Februari

Wetenschapsworkshop

Hoe moeilijk is het om twee dingen tegelijk te doen? Kunnen meiden beter multitasken dan jongens?  En… heb je zelf door hoe je beïnvloed wordt door je omgeving? Tijdens de workshop van Universiteits Museum Utrecht op 5 en 8 februari gaan de vmbo-leerlingen uit leerjaar 2 op onderzoek uit.

Leerlingen gaan in dit programma zelf actief aan de slag met sociaal-wetenschappelijk onderzoek over multitasking. Elk groepje combineert twee taken met elkaar en onderzoekt hoe goed die tegelijkertijd uitgevoerd kunnen worden. Maar letten de leerlingen wel goed op? Of is hun aandacht ergens anders?

Wetenschap gaat over nieuwsgierig zijn, vragen stellen, beredeneren en onderzoeken. Met die principes gaan leerlingen in dit onderwijsprogramma aan de slag. Het programma wordt zowel in het museum als op school aangeboden. In het museum wordt het programma gecombineerd met een korte, interactieve rondleiding aansluitend op het thema van de workshop. In het hele programma werken de leerlingen met echte onderzoeksmaterialen.

Vakoverstijgende thema’s

Het programma sluit aan op het thema Mens en maatschappij, leerdoel 39: het uitvoeren van een onderzoek naar een maatschappelijk verschijnsel en het presenteren van de uitkomsten daarvan. Leerlingen leren dat onze omgeving een grote invloed heeft op ons gedrag.

Robot Soccer

De voetballende robots van wereldkampioen Tech United ( TU Eindhoven) spelen op 7 februari in de aula van de Minkemalaan een spannende voetbalwedstrijd! Komt dat zien! De onderbouwleerlingen van de havo/vwo en diverse klassen van het vmbo mogen aanwezig zijn bij deze wedstrijd.

De voetballende robots worden niet door mensen bestuurd, maar besturen zichzelf. Met deze vernieuwende technologie wil de TU/e de ontwikkeling van betrouwbare en betaalbare zelfsturende (autonome) robots waarbij de samenleving baat heeft stimuleren. 

"Cruciaal daarbij is dat de robot kan omgaan met onzekerheid en nieuwe situaties, iets waar de voetbalrobots in voorop lopen. De TU Eindhoven is onlangs een groot project begonnen om haar jarenlange kennis en expertise over te dragen naar de industrie." Bron: TU/e

Robot Soccer TU/E

Lezing ‘Cijfers geven werkt niet’

Veel scholieren ervaren een hoge prestatiedruk. Ze leven van toets naar toets. De havo/vwo-locatie van het Minkema College wil het aantal toetsen terugdringen. Maurice van Werkhooven licht tijdens deze lezing op 5 februari voor ouders van onze havo/vwo-leerlingen toe waarom uit onderzoek blijkt dat alleen cijfers geven niet werkt en natuurlijk: wat dan wel?! Meld u aan!

Meer informatie en aanmelden

Wetenschap van de restauratie (van schilderijen)

Wat heeft scheikunde met kunst te maken? Meer dan je denkt! Restaurateur Lieve d’Hont legt in een speciale les op 7 februari aan onze vwo 5 en vwo 6-leerlingen uit hoe de scheikundige kennis over polair/apolair, elektronenoverdracht, analyse methoden en polymeerchemie van toepassing is op het restaureren van schilderijen.

Lieve d'Hont restaureert oudste schilderij Mauritshuis

Fotowedstrijd

Welke bijzondere invulling weten onze leerlingen te geven aan het thema van deze maand?  Pak je camera (of gebruik gewoon je mobiel) en maak een foto die past bij het thema Master of Science. Je maakt kans op een Bol.com-bon ter waarde van EUR 15,-. Een jury kiest aan het eind van de maand een winnaar en op social media wordt een publiekswinnaar gekozen uit alle deelnemende foto's. 

Doe mee!

Stuur uiterlijk donderdag 21 februari jouw foto in om deel te nemen aan deze fotowedstrijd. Vermeld bij de foto duidelijk je naam, leerlingnummer, klas en eventueel een toelichting bij jouw foto. Op dinsdag 26 februari worden de winnaars bekend gemaakt.

 

Spelregels

  • Je bent leerling van het Minkema College en de foto moet door jou zelf gemaakt zijn.
  • De foto moet een invulling zijn van het maandthema van ons jubileumjaar. Op welke manier je dat doet, mag je helemaal zelf weten!
  • Als er personen op je foto staan, zorg dan wel dat je hun toestemming hebt. 
  • De foto mag je maken met een camera, maar ook gewoon met je mobiel. Als je er maar voor zorgt dat de foto van voldoende kwaliteit (resolutie/pixels) is.
  • Door mee te doen aan de fotowedstrijd geef je automatisch toestemming om jouw foto met jouw voornaam te gebruiken voor publiciteitsdoeleinden (bijv. plaatsen op de website van het Minkema College en zijn social media kanalen).
  • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.