heel veel gelachen in lessen om de meest melige dingen."

Waarom zou je het Minkema College aanraden aan huidige groep 8-leerlingen?

"Ondanks dat het Minkema College een vrij grote school is, heb ik altijd het gevoel gehad dat ik werd gezien door de hele laag aan onderwijsprofessionals. Met een generatie scholieren die steeds meer prestatiedruk en mentale gezondheidsklachten ervaart is het heel fijn om op een school te zitten waar er met je wordt meegedacht en waar aandacht is voor het welzijn en de ontwikkeling van de brede persoon die iedere leerling is. Daarnaast is mijn opvatting dat de toekomst met veel crises en mondiale uitdagingen vraagt om burgers die in hun voortgezet onderwijstijd middels uitmuntend burgerschapsonderwijs ervaringen hebben opgedaan over hoe zij zich kunnen verhouden tot deze complexe wereld en hoe ze onderdeel van de oplossing kunnen zijn. Het Minkema College biedt dat met de aandacht die het geeft aan kwalitatief en actief burgerschap."

Lievelingsvak

"Mijn lievelingsvak was maatschappijleer, gegeven door de iconische Paul Simons. Ik genoot elke les weer van de inhoudelijke bevlogenheid van Paul over zijn belangrijke vak, maar ook van alle dingen die we buiten de standaardlessen deden: een europadag, een speechdag, een bezoek aan de Tweede Kamer, een formatiespel, een simulatierechtszaak etc. etc."

 

Rene Oskam

René Oskam

Beroep

Dichter

Schooltijd Minkema College

2000 - 2005: havo

Wat is je het meest bijgebleven van het Minkema College?

In 5 HAVO moesten we een korte film maken voor CKV. Dat deed ik samen met een groepje van 3 van de meest spectaculaire meiden die het Minkema ooit gekend heeft. Het filmpje werd waanzinnig en heeft Hollywood nét niet gehaald. Elke keer als we elkaar zien, komt dat ene filmpje weer ter sprake.

Hoe kijk je terug op jouw tijd op het Minkema College?

Met een glimlach. Je komt als kind in de brugklas en denkt als volwassen man de school te verlaten. Achteraf is dat grappig, omdat je er later pas achter komt dat je als kind in de brugklas kwam en als een iets ouder kind de school weer verlaat. Volwassen worden komt daarna nog. Ooit. Een keer. Misschien.

Waarom zou jij het Minkema aanraden aan groep 8-leerlingen die nu hun schoolkeuze moeten maken?

Moeilijke vraag, het is inmiddels al 18 jaar geleden dat ik er zelf op gezeten heb. Naar mijn weten zijn er 2 middelbare scholen in Woerden: de Minkema en het Kalsbeek College. Ik ben totaal niet gelovig of iets wat daar in de buurt komt. En de Minkema was minder ver fietsen.

Wat was je lievelingsvak?

Frans! Ik heb het altijd een fantastische taal gevonden. Het klinkt waanzinnig en het is héél leuk om in het buitenland de taal van je gastland te kunnen spreken.

Heb een dankbare houding

maar houd een kritische blik

loop niet weg als het zwaar wordt

bijt jouw deel af en slik.

Hamid Assili

Hamid Assili

Beroep

HR Adviseur bij Colt Technology Services en daarnaast Assistent-Scheidsrechter

Schooltijd Minkema College

2008-2012: vmbo theoretische leerweg

Wat is je het meest bijgebleven van het Minkema College?

Ik heb een leuke tijd gehad op het Minkema College. De goede en vriendelijke docenten die daar rondliepen hebben mij ontzettend ondersteund in mijn leertraject, maar ook de vele (sport)activiteiten die georganiseerd werden.

Hoe kijk je terug op jouw tijd op het Minkema College?

Ik heb tot op de dag van vandaag geen spijt gehad dat ik op het Minkema College heb gezeten. Voor mij was dat de ideale school aangezien ik bijvoorbeeld niet echt een zelfstandige leerling was. Al met al kijk ik dus positief terug op mijn periode op het Minkema College.

Waarom zou jij het Minkema aanraden aan huidige groep 8-leerlingen?

Met name vanwege de ondersteuning vanuit docenten, maar ook de open cultuur die daar heerst maken het gewoon een fijne leeromgeving. Zeker ook een aanrader voor leerlingen die niet zelfstandig zijn, gezien de goede begeleiding.

Wat was jouw lievelingsvak?

Ik had twee lievelingsvakken, namelijk Engels en Economie. Gedurende je schooljaren kom je erachter waar je interesses liggen en voor mij lagen die bij Engels/Economie. Engels omdat ik veel Engelse films keek en Economie omdat ik geïnteresseerd was in de handelsmarkt.

 

Mariette Pennarts

Mariëtte Pennarts

Beroep

Politica (wethouder gemeente Woerden)

Schooltijd Minkema College

1976 - 1983: Atheneum

Wat is je het meeste bijgebleven van het Minkema College?

"Er was veel ruimte voor onderlinge discussie tijdens de lessen. Over allerlei onderwerpen. De docenten deden daar actief aan mee. Het stimuleerde ons in het vormen van een mening."

Hoe kijk je terug op jouw tijd op het Minkema?

"Ook ‘in mijn tijd’ was het Minkema College al een grote school. Toen nog met alle opleidingen in één gebouw. Toch kende ik heel veel mensen bij naam. De sfeer was ondanks de omvang toch heel persoonlijk. Je werd gezien. Ik voelde me erg thuis op het Minkema. Toen ik daarna ging studeren heb ik de school in het begin best wel gemist."

Waarom zou jij het Minkema College aanraden aan huidige groep 8-leerlingen?

Een mooie moderne school met een fijne sfeer. Vooral dat laatste is erg belangrijk.

Lievelingsvak

"Nederlands! Fijne docenten die veel energie staken in de lessen. Zo werd zelfs de literatuurlijst leuk!"

Yassin

Yassin Oukili

Beroep

Profvoetballer

Schooltijd Minkema College 

2012 - 2015: vmbo basis

Wat is je het meest bijgebleven van het Minkema College?

"Er was een leuke, gezellige sfeer op school."

Hoe kijk je terug op jouw tijd op het Minkema?

"Het was een gezellig, leerzame tijd op het Minkema College."

Waarom zou jij het Minkema aanraden aan huidige groep 8-leerlingen?

"Omdat het een leuke school is, die je kansen biedt en je de ruimte geeft om jezelf te zijn en jezelf te ontwikkelen tot wie je wilt worden."

Jouw lievelingsvak?

"Geschiedenis en LO."

Florian van Hout

Florian van Hout

Beroep

Politicus (fractievoorzitter VVD in de gemeenteraad van Woerden)

Schooltijd Minkema College

2011 - 2017: gymnasium

Wat is je het meest bijgebleven van het Minkema College?

Hoe snel ik me er thuis voelde, maar bovenal mijn vele iconische docenten. Hun eigenzinnigheid, liefde voor hun vak of zijdelings meegegeven levensadviezen maakten de lessen leuk én nuttig. Mijn leraar Duits, meneer Bleijerveld, zei altijd dat leerling en docent slechts 'passanten in elkaars leven' zijn (hij had ook goed filosofie kunnen geven). Ironisch genoeg is juist die opmerking me van hem bijgebleven. Meneer Simons die bij maatschappijleer alles uit de kast haalde om ons met een formatiespel, Europadag, een bezoek aan de Tweede Kamer - én het altijd terugkerende ‘dealen en wheelen’ - te laten ervaren wat een democratische rechtsstaat nu echt betekent. Mevrouw Wilcox, van wie ik de beste lessen Engels kreeg en die bij meerdere generaties leerlingen het fenomeen ‘broodje chips’ heeft geïntroduceerd. Al mijn docenten Frans, die altijd enthousiast klaarstonden om mijn vragen te beantwoorden. En natuurlijk meneer Kramer, die niet alleen op een geweldige manier Latijn gaf, maar ook twee jaar een heel fijne mentor was. Als zijn onbetwiste hoogtepunten gelden hoe hij keer op keer de stilte tijdens toetsen verbrak met het aanzetten van zijn Nespresso-apparaat, hoe hij confronterende wijsheden kon meegeven (mannen zijn doorgaans sociale onbenullen) en hoe hij de hele groep tijdens onze Romereis op sleeptouw nam door de Galleria Borghese en daarbij - net iets te dicht in de microfoon - vertelde over de erotiserende vlezigheid van Bernini.

Hoe kijk je terug op jouw tijd op het Minkema College?

Ik heb een ontzettend fijne tijd op het Minkema gehad. Ook na de lessen bleef ik met vrienden, die ik nog steeds spreek, vaak lang hangen in het LGT-hok. Terugkijkend heb ik de ruimte gekregen om heel veel waardevolle ervaringen op te doen en te doen wat ik leuk vond. Van de Romereis, waar ik mooie herinneringen heb gemaakt en enorm hard heb gelachen, tot wedstrijden met het debatteam in de verre uithoeken van het land en excursies naar Cambridge met CEM. Het Minkema combineerde voor mij de voordelen van een brede school met een sfeer van kleinschaligheid. Het gymnasium voelde nooit als een apart deel van de school, maar altijd als onderdeel - maar wél met ons jaarlijkse “eigen” hoogtepunt in de vorm van de Gymnasiumdag, waar we in één dag met ons groepje van een mythe uit de klassieke oudheid een toneelstuk(je) maakten. Op het Minkema werd er vaak gesproken over de ‘achterkant van je diploma’: niet alleen je cijfers doen ertoe, maar ook dat je je ontwikkelt tot een prettig, zelfstandig en kritisch nadenkend iemand, dat je respectvol en onderbouwd met anderen leert discussiëren. Naast alle kennis heb ik vooral aan die vorming heel veel gehad!

Waarom zou jij het Minkema College aanraden aan huidige groep 8-leerlingen?

Op het Minkema College word je in een vrije, fijne en veilige sfeer uitgedaagd om je talenten te ontdekken, erachter te komen wat je leuk vindt en het beste uit jezelf te halen. Er zijn veel gepassioneerde docenten om je daarbij te helpen. Niet alleen in de gewone lessen, maar vooral ook daarbuiten. In 'mijn tijd' waren er al het Debatteam, Cambridge English Masterclass, het Licht- en Geluidteam, het Grote Minkema Dictee, een sportklas en een toneelgroep – en het aanbod is nu nog veel groter. Natuurlijk 'moet' er op school ook veel, maar achteraf zal je zien dat er vooral ook veel kán. Pak die kansen! Minstens zo belangrijk: het Minkema is een brede school, waardoor je veel verschillende mensen leert kennen. Dat heeft twee voordelen: je maakt ongetwijfeld goede vrienden én je komt erachter dat niet iedereen hetzelfde denkt en vindt. Beide zijn onmisbaar in je latere leven.

Wat was jouw lievelingsvak?

Ik vond alle talen en geschiedenis leuk, maar mijn lievelingsvakken waren Frans, Latijn en maatschappijleer. Frans, omdat ik het de mooiste taal ter wereld vind. Ik vond het ontzettend leuk om te merken dat ik de taal door de lessen langzaam echt iets beter onder de knie kreeg. Latijn, omdat het vak veel combineert: naast de boeiende verhalen en (cultuur)geschiedenis begrijp je door te vertalen ook andere talen beter, zoals Frans. Al had je ook nog best wat Nederlandse taalvaardigheid nodig om van het Latijn goedlopende zinnen te maken... Aan dat op een precieze, analytische manier naar taal leren kijken heb ik in mijn rechtenstudie veel gehad. Maatschappijleer, vanwege de gepassioneerde discussies die we er voerden en de lessen van Paul Simons, die - consequent met boterham in de hand - bevlogen liet zien hoe je problemen van meerdere kanten kunt bekijken, hoe belangrijk het is om je eigen mening soms bij te stellen en dat democratie niet alleen iets vinden, maar ook luisteren betekent.