Discover Nature
Jaar 1

Energie en bewegen
Omschrijving
Als je geïnteresseerd bent in het menselijk lichaam en de verschillende processen die in het menselijk lichaam plaatsvinden, is deze module echt iets voor jou!
Vraag jij jezelf wel eens af hoe je spieren aan energie komen om te bewegen? Of hoe lang je moet bewegen om de energie van een snoepje kwijt te raken? In deze module leer je wat energie is, hoe je lichaam aan energie komt en hoe deze energie ingezet wordt om de beweging mogelijk te maken.
Tijdens deze module willen we jullie met zoveel mogelijk praktische opdrachten aan de slag laten gaan, zodat je ontdekt hoe het in je lichaam werkt.
Vakken
Biologie, LO
Eindproduct
Portfolio.

Hoe groot is jouw stukje aarde?
Omschrijving
We hebben maar één planeet aarde en iedereen wil er gebruik van maken. Met onze manier van leven hebben we op dit moment niet genoeg aan één aardbol. In deze module ga je uitzoeken hoeveel aardbollen we nodig hebben als iedereen zou leven zoals jij. Hiervoor gebruiken we de ecologische voetafdruk. Je leert wat allemaal van invloed is op je ecologische voetafdruk. Hoe kun je je voetafdruk verminderen als je dat zou willen? Zelf ga je natuurlijk ook aan de slag. Je maakt een voertuig op zonne-energie en je gaat op zoek naar een recept dat zo min mogelijk impact heeft op onze aarde.
Vakken
Biologie en aardrijkskunde
Eindproduct
Kookboek met jullie duurzame recepten.
Moeilijkheidsgraad

Weerstation
Omschrijving
Gaat het regenen? Of gaat de zon juist schijnen? Door mee te doen aan deze module kan jij straks het weer voorspellen en ook een weerbericht presenteren! Het weer voorspellen is mogelijk aan de hand van een weerstation. En dit weerstation ga jij zelf bouwen! In deze module ga je in een groep onderzoek doen over luchtdruk, de soorten regen, opbouw van de atmosfeer, luchtvochtigheid en nog veel meer, zodat jij aan het einde van de module een eigen weerstation kan bouwen en het weer kan voorspellen.
Vakken:
Aardrijkskunde, Natuurkunde
Eindproduct
Verschillende weerstations.
Goed om te weten
Je gaat werken in groepjes die je zelf mag maken.
Moeilijkheidsgraad

Zonnestelsel
Omschrijving
De module ‘Zonnestelsel’ is een eerste module in een serie die binnen het thema ‘Heelal’ passen. In deze module leer je van alles over de planeten in ons zonnestelsel en maak je twee posters van allerlei leuke weetjes over de planeten tot en met bewijzen over een zelfgekozen onderwerp. Wist je dat je elke avond/nacht wel een planeet aan de hemel kan zien staan? Als je tenminste weet hoe en waar je moet zoeken.
Vakken
Natuurkunde, Wiskunde
Eindproduct
Twee posters van A3-formaat, die in kleur worden uitgeprint.
Goed om te weten
Je werkt in groepjes. Er komt ook wat wiskunde bij kijken.
Moeilijkheidsgraad
Jaar 2

Biomechanica
Omschrijving:
Als je deze module hebt gevolgd, ga je anders naar bewegingen kijken. Je gaat aan de slag met verschillende sporten en ook jouw eigen sport komt aan bod.
Iedereen die regelmatig beweegt, heeft wel eens last van een blessure. Maar hoe komt dat nou? En belangrijker: hoe kun je dat zo veel mogelijk voorkomen? De analyse van de techniek van de menselijke beweging wordt biomechanica genoemd, oftewel: hoe beweegt het menselijk lichaam en waardoor gebeurt dat?
Het kost heel wat tijd om een expert te worden op het gebied van biomechanica, maar in deze module maak je kennis met de beginselen van deze wetenschap. Met deze basiskennis ben je in staat om beter om te gaan met je lichaam tijdens trainingen of het sporten. We kijken in de module theoretisch naar bewegingen, maar we gaan ze ook uitvoeren. Biomechanica speelt ook een belangrijke rol bij het ontwerp van toestellen die helpen bij bewegen. Daarom kijken we ook naar de interactie tussen degene die de beweging maakt en de apparatuur die daarvoor wordt gebruikt of de omgeving waarin dat plaatsvindt.
Vakken
Wiskunde, LO
Eindproduct
Bewegingsanalyse waar je een aantal weken in de les aan werkt.
Moeilijkheidsgraad

Sportvoeding en training
Omschrijving
Altijd al willen weten waarom Usain Bolt zo verschrikkelijk hard kan lopen en daarnaast nog heel gespierd is? En wat gebeurt er als we de vrouwelijke kampioen 500m schaatsen tegen de mannelijke kampioen 500m schaatsen laten rijden? Wie wint er en zit hier een oorzaak achter? Waarom sporten we (vaak) gescheiden?
Voor veel sporten zijn er trainingen. Soms twee keer in de week en soms elke dag. Wat gebeurt er in je lichaam als je in een bepaalde sport gaat trainen? Wat voor processen vinden plaats? Hoe kan het dat, als ik een kort sprintje trek om de trein te halen, ik niet heel erg moe ben, maar wel ga zweten en warm word als ik langer ga hardlopen?
Wat voor invloed heeft voeding op jouw prestaties in de sport? Wat gebeurt er eigenlijk als je 'herstelt'?
Wie lijkt het nou niet mooi om in een vol stadion aan toeschouwers je kunsten te vertonen? Lekker voetballen op het hoogste niveau of de 100m sprint op een kampioenschap? Topsport is leuk. Maar wat moeten de topsporters er voor 'laten'? Hoe ziet hun dag eruit?
In deze module ga je op zoek naar antwoorden op deze (en nog veel meer zelfverzonnen) vragen. De module bestaat uit een praktisch en theoretisch deel, die we aan elkaar koppelen. Ook zullen we bezoek krijgen, of op bezoek gaan, bij mensen van wie hun leven vooral bestaat uit sporten.
Vakken
Biologie, LO
Eindproduct
Aan bijna elke les is een opdracht gekoppeld die je via classroom inlevert. Als alle documenten zijn ingeleverd en voldoende zijn, heb je de module afgerond met een V .

Een reis naar Mars
Omschrijving
Volgens sommige wetenschappers zijn de ouders van de eerste Mars-bewoners al geboren. Dat betekent dat jullie het nog gaan meemaken dat er mensen naar Mars gaan om daar te wonen en werken. Wat komt er allemaal kijken bij zo'n reis naar Mars? Hoe moet een raket eruitzien? En waarom duurt een reis naar Mars zo lang? Hoe land je op Mars? Waarom kun je niet direct meer terug, als het niet bevalt?
We gaan theorie en praktijk zoveel mogelijk met elkaar verbinden. In sommige lessen werk je onderzoekend en ontwerpend, andere zijn meer theoretisch van aard. En in de laatste lessen werk je vaker in groepjes aan het eindproduct.
Vakken
Natuur- en Scheikunde
Eindproduct
Je maakt en presenteert vanuit verschillende invalshoeken een reclamefolder voor een reis naar Mars.
Goed om te weten
Deze module sluit gedeeltelijk aan bij de module 'Zonnestelsel' uit klas 1. Maar als je die module niet hebt gevolgd, dan is dat niet erg. Interesse in ruimtevaart is natuurlijk wel belangrijk!
Moeilijkheidsgraad

Missie Aarde
Omschrijving
Politiek leider Gandhi zei ooit: “De aarde biedt genoeg om te voorzien in ieders behoeften maar niet om te voorzien in ieders hebzucht." Met onze manier van leven hebben we op dit moment inderdaad niet genoeg aan één aardbol. Jullie gaan in deze lessenserie de uitdaging aan om creatief om te gaan met dit probleem. Je krijgt een heuse challenge en maakt kennis met bijzonder eten dat door sommigen gezien wordt als voedsel van de toekomst. Daarnaast zul je een ontwerp gaan maken van een duurzaam huis.
Vakken
Biologie, Aardrijkskunde
Eindproduct
Je brengt op een creatieve manier in beeld hoe goed jij je challenge uitgevoerd hebt.
Goed om te weten
De module sluit gedeeltelijk aan bij de module “Hoe groot is jouw stukje Aarde” uit klas 1. Het maakt voor de module Missie Aarde niet uit of je deze module uit klas 1 gevolgd hebt of niet.
Moeilijkheidsgraad
Jaar 3

Beweging analyseren
Omschrijving
Fietsen, lopen, zwemmen, een backflip… bewegen! Het lijkt zo simpel, maar wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken? Samen leren we beter naar bewegen te kijken, bewegingen te analyseren en misschien lukt het wel om na een analyse een beweging te verbeteren. Hiervoor heb je kennis van een aantal natuurkundige principes nodig. Deze principes gaan we toepassen op (zelfgemaakt) filmmateriaal.
Vakken
Natuurkunde / BSM (LO)
Eindproduct
Een (kleine) presentatie over de bewegingsanalyse die je met een groepje gemaakt hebt (expertmethode).
Goed om te weten
Zeker haalbaar voor havoleerlingen, maar ook interessant voor vwo-leerlingen.

Het ontwerpen van een eigen planetenstelsel
Omschrijving
In deze module ga je aan de slag met het heelal. Het uiteindelijke doel is om als groep een nieuw zonnestelsel te ontwerpen, waarin elk groepje een planeet creëert. Je maakt kennis met de natuur- en wiskundige wetten die ervoor zorgen dat de planeten in ons zonnestelsel bewegen zoals ze bewegen. Vervolgens breng je deze kennis in de praktijk door, als groep, zelf een natuur- en wiskundig kloppend eigen zonnestelsel te creëren. Elk groepje draagt hieraan bij door zelf een planeet te creëren die aan deze wetten voldoet.
Vakken
Natuurkunde, Wiskunde
Eindproduct
Je presenteert als groepje je eindontwerp aan de klas, waarbij je goed onderbouwt hoe jullie planeet tot stand is gekomen en waarom deze werkt volgens de wetten van de natuur- en wiskunde.
Moeilijkheidsgraad
Deze module is alleen aan te raden als je goed bent in natuur- en wiskunde. Er komen veel wiskunde, rekenwerk en formules bij kijken!

Plastic Soep
Omschrijving
Misschien heb je wel eens gehoord over de plastic soep? Tijdens deze module kom je meer te weten over het huidige plasticprobleem. Wat zijn de gevolgen van ons plasticverbruik? Hoe erg is dit probleem en kunnen wij dit eigenlijk nog wel oplossen? Hoeveel plastic verbruik jij zelf eigenlijk en hoe kun je dit verminderen? We kijken naar je eigen plasticverbruik, hoe je dit zou kunnen verminderen en hoe je anderen kunt inspireren om dit ook te doen.
Vakken
Aardrijkskunde, Tekenen
Eindproduct
Een visuele vertaling maken van het plasticprobleem, die een ander aan het denken doet zetten. Denk hierbij aan het maken van een filmpje, foto’s of een poster die je samen met een groepje uitwerkt.
Goed om te weten
Draag je graag bij aan een betere wereld of ben je gewoon nieuwsgierig naar het onderwerp, dan is deze module een aanrader.

Fossielen
Omschrijving
Wist je dat er vroeger mammoeten in Nederland leefden? En ook de Megalodon, de grootste haai ooit, kwam hier voor. Dit weten we omdat het bewijs letterlijk onder onze voeten ligt: fossielen. Fossielen zijn (versteende) resten van planten of dieren die ons meer kunnen vertellen over de wereld van vroeger.
In deze module maak je kennis met de paleontologie. Paleontologie is de wetenschap die fossielen bestudeert en probeert te ontdekken hoe organismen leefden en evolueerden en hoe de wereld er vroeger uitzag. Je gaat je verdiepen in verschillende zogenaamde “geologische tijdvakken” en bekijkt echte fossielen uit die tijd.
Vakken
Biologie, Aardrijkskunde
Eindproduct
Elke les verdiep je je, samen met je klasgenoten, in een tijdvak en lever je een opdracht in. Bijvoorbeeld een voedselweb, een video-opdracht of een flipbook. In de laatste les maak je een maquette van een tijdvak naar keuze. Alle opdrachten van alle lessen samen, bepalen je eindbeoordeling.
Goed om te weten
Deze module is een goede keuze als je je oriënteert op een NG-profiel in klas 4

Een biologische en scheikundige blik op de stikstofproblematiek.
Omschrijving
Als je het nieuws aanzet, hoor je vaak over het ‘stikstofprobleem’ en zie je demonstrerende boeren met trekkers op het Malieveld. Mensen in jouw directe omgeving hebben er ongetwijfeld een mening over. Wat is nu precies het probleem? Is stikstof wel het probleem of wordt er toch een andere stof bedoeld? Allemaal vragen die goed zijn te beantwoorden als je belangrijke gebeurtenissen wilt analyseren en een op feiten gebaseerde mening wilt vormen.
In deze module leer je over de chemie van stikstof en welke rol stikstof in de natuur speelt. We gaan experimenteren, rekenen en verslagleggen. Daarnaast komen de maatschappelijke aspecten van de stikstofproblematiek aan bod.
Vakken
Biologie, Scheikunde
Eindproduct
Poster met logboek
Goed om te weten
Deze module is een goede oriëntatie op de natuurprofielen NG & NT.

Protestkunst
LET OP: Deze module duurt twee kwartalen. Als je deze module kiest, kies je één andere module minder.
Omschrijving
Kunst is een communicatiemiddel. In deze module onderzoek je in een groep bestaande protestkunst. Wat is de gedachte hierachter? Hoe probeert de kunstenaar zijn boodschap over te brengen?
Ook ga je met je groep aan de slag met eigen protestkunst. Wat zijn jouw argumenten? Wat is de andere kant van de discussie? Hoe ga jij dit visueel neerzetten?
Vakken
Tekenen & 3D art
Eindproduct
Je maakt in een groepje je eigen protestkunst en presenteert dit.
Goed om te weten
Heb jij een uitgesproken mening en durf je uit je comfortzone te stappen? Of heb je wel een mening, maar weet je niet hoe je die moet uiten? Dan is deze module iets voor jou.

Wijk van de toekomst: ontwerp je eigen wijk
Omschrijving
Is jouw wijk ingericht zoals jij wilt? Mis jij dingen in jouw wijk? Zie jij problemen in jouw wijk? In deze module ga je aan de slag met het onderzoeken welke problemen spelen in de wijken van nu en hoe deze mogelijk in de toekomst opgelost kunnen worden.
Bij deze module zit je niet alleen in het klaslokaal, maar ga je ook zelf op onderzoek uit in de wijk. Je leert hoe je verschillende meningen van mensen goed kan verzamelen en deze informatie gebruik je om je eigen wijk van de toekomst te ontwerpen!
Vakken
Aardrijkskunde, Maatschappijleer
Eindproduct
Het in groepsverband maken van een poster van jullie wijk van de toekomst. Op de poster laat je op basis van eigen onderzoek zien hoe de wijk van de toekomst er volgens jullie uit kan zien. Jullie presenteren het ontwerp aan de klas. Bij de presentatie ga je in op het ontwerp en de argumentatie voor de gemaakte keuzes.
Goed om te weten
Je werkt veel samen met andere leerlingen. Af en toe krijg je een opdracht mee die je thuis zal moeten uitvoeren.
Bekijk ook eens de andere Discovery-modules
Laatste nieuws

Workshop houtskoolportret: meld je nu aan!
30 november 2023Schrijf je nu in voor een lessenreeks houtskoolportrettekenen tijdens Open Atelier op onze havo/vwo-locatie. In 4 lessen leer jij deze bijzondere techniek kennen.