André Kuipers op het Minkema College!

9 april 2019

Een echte astronaut op school. Dat is toch wel heel bijzonder! André Kuipers wist op maandag 8 april de leerlingen te boeien met zijn verhaal over zijn tijd in de ruimte, maar ook over de aarde.  André Kuipers

Met het ruimtestation vloog André Kuipers 16 keer per dag een rondje rond de aarde. Hij zag de zon en de maan diverse keren per dag opkomen en weer ondergaan. Als hij even wat vrije tijd had, keek hij graag naar buiten. Naar het prachtige heelal met al zijn zonnestelsels. Maar ook naar de aarde. Grenzen tussen landen zijn vanuit de ruimte niet zichtbaar. André Kuipers zag wél de mondiale uitdagingen waar we met zijn allen voor staan: klimaatverandering, ontbossing, erosie, de gevolgen van verstedelijking. De lezing van André was tevens de aftrap van een duurzaamheidswedstrijd waaraan alle leerlingen kunnen deelnemen.

Op indrukwekkende wijze vertelde André Kuipers over zijn ruimtevlucht. Met bijzondere en ook grappige anekdotes kregen de leerlingen een mooi inkijkje van het leven aan boord van een ruimteshuttle. 

"In het begin was ik nog wel eens verbaasd als ik een bepaalde gang inging van de shuttle. Dan herkende ik deze ruimte bijvoorbeeld helemaal niet. Maar dat komt omdat je - door het ontbreken van de zwaartekracht - de ene keer via de vloer binnenkomt, maar de volgende keer net zo gemakkelijk via het plafond binnen komt zweven. In de ruimte is er simpelweg geen onder of boven." - André Kuipers

Al op jonge leeftijd was André Kuipers geïntrigeerd door het heelal. Een serie als 'The Thunderbirds' vond hij geweldig en ook stripboeken over de ruimte verslond hij. Maar dat hijzelf ook daadwerkelijk één van de slechts 550 personen op deze aarde zou zijn die de lucht in zou gaan, leek toen nog een onmogelijke droom. Maar toen Wubbo Ockels werd geselecteerd als astronaut, leek zijn droom toch niet zo irreëel. Hij besloot er voor te gaan toen hij in de krant een advertentie zag waarin stond dat er 2-5 astronauten werden gezocht.

"Mijn advies aan jullie is: heb je een droom - hoe groots ook - ga er altijd voor! Je weet tenslotte niet hoe een koe een haas vangt. Probeer het.  Dan kun je later tenminste nooit zeggen 'had ik het maar geprobeerd." - André Kuipers

Een jarenlange training ging vooraf aan zijn daadwerkelijke vertrek richting de ruimte. Hij volgde trainingen in Houston, Moskou, Keulen, Montreal en Tokio. Op 21 december 2011 werd André Kuipers voor de tweede keer gelanceerd met een Russische Soyoez-raket. Twee dagen later arriveerde hij in het internationale ruimtestation ISS om daar een half jaar te wonen en te werken. Aan boord was hij niet alleen arts en wetenschapper, maar ook boordingenieur en onderhoudsmonteur. Op 1 juli 2012 keerde André terug en landde met zijn ruimtecapsule in de Kazachse steppe.

 

<

 

 

Inmiddels zet André Kuipers zich in voor duurzaamheid en nieuwe technologieën – van recycling tot aardobservatie door satellieten – die noodzakelijk zijn voor een goede toekomst. Deze lezing paste daarom mooi in het jubileumthema van deze maand: De maand van de aarde.