Voor de gymnasiumleerlingen is er een speciaal aanbod, genaamd Discover Classics. Per periode heb je, naast de keuze uit de andere 4 stromen, ten minste één module uit deze talentstroom.

Jaar 1 Jaar 2 Jaar 3

Jaar 1

Minkema Discover Asterix en Obelix

Asterix en Obelix

Omschrijving

Heb je wel eens een stripboek gelezen over Asterix en Obelix? Of een film over hen gezien? De verhalen over Asterix en Obelix spelen ruim 2000 jaar geleden, toen Frankrijk nog Gallië heette en de Romeinen daar de baas waren. Je gaat een Asterix-boek lezen en onderzoeken wat er in het verhaal wáár is over de Romeinen, de Galliërs en het andere volk dat Asterix en Obelix ontmoetten. Ook ga je zien dat de boeken niet alleen grappig zijn, maar dat er in de tekeningen en ook in de tekst véél meer informatie verborgen zit dan je op het eerste gezicht zou zeggen.

Vakken

Frans, Latijn 

Eindproduct

Je maakt een muurkrant waarin opdrachten zijn verwerkt over onderwerpen uit in de lessen.

Goed om te weten

Je maakt de muurkrant met een groepje.

Minkema Discover Mythologie

Mythologie: van Zeus tot Nessie?

Omschrijving

Kijk jij ook wel eens met argusogen naar je klasgenoot? Heb je last van een tantaluskwelling in je leven? Is dat ene moeilijke vak jouw achilleshiel? Geloof jij in Nessie, selkies en feeën of ga je liever op zoek naar het goud aan het einde van de regenboog? Heb je geen idee waar dit allemaal over gaat, maar klinkt het wel interessant? Dan is de module Mythologie misschien iets voor jou!

Vakken

Engels, Klassieke Talen

Eindproduct

Een kraampje op de wereldmarkt 

Goed om te weten

Veel materiaal is in het Engels.

Romeinen in Woerden - Discover Classics

Romeinen in Woerden

Omschrijving

Zo’n 2000 jaar geleden was een groot deel van Nederland onderdeel van het Romeinse Rijk. De grens van het Romeinse Rijk, de Romeinse Limes, liep dwars door wat nu Nederland is. Woerden en De Meern waren belangrijke plaatsen langs deze limes. Het gebied rondom de limes was dus een plek waar veel gebeurde. In en rond Woerden en De Meern kun je nog veel dingen terugvinden die te maken hebben met de Romeinse tijd. Je leert over het Romeinse Rijk, hoe de Romeinen de grens bewaakten en de manier van leven langs de Limes.

Vakken

Geschiedenis, Latijn 

Goed om te weten

We maken een speurtocht door Woerden om te kijken wat er in de stad nog terug te vinden is uit de Romeinse tijd. Ook brengen we een bezoek aan Castellum Hoge Woerd waar het best bewaarde Romeinse rivierschip dat in Noordwest-Europa is gevonden is te zien. En dat schip is hier in de buurt opgegraven!

Jaar 2

Shakespeare - Discover Classics

Shakespeare and the classics

Omschrijving

To be or not to be?! Te zijn of niet te zijn?! Nou . . . Shakespeare was en is nog steeds een van de meest bekende schrijvers. Zijn toneelstukken gaan over onmogelijke liefdes, macht, sprookjes, moord, oorlog, geweld en nog veel meer. De ene keer vreselijk spannend, de andere keer heel grappig. Het maakt hem tot de dag van vandaag zo’n populaire schrijver. 

Tijdens deze module leer je wie Shakespeare was en waarom zijn werk nu nog zo populair en relevant is. Waar haalde hij zijn ideeën vandaan? Wat inspireerde hem? Misschien de Griekse mythologie of de brute moord op Julius Caesar? 

Met elkaar ontdek je zijn toneelstukken en verhalen, zie je acteurs de verhalen tot leven brengen en word je zelf misschien wel een verliefde Romeo, een betoverende Titania, of een machtswellustige Macbeth.

Vakken

Engels, Latijn, Grieks

Eindproduct

Maken en uitvoeren van een Shakespeare toneelstuk. Samen met je klasgenoten spelen en filmen jullie jullie eigen mini-productie van een toneelstuk van Shakespeare. Je kan de rol vervullen van bijvoorbeeld acteur, regisseur of productiemanager. 

Goed om te weten

Je moet goed kunnen samenwerken en je creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan.

Olympische spelen - Discover Classics

De Olympische Spelen: toen en nu

Omschrijving

Wist je dat de Olympische Spelen al bijna 3000 jaar oud zijn? In het Griekse stadje Olympia werden vanaf de 8e eeuw voor Christus om de 4 jaar spelen ter ere van Zeus Olympios gehouden. Er waren wedstrijden voor hardlopen, verspringen, speerwerpen, discuswerpen, boksen, worstelen en nog veel meer. In deze module leer je over de geschiedenis van de Olympische Spelen en je gaat ook zelf sporten zoals ze in de oudheid deden!

In deze Module ga je aan de slag in groepjes en tweetallen en gaan we op ontdekkingsreis om de oudheid te verkennen met betrekking tot de Olympische Spelen.

Vakken

Klassieke talen en LO

Eindproduct

Voor het afronden van deze module kruip je zelf in de huid van iemand uit de oudheid en kun je kiezen uit meerdere opdrachten waarin je schrijver bent of een sporter of een organisator van een evenement. Dit lever je in in classroom.

Goed om te weten

Kom sportief gekleed en in deze module gebruiken we het chromebook.

Jaar 3

Heron

Heron van Alexandrië

Omschrijving

In de tijd van de Grieken en de Romeinen werden belangrijke uitvindingen gedaan. Heron van Alexandrië (eerste eeuw na Christus) vond allerlei apparaten uit die werkten op lucht-, stoom- en waterdruk. In deze module leer je een fontein te maken die uit zichzelf water spuit en die je niet voortdurend bij hoeft te vullen, omdat er gebruik gemaakt wordt van overdruk. In de lessen over de cultuur wordt verteld over de uitvindingen van Heron van Alexandrië en zijn voorgangers en over het Mouseion in Egypte (Alexandrië). In een aansluitende les wordt door jullie een presentatie gegeven over onderwerpen die in verband staan met Alexandrië. Tijdens een practicum wordt het principe van de fontein van Heron uitgelegd. Je leert hier hoe je eenvoudig zelf een fontein kunt maken aan de hand van de basis: twee containers voor water, een derde container die als bassin dient en een aantal verbindingsslangen, die voor de toevoer en de juiste druk moeten zorgen.

Vakken

Latijn, Grieks, natuurkunde

Eindproduct

Als eindopdracht ga je zelf een fontein bouwen, waarbij je de principes van hydrauliek en pneumatiek toepast.

Presentatie over een Alexandrië-onderwerp, die kan gaan over de geschiedenis, cultuur en filosofie.

Goed om te weten

Je moet goed kunnen samenwerken en je creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan.

 

Classics - roem, religie en macht

Roem, religie & Macht

Omschrijving

In deze module gaan we ons bezighouden met de periode van de Romeinse Keizertijd. We volgen daarbij een chronologische lijn, waarbij we beginnen met Caesar en eindigen met Constantijn. Hierbij zullen de volgende centrale thema’s en vragen een leidende rol spelen:

  1. De waardering die een keizer (al dan niet) ten deel valt. (ROEM)
  2. De religieuze dimensie van het keizerschap + de opkomst van het christendom (RELIGIE)
  3. Verschuiving en verspreiding van de macht (MACHT)

Vakken

Latijn, Grieks, geschiedenis

Eindproduct

De eerste lessen word je aan de hand genomen, maar die hand wordt gaandeweg steeds meer losgelaten. Als eindproduct maak je aan de hand van websites helemaal zelf een presentatie over keizer Constantijn de Grote.

Goed om te weten

Je moet goed kunnen samenwerken

Bekijk ook eens de andere talentstromen