De wereld stopt niet bij jouw voordeur. In deze route kijk je naar de wereld om je heen. Heb je oog voor de verschillen maar kijk je natuurlijk ook naar wat ons verbindt.

Jaar 1 Jaar 2 Jaar 3

Jaar 1

Minkema Discover Social Media

Digitale media en AI (Artificial Intelligence)

Omschrijving

Tegenwoordig speelt een groot deel van je leven zich online af, zowel op school als in je privéleven. Denk daarbij aan je accounts op sociale media, maar ook aan het gebruik van je chromebook op school.

In deze module staan we hier uitgebreid bij stil. We gaan ons bezighouden met mediawijsheid, sociale media en het gebruik van Kunstmatige Intelligentie. Elke week komen belangrijke thema’s aan bod die te maken hebben met digitale media en daarbij horen verschillende (digitale) opdrachten. Hoe beter je deze opdrachten maakt, hoe meer 'volgers' je krijgt van je docent. Misschien word jij wel de grootste ‘influencer’ van de klas!

Vind je het belangrijk om meer te weten te komen over digitale media en hou je ervan om te vloggen? Dan is deze module echt iets voor jou!

Vakken

Nederlands 

Eindproduct

Verschillende blogs en vlogs

Goed om te weten

We plaatsen niks écht op social media. Je hoeft dus ook geen accounts aan te maken.

Minkema Discover Journalistiek

Journalistiek

Omschrijving

Journalisten brengen dagelijks nieuws op tv, in de krant en op YouTube en Insta. Als journalist moet je goed kunnen schrijven en echt nieuws van fake news kunnen onderscheiden. Tegelijk word je als kijker of lezer van nieuws steeds beïnvloed door journalisten. Wat voor trucs gebruiken journalisten hiervoor? Hoe kun je fake news van echt nieuws onderscheiden en hoe weet je dat je wordt beïnvloed? Dit leer je allemaal in de module journalistiek. 

Je krijgt veel vrijheid. Samenwerken is heel belangrijk. Nieuwsgierigheid ook. Je gaat samen op zoek naar nieuws, op school en in de wereld om je heen. Je gaat eropuit om een reportage te maken of iemand te interviewen. Je leert hoe je daarvan verslag kunt doen. Je leert allerlei vaardigheden (schrijven, onderzoek doen, vormgeven) die je je hele leven goed kunt gebruiken.

Vakken

Maatschappijleer, Nederlands 

Eindproduct

Je maakt samen een online krant, waarin plek is voor interviews, achtergrondartikelen, fotoreportages en nieuwsvideo’s.

Goed om te weten

Volg alvast NOS Stories op Instagram, dan lig je voor op je klasgenoten.

Moeilijkheidsgraad

Spaans

Spaanse taal en cultuur

Omschrijving

In 8 weken leer je op een leuke manier Spaans! Door het zetten van speelse, makkelijke stapjes bouw je gegarandeerd een enorme Spaanse woordenschat op. Tijdens elke les leer je hoe je iets kunt zeggen in het Spaans. Je leert niet alleen deze prachtige taal, ook over de Spaanse cultuur en over het dagelijks leven in Spanje kom je veel te weten: eten, festivals, muziek, dans en geschiedenis. Je hebt ondersteuning van je docent en je kan gebruik maken van je Chromebook, handig als naslagwerk. Je gaat op je eigen tempo en niveau aan de slag met een zelfgekozen project. Je werkt zelfstandig, maar ook in groepjes. 

Heb je de module goed afgerond? Je 1ste certificaat voor je portfolio is binnen. Maar is het niet gelukt om je certificaat te halen in klas 1,  dan kan je dit alsnog in klas 2 halen. 

Vakken

Wetenschap & Techniek, Aardrijkskunde

Eindproduct

Je presenteert je gekozen project aan de klas. Je kunt in het Spaans  begroeten, jezelf voorstellen en afscheid nemen.

Moeilijkheidsgraad

Module voor beginners Niveau A1

Filosofie

Filosofie

Omschrijving

Wie is een goede vriend en waarom? Hoe zou de ideale school eruitzien? Dit zijn allemaal filosofische vragen. In deze module leer je wat grote Griekse filosofen zoals Socrates, Plato en Aristoteles dachten over dit soort vragen en je doet onderzoek naar wat andere mensen denken. En wat vind jij eigenlijk zelf? Je werkt in deze module veel samen, je interviewt mensen, filmt, presenteert en vooral ... filosofeert!

Vakken

Talen

Eindproduct

Je maakt verschillende (eind)producten: een interview en een presentatie.

Moeilijkheidsgraad

Jaar 2

Identiteit - Discover Society

Identiteit

Omschrijving

Wie ben ik? Deze vraag lijkt misschien makkelijk, maar na het volgen van deze module kom je erachter dat hij best lastig te beantwoorden is. Wat bepaalt wie je bent: je sport, hobby’s, vrienden, familie, afkomst, religie, kledingstijl of aantal likes op Instagram? Hoe wordt je identiteit gevormd? En wat maakt jou anders dan alle anderen om je heen? In deze module gaan we onderzoeken waar onze identiteit uit bestaat, welke onderlinge verschillen er zijn en hoe we daarmee omgaan. Ben jij nieuwsgierig geworden naar de antwoorden op deze vragen? Geef je dan op voor de module Identiteit!

Vakken

Maatschappijleer, Nederlands

Eindproduct

Presentatie van je eigen T-shirt-ontwerp, waarbij jouw identiteit centraal staat.

Goed om te weten

Bij deze module gaan we veel met elkaar in gesprek.

Vluchtelingen - Discover Society

Verhalen van vluchtelingen

Omschrijving 

Jij en ik kunnen met ons paspoort de hele wereld rondreizen. Niet alle mensen kunnen dat. Strenge regels en harde grenzen zorgen ervoor dat grote groepen mensen niet zomaar Nederland of Europa kunnen bereiken. Toch zijn er mensen die de reis wagen en proberen ons land te bereiken. In deze module leer je waarom zij die wens hebben en ga je kijken hoe hun reizen verlopen en tegen welke problemen zij aanlopen. Tijdens de lessen ga je zelf in gesprek met een migrant om te kijken of je vooroordelen kloppen. Alles wat je ontdekt, verwerk je op een creatieve manier.

Vakken

Aardrijkskunde, Maatschappijleer 

Eindproduct

Je interviewt een vluchteling en maakt daarvan een creatief product.

Goed om te weten

We interviewen in groepjes van 4 leerlingen een vluchteling.

Dat bepaal ik zelf wel - Discover Society

Dat bepaal ik zelf wel! (....en wat daarbij komt kijken)

Omschrijving

Elke dag nemen we allerlei besluiten; soms alleen voor jezelf, maar vaak ook voor anderen. Hoe moeilijk is het om rekening te houden met alle wensen? Ook om ons heen worden besluiten genomen over ons leven. In hoeverre heb je als burger invloed op besluiten van de overheid? En hoe zit dat bij ons op school? Deze vragen komen langs in deze module. Door rollenspellen en debat word je je bewust van de vraag hoe je een belangrijke rol kunt spelen in een democratische samenleving. 

Vakken

Geschiedenis, Maatschappijleer

Eindproduct

We houden een rechtszaak waarbij we kijken of de school wel democratisch genoeg is.

Goed om te weten

Het helpt als je van discussiëren houdt en je het nieuws een beetje volgt.

 

Cultuur feest

Een cultureel feest

Omschrijving  

In deze module ga je onderzoek doen naar een (klassieke) cultuur en de bijbehorende  feestdagen en gebruiken. De module bestaat uit een theoretisch gedeelte, namelijk het onderzoek, en uit een praktisch gedeelte. In het praktische gedeelte ga je een originele verwerking maken van jouw onderzoek, met als uitgangspunt een belangrijk feest in die cultuur. 

Bij een ‘originele verwerking’ mag je aan van alles denken: maskers of een filmpje maken, een speciaal feestgerecht bedenken en koken, feestmuziek componeren, een mooi verhaal of gedicht schrijven, noem het maar op! Op deze manier ontdek je dat er heel veel meer presentatiemogelijkheden zijn dan de bekende weg en dat het nog leuk is om te doen ook! 

Uiteindelijk vertel je vol enthousiasme over jouw cultuur in de klas tijdens een kleine eindpresentatie. Die dus - als het goed is -  een feestje op zich zal zijn, met dingen te bekijken, te beluisteren of misschien wel te proeven! 

Vakken

Aardrijkskunde, Kunst, Latijn 

Eindproduct

Verwerking van cultureel onderwerp in alle vormen (behalve een Powerpoint).

Moeilijkheidsgraad

Impact - Discover Society

Impact

Omschrijving

Daag jezelf uit, kijk waar je goed in bent en verander jouw omgeving! Dat is de kern van de module Impact. Tijdens deze module ga je je verdiepen in wat er speelt in jouw omgeving en wat jij kan doen om je omgeving te verbeteren. Natuurlijk ga je dit niet alleen bedenken, maar ook doen! Zo zet je jouw talenten en ideeën in om een positieve impact te hebben.

Vakken

Maatschappijleer, Nederlands

Eindproduct

Je maakt een draaiboek van jouw challenge en als je dat wilt, voer je deze ook uit. Het draaiboek wordt beoordeeld.  

Spaans 2

Spaanse taal en cultuur - vervolg

Omschrijving 

Heb je goed meegedaan met de cursus Spaans in de brugklas? Dan kun je o.a het Spaanse alfabet opzeggen, de landen noemen waar Spaans wordt gesproken, jezelf voorstellen, begroeten, afscheid nemen, getallen en kleuren. Je kunt zelfs korte eenvoudige teksten lezen! Of is je Spaans op redelijk niveau en wil je meer weten of wil je jouw vaardigheden verbeteren?

Heb je “JA” geantwoord op bovenstaande vragen, dan is Spaans - vervolg wel iets voor jou. Deze module biedt je de mogelijkheid om jouw talenkennis van het Spaans op unieke wijze verder te ontwikkelen. Met deze module voor mini-gevorderden leer je jouw Spaanse taalgebruik verbeteren. 

Tijdens deze module komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

  • El tiempo-het weer.
  • La familia-de familie.
  • La Ropa-de kleding (klederdracht in Spanje).
  • Spaanse schrijvers (Je gaat een biografie schrijven over een Spaanse schrijver of persoon die jij zelf kiest. Het mag ook een persoon zijn die niet meer leeft). 

Vakken

Moderne vreemde talen, Aardrijkskunde

Eindproduct

Je presenteert je biografie aan de klas. Pitch van 2-3 min. in het Spaans.

Jaar 3

oorlog en vrede

Internationale conflicten (Oorlog en Vrede)  

Omschrijving

Oorlogen en conflicten bestaan al zo lang als de beschaving oud is. Vanaf het moment dat de mens bezittingen kreeg en zich land toe-eigende, kwamen er anderen die het wilden afpakken. In eerste instantie waren de conflicten vaak klein. Ze gingen over basisbehoeften, zoals eten en veiligheid. Maar met de groei van landen werden de conflicten complexer. Godsdienst, economische belangen en politieke macht gingen een steeds grotere rol spelen.
Tegenwoordig proberen internationale organisaties zoals de VN de vrede in de wereld zo veel mogelijk te bewaren. Toch lukt dat niet altijd. Als je naar het nieuws kijkt, kun je zelfs het idee krijgen dat het bijna nooit lukt. Zodra je de televisie aanzet of door je sociale media scrolt, kom je oorlog en geweld tegen. 

In deze module ga je meer leren over internationale conflicten in heden en verleden. Waar komen deze conflicten vandaan? Welke verschillende meningen bestaan er over de oplossingen en het voorkomen van dit soort conflicten en wat is de rol van internationale samenwerking? Tijdens de lessen krijg je informatie en gaan we met elkaar in debat. Je komt erachter welke meningen er bestaan en je leert hoe jij je eigen mening over dit onderwerp in een discussie kunt onderbouwen.

Vakken

Geschiedenis, Maatschappijleer

Eindproduct

We sluiten de module af met een debat waarin alle informatie samenkomt. Je wordt beoordeeld op je argumenten en je redenaarstalent.

Goed om te weten

Deze module is een goede keuze als je je oriënteert op een Maatschappijprofiel (EM of CM) in klas 4. De module is voor havo- en vwo-leerlingen die zich interesseren voor nieuws, geschiedenis en politiek.

Moeilijkheidsgraad

kijken en kopen

Kijken en kopen!

Omschrijving

Als je iets koopt, sta je er meestal niet bij stil waarom je specifiek dat product koopt. Staat het toevallig op ooghoogte in de supermarkt? Is het je favoriete merk? Spreken de kleuren van de verpakking je aan? Vind je de manier waarop een merk reclame maakt leuk (bijvoorbeeld op sociale media, radio of televisie)? Of is het iets anders?... De meeste bedrijven en merken (zeker de ‘grotere spelers’) denken goed na over wie hun ideale klanten zijn, wat deze klanten willen en hoe ze hun doelgroep het best kunnen benaderen. 

De discipline waarbij behoeften van potentiële klanten worden geïdentificeerd en waarop het aanbod van bedrijven vervolgens wordt afgestemd, noemen we (neuro)marketing. Het nadenken over bijvoorbeeld taalgebruik, kleurgebruik, symboliek en verpakkingsmateriaal speelt daarbij een grote rol. In de module ‘Kijken en Kopen!’ leer je van alles over (neuro)marketing vanuit economisch en communicatief perspectief. Je luistert naar inzichten uit de praktijk in een gastcollege, je analyseert bestaande producten en reclamecampagnes, je voert in een groepje een onderzoek uit en werkt aan een eindproduct waarmee je deze module afsluit.

Vakken

Economie, Nederlands

Eindproduct

Je doet in een groepje onderzoek naar de marketing en positionering van een product en voert een praktische opdracht uit: marketingtechnische aanpassing aan een bestaand product, zodat dit aantrekkelijk wordt voor een andere doelgroep. De uitkomsten uit het onderzoek en de marketingtechnische aanpassing worden gepresenteerd.

Goed om te weten

Deze module sluit goed aan op een EM- of CM-profiel en is geschikt voor leerlingen die geïnteresseerd zijn in economie en communicatie/taal.

bedrijven

Tussen toen en nu: bedrijven en jij!

Omschrijving

Bedrijven spelen een rol in jouw leven. Jij als consument, jij als werknemer, jij als werkgever. 100 jaar geleden werkten bijna alle mensen in fabrieken. Een vrouwelijke baas was niet voor te stellen en veel geld voor luxe was er niet. Uit de kolonies werden goedkope grondstoffen gehaald en om het milieu maakte niemand zich zorgen. 

Tegenwoordig hebben veel Nederlandse werknemers het een stuk beter. Maar we zijn er nog niet: er werken nog altijd weinig vrouwen in topfuncties. En hoe zit het met arbeiders in lagelonenlanden die veel van onze spullen maken? Zijn we niet een beetje doorgeslagen in het consumeren?

Over een paar jaar gaan jullie werken. Welke ontwikkelingen heeft het bedrijfsleven dan allemaal doorgemaakt? Hoe ziet een werkdag er dan uit? En welke technologie gebruiken we dan?

Deze vragen gaan we onderzoeken in deze lessenreeks.Je gaat kijken naar verschillende aspecten van het bedrijfsleven en legt steeds de relatie tussen het verleden, het heden en de toekomst. Je gaat aan de slag met vier thema’s: 

  • globalisering: goed of slecht?
  • vrouwen aan de top;
  • de wegwerpmaatschappij;
  • de machtige baas.

Vakken

Geschiedenis, Bedrijfseconomie

Eindproduct

Bij elk thema hoort een praktische opdracht. Deze opdrachten vormen samen het eindproduct.

Goed om te weten

Deze module bestaat uit vier thema’s van elk enkele lessen. Je krijgt steeds een theoretische basis en gaat daarna zelf aan de slag met een werkvorm. De eindopdrachten vormen samen de eindbeoordeling.

Vaardigheden

  • Kennismaken met bovenbouw werkvormen zoals een enquête opstellen en analyseren, posteropdracht en een debat voeren. 
  • Inhoudelijke kennismaking met meerdere historische en bedrijfseconomische thema’s uit de bovenbouw, zoals Industriële Revolutie, vrouwenemancipatie en globalisering. 
  • Versterken van communicatieve vaardigheden: presenteren en werken in groepjes.
  • Versterken van vaardigheden op het gebied van informatieverwerking: uit verschillende soorten bronnen informatie halen.

Moeilijkheidsgraad

Het combineren van twee invalshoeken vraagt wat van het redeneervermogen.

 

korte film

Korte film

Omschrijving

Altijd al gedroomd van jouw eigen filmdebuut? Je krijgt de kans om jouw favoriete fragment uit een literaire roman te verfilmen. Je zult merken dat hiertoe een aantal stappen doorlopen moet worden. Hierbij is het handig dat je dit project in een team uitvoert. Allereerst ga je een scenario schrijven voor de te verfilmen scène. Uiteraard ben je vrij om er een eigen (hedendaagse) twist aan te geven. Dit scenario ga je vervolgens zelf spelen en filmen! Daarna ga je aan de slag om het ruwe filmmateriaal te bewerken tot een korte film van maximaal 3 minuten.

In deze module maak je niet alleen iets unieks -jouw eigen korte film- maar leer je ook veel interessante theorie en (vooral) praktijk. Denk hierbij aan het gebruik van allerlei digitale grafische tools.

Vakken

Nederlands / CKV

Eindproduct

jouw eigen korte film inclusief wervende filmposter

Goed om te weten

De 2 beste filmpjes sturen we in naar het NFFS (Nederlands Film Festival voor Studenten)!

France

Les vacances en France

Omschrijving 

Weet je dat Frankrijk een van de meest bezochte vakantielanden is! Waarschijnlijk ben jij er zelf ook weleens geweest. In de module “Les vacances en France” waan je jezelf in Frankrijk en leer je hoe je jezelf kunt redden op een camping, in supermarkt le Carrefour, in de winkelstraat Champs-Elysees en hoe je vrienden kunt maken à la plage de Saint-Tropez. Dus, ben je goed in Frans en ben je toe aan verdieping? Schrijf je dan in om je lees-, schrijf- en spreekvaardigheid een boost te geven.

Vakken

Frans

Eindproduct

Portfolio en taaldorp

 

 

wijk

Wijk van de toekomst: ontwerp je eigen wijk

Omschrijving 

Is jouw wijk ingericht zoals jij wilt? Mis jij dingen in jouw wijk? Zie jij problemen in jouw wijk? In deze module ga je aan de slag met het onderzoeken welke problemen spelen in de wijken van nu en hoe deze mogelijk in de toekomst opgelost kunnen worden. 

Bij deze module zit je niet alleen in het klaslokaal, maar ga je ook zelf op onderzoek uit in de wijk. Je leert hoe je verschillende meningen van mensen goed kan verzamelen en deze informatie gebruik je om je eigen wijk van de toekomst te ontwerpen!

Vakken

Aardrijkskunde, Maatschappijleer 

Eindproduct

Het in groepsverband maken van een poster van jullie wijk van de toekomst. Op de poster laat je op basis van eigen onderzoek zien hoe de wijk van de toekomst er volgens jullie uit kan zien. Jullie presenteren het ontwerp aan de klas. Bij de presentatie ga je in op het ontwerp en de argumentatie voor de gemaakte keuzes. 

Goed om te weten

Af en toe krijg je een opdracht mee die je thuis zal moeten uitvoeren.             

liederen

Liederen van toen tot nu: maak je eigen lied

Omschrijving

Liederen zijn al eeuwenlang belangrijke verhalenvertellers. Van de minstreel in de middeleeuwen tot hedendaagse rappers: allemaal willen ze hun verhaal vertellen met muziek en teksten op rijm. Naast het bestuderen van de muziek door de jaren heen leer je van alles over teksten maken door rijm, ritme en metrum te bestuderen. Daarnaast leer je ook het een en ander over melodie en muziekbegeleiding. Ontdek de verschillende muziekstromingen door de eeuwen heen, leer alles over het maken van een tekst en melodie en maak uiteindelijk jouw eigen lied!

Vakken

Nederlands, Muziek

Eindproduct

Een eigen lied of eigen tekst op een bestaand lied. Dit presenteer je. 

Goed om te weten

Je hoeft niet je eigen muziek te schrijven, maar dit mag wel.

economisch denken

Anders economisch denken

Omschrijving

Een groot deel van ons dagelijkse leven bestaat uit produceren, geld verdienen en geld uitgeven. Onze huidige economie beschadigt echter nog te veel de natuur - op vele wijzen - en daarom gaan wij in deze module aan de slag om onderzoek te doen naar oplossingen voor burgers, bedrijven en overheid. In deze module bekijken we de lineaire economie en gaan we in debat. Doe jij mee met het onderzoek en vervolgens de gespreksvoering? Beide vaardigheden ga jij nodig hebben in jouw toekomstige studie.

Vakken

Economie, Aardrijkskunde

Eindproduct

Je voert met de opgedane kennis een debat. Met goede argumenten kun jij je oplossingen aandragen en jouw standpunt duidelijk maken aan de anderen.

Goed om te weten

Je weet al het een en ander van dit onderwerp.

Moeilijkheidsgraad

CEM

Cambridge English Masterclass

Omschrijving

Jaar twee van tweejarig traject waarvoor leerlingen vorig jaar geselecteerd zijn ter voorbereiding op het FCE examen, in Utrecht afgenomen door de British Council. 

Vakken

Engels

Eindproduct

Internationaal erkend certificaat op B2-niveau van het ERK.

Bekijk ook eens de andere Discovery-modules