Op het Minkema College willen we je aanmoedigen om grenzen te verleggen en talenten te ontwikkelen. We willen in de behoefte voorzien om deel te nemen aan activiteiten die anders zijn dan de reguliere lessen. Je volgt talentonderwijs als je belangstelling hebt in een bepaald onderwerp of als je behoefte hebt aan meer uitdaging.

Havo en vwo

Pioneers

U-Talent University Pioneers

U-Talent University Pioneers is voor leerlingen die als eerste in hun gezin gaan studeren aan de universiteit of het hbo. Studeren is dan vaak leuk, maar ook een hele nieuwe stap.... Als pionier ga je nieuwe dingen ontdekken. Maar deze stap kan moeilijker zijn als je ouders ook niet alles weten van studeren (in Nederland).

Bij U-Talent UP kom je tijdens de bovenbouw meerdere keren naar de Universiteit Utrecht. Je maakt samen met anderen kennis met studeren, verschillende studies en werkt aan studievaardigheden. Je ontmoet studenten en onderzoekers, die vertellen over hun studieloopbaan.

Iets voor jou? Laat het ons weten! → talentcoordinator@minkema.nl

Wiskunde Olympiade

Olympiades

Elk jaar organiseert het Minkema College diverse olympiades en het zorgt er daarmee voor dat de verschillende olympiadevakken extra in de spotlights komen te staan. We bieden leerlingen daarmee de mogelijkheid om een (inter)nationale uitdaging op het desbetreffende vakgebied aan te gaan. De competitie met leeftijdgenoten geeft je een vakinhoudelijke boost en zorgt ervoor dat je kan uitblinken in een bepaald vak. Je mag je in principe aanmelden voor elke olympiade. In de afgelopen schooljaren hebben leerlingen meegedaan aan olympiades van bijvoorbeeld aardrijkskunde, biologie, natuurkunde en wiskunde. We hebben elk jaar leerlingen die in de eerste ronde zo goed presteren, dat zij doorstromen naar volgende, landelijke rondes.

 • Test je algemene kennis en doe mee aan een wedstrijd voor aardrijkskunde, biologie, informatica, natuurkunde, scheikunde, wiskunde en/of taalkunde!
 • Voor onderbouw en bovenbouw havo en vwo
 • In december, januari, februari
 • Voorrondes op Minkema, (halve) finales in heel het land of over de wereld!
 • Meer informatie in de les of via de mail, of benader je vakdocent

Leerlingclubs havo/vwo

 • Licht-en-geluid-team

  Het Minkema College staat bekend om haar spectaculaire optredens van leerlingen, zoals tijdens Minkema Live. De aula van de Minkemalaan is ingericht met professionele licht- en geluidsapparatuur. Dankzij een eigen licht-en-geluidteam zijn de optredens voor het grote publiek zichtbaar en hoorbaar. Het team bestaat uit leerlingen met een speciale belangstelling voor theatertechniek. Er is beperkt plaats in het team. Als je geïnteresseerd bent, kun je op proef meedraaien en op die manier een aanvulling op het team worden.

 • Debatteam

  Houd jij van een goede discussie? Weet je jouw mening over te brengen, maar sta je ook open voor de mening van anderen? Dan is het debatteam wellicht iets voor jou! Ons debatteam komt regelmatig bij elkaar om te praten over maatschappelijke thema’s en te oefenen met argumenteren. We gaan jaarlijks de strijd aan met teams van andere scholen. 

  • Oefenen met speechen, debatteren en discussiëren
   • Vrijblijvend: kom zo vaak je wilt!

  Voor fanatieke leerlingen:

  • Debatwedstrijd (Op weg naar Het Lagerhuis)
  • Leraar-leerlingdebat, in gesprek met politici, etc.
  • Provinciaal jeugddebat

  Meer info? L.kloet@minkema.nl 

 • Gender and Sexuality Alliance (GSA)

  De GSA (Gender-Sexuality Alliance) is een groep leerlingen die tijd en energie steken in de tolerantie, acceptatie en kennis over de LHBT+ gemeenschap. Zij organiseren hiervoor leuke activiteiten, zoals Paarse Vrijdag: een dag waarop je paarse kleding kan dragen om je steun te tonen aan de LHBT+. Verder regelen ze ook serieuzere zaken, zoals genderneutrale toiletten op de tweede verdieping van onze school. 

  Met een organisatie zoals de GSA op onze school, hopen wij de school zo gezellig mogelijk te maken. Iedereen moet vrij zijn op deze school, en wij zien graag dat leerlingen zichzelf mogen uiten en ontwikkelen. Zeker in de periode van de middelbare school kan het soms lastig zijn; veel leerlingen worstelen met hun eigen identiteit. De GSA helpt deze leerlingen graag.

  Als je, als leerling, zelf inspraak wilt hebben op de inclusiviteit van onze school, als je persoonlijke vragen hebt waar de GSA mee kan helpen, of als je zelf graag een specifieke zaak ziet veranderen op Minkema; iedereen kan zich aanmelden! Als je geïnteresseerd bent. Iedereen is hier welkom, het maakt niet uit wie of wat je bent. 

 • Feestcommissie, B.A.C.
  • Houd jij van een feestje?
  • Ben jij goed in organiseren?
  • Vind je het leuk om met anderen samen te werken?
  • Heb je leuke, originele ideeën voor de feesten op school?

  Dan zijn we op zoek naar jou! Dus zit jij in de tweede klas of hoger, dan ben je meer dan welkom om je aan te melden.

  Wat verwachten we van jou:

  • Je aanwezigheid bij de voorbereiding en bij de drie feesten in het jaar: het brugklasfeest, kerstfeest en het eindfeest. Gezellig met de hele crew vooraf eten op school.
  • Dat je een mening durft uit te spreken en inzet toont.
  • Gezellig praten en feesten hoort er zeker bij, maar doorpakken wanneer het nodig is.

   

  Lijkt jou dit leuk? Stuur dan per mail een korte motivatie.

  Misschien ben jij dan binnenkort wel het nieuwste lid van de feestcommissie!

   

 • Schaakclub

  Het eerste schaaktoernooi van de schaakclub begin 2023 was een groot succes met meer dan 40 deelnemers! Inmiddels is daarom het schaaktoernooi uitgebreid met 4 themamiddagen waarop je met elkaar diverse stellingen doorneemt en schaaktheorie bespreekt. En natuurlijk ook een wedstrijdje speelt. Een grootmeester en/of de voormalig jeugdkampioen meisjes van Nederland verzorgt deze middagen.

  Kom je ook langs? Met een paar tips en trucs ga je aanzienlijk beter schaken. Iedereen is welkom. Beginners, gevorderden, voor iedereen die het leuk vindt om beter te worden in schaken. “..., d6”!

  De themamiddagen in schooljaar 2023-2024 zijn op:

  1: ma 23 oktober 2023

  2: ma 13 november 2023

  3: di 9 januari 2014

  4: ma 26 februari 2024

  En het schaaktoernooi is dan op dinsdag 2 april 2024.

  Contactpersonen: J.Saas@minkema.nl en N.Bosboom@minkema.nl

 • Schoolband

  Speel jij een instrument of zing je? En vind je dit leuk om samen met anderen te doen? Sluit je aan bij de schoolband!

  • Voor wie: Iedereen
  • Wanneer: Elke maandag het 6e uur
  • Waar: Lokaal 023 (muzieklokaal)

  Lijkt jou dit wat? Loop langs in het muzieklokaal of laat het weten aan meneer Dieleman (J.dieleman@minkema.nl) of mevrouw Kamphuis (P.kamphuis@minkema.nl).

 • Minkema Musical

  De Minkema Musical-club komt om de week op vrijdag het 6e uur bij elkaar in lokaal M315. Tijdens dit uur gaan we acteren, zingen en dansen. Laat jezelf zien! Het is op dit moment een kleine groep, maar we kunnen zeker nieuwe leden gebruiken!

  Doel:

  • Optreden tijdens Minkema Live 2024!
  • Uitgroeien tot een volledig avondvullend programma vanaf 2025..

  Meer info? a.vanhofwegen@minkema.nl

VMBO

Boulevard

Talentlessen

Het is belangrijk dat je op school je interesses en talenten kunt ontdekken en ontwikkelen. Voor een groot deel gebeurt dat in het gewone onderwijsprogramma. Maar we bieden ook extra lessen zoals (break)dans, film & muziek, spoken word, digitaal componeren, hiphop en kunst & techniek. Brugklasleerlingen krijgen in de tweede helft van het schooljaar talentlessen in hun rooster. Leerlingen in leerjaar 2 kunnen ook kiezen voor talentlessen.

Minkema Boulevard

In speciale Boulevard-talentlessen bereid je je voor op een groot optreden aan het einde van het schooljaar. Hieraan kunnen leerlingen uit leerjaar 1 t/m 3 deelnemen. Deelname is vrijwillig, maar niet vrijblijvend; als je ervoor kiest, verwachten we dat je komt.