De wereld stopt niet bij jouw voordeur. In deze route kijk je naar de wereld om je heen. Heb je oog voor de verschillen maar kijk je natuurlijk ook naar wat ons verbindt.

Jaar 1 Jaar 2

Jaar 1

Minkema Discover China voor beginners

China voor beginners

Wil jij meer te weten komen over China, en de redenen waarom China de laatste tijd zoveel aandacht krijgt, geef je dan op voor de module China voor Beginners.
De module is een aangepaste versie van de module over China zoals die al 12 jaar op het Minkema College verzorgd is. Destijds begonnen als aanvulling op een reis die toen naar dat land kon worden gemaakt. Nu valt hij binnen de kaders van WERELDBURGERSCHAP: je kunt maar beter op de hoogte zijn van wat er speelt.
Binnen de module gaat het over: wat weet jij (al) over China? En wat staat ons te wachten? Je leert wat over de taal en de karakters, we oefenen het eten met stokjes, tellen in het Chinees, je maakt kennis met “de gewone Chinees”. Topografie en geschiedenis van het land. En heel veel over de actuele ontwikkelingen, die ook voor jou merkbare gevolgen zullen hebben.

Minkema Discover Social Media

Social media: denken en doen

Tijdens deze module leer je van alles over social media. Elke week denken we na over een belangrijk thema rond social media, zoals: 

  • privacy - wat post je wel en wat niet?
  • overtuigend vloggen en posten
  • online pesten 
  • online reclame maken voor bedrijven

Bij elk weekthema hoort ook een vlog- of schrijfopdracht. Hoe beter je deze opdracht maakt, hoe meer 'volgers' je krijgt van je docent. Misschien word jij wel de grootste influencer van de klas!

Wil je dus meer weten over de voor- en nadelen van social media? Vind je het leuk om te schrijven en om vlogs te maken? Dan is deze module echt iets voor jou! 

P.S. We plaatsen niks écht op social media. Je hoeft dus ook geen accounts aan te maken. 

Minkema Discover Journalistiek

Journalistiek

Journalist bij een krant is een van de meest avontuurlijke en romantische beroepen die er bestaan. Journalisten zijn ware detectives. Zij doen speurwerk naar nieuws en misstanden in de maatschappij. Zij verstoppen zich in kleedkamers om beroemde filmsterren te interviewen. Sterker nog: twee journalisten hebben in 1974 een Amerikaanse president ten val gebracht. Op dit moment is een nieuwe generatie journalisten druk bezig om de huidige Amerikaanse president ten val te brengen, en het gaat ze waarschijnlijk nog lukken ook. Er zijn veel films gemaakt over dit spannende beroep, waarvoor je nieuwsgierig, scherpzinnig en vasthoudend moet zijn. Als journalist moet je goed kunnen schrijven en echt nieuws van fake nieuws kunnen onderscheiden. Het is handig als je goed kunt fotograferen, filmen of vormgeven. Wil je dit allemaal leren? In dat geval is de module journalistiek iets voor jou.

In acht weken maken jullie samen een mooie, informatieve krant voor de school. Je krijgt veel vrijheid. Samenwerken is heel belangrijk. Nieuwsgierigheid ook. Je gaat samen op zoek naar nieuws, op school en in de wereld om je heen. Je gaat erop uit om een reportage te maken van de Koeienmarkt of iets anders actueels. Je leert hoe je daarvan verslag kunt doen. Je leert allerlei vaardigheden (schrijven, onderzoek doen, vormgeven) die je je hele leven goed kunt gebruiken. Spreekt dit je aan? Schrijf je dan nu in!

Spaans

Spaans voor beginners

Wie denkt aan Spaans denkt aan leuke dingen als reizen, dansen, muziek, kunst, literatuur en nog veel meer. Daarnaast is het één van de meest gebruikte talen in de wereld. Als je Spaans spreekt, kun je wereldwijd met 500 miljoen mensen communiceren! Wil jij ook eens de liedjes in het Spaans kunnen verstaan en meezingen? Dan is dit een module voor jou.

In de module Spaans leer je wat je nodig hebt in de dagelijkse praktijk, beschik je over een juiste uitspraak en  een voldoende woordenschat om je in die taal te kunnen redden. Als je bekend bent met de Spaanse taal, gaat er een wereld voor je open!

Filosofie

Filosofie (atheneum & gymnasium)

Wat is een goed leven? Wie is een echte goede vriend en waarom? Hoe zou de ideale school eruit zien? Dit zijn allemaal filosofische vragen. In deze module leer je wat grote Griekse filosofen zoals Socrates, Plato en Aristoteles dachten en je doet onderzoek naar wat andere mensen denken en wat vind jij eigenlijk zelf? Je gaat in deze module veel samenwerken, mensen interviewen en filmen, presenteren en vooral filosoferen!

Reizen

Reizen (atheneum & gymnasium)

In deze module gaan we op reis: voorlopig nog op papier en in gedachten. Jullie gaan onderzoeken waarom mensen reizen: voor vakantie, voor hun werk of uit noodzaak (gedreven door honger of armoede). Reizen hebben mensen altijd gedaan: We kijken hoe men dat deed bij de Grieken en de Romeinen: welke middelen van vervoer hadden ze? Hoe zat het wegennet in elkaar? hoe werden wegen aangelegd? En hoe zit dat nu? Het reizen staat onder druk: het vele vliegen is mede schuldig aan de opwarming van de aarde; en wat te denken van het autoverkeer? Hoe moeten we daarmee omgaan? Belangrijke zaken die om oplossingen vragen. Wellicht kunnen jullie daarbij helpen.

Jaar 2

Identiteit - Discover Society

Identiteit

Wie ben ik? Deze vraag lijkt misschien makkelijk, maar na het volgen van deze module kom je erachter dat hij best lastig te beantwoorden is. Wat bepaalt wie je bent: je sport, hobby’s, vrienden, familie, afkomst, religie, kledingstijl of aantal Instagram likes? Hoe wordt je identiteit gevormd? En wat maakt jou anders dan alle anderen om je heen? In deze module gaan we onderzoeken waar onze identiteit uit bestaat, welke onderlinge verschillen er zijn en hoe we daarmee omgaan. Ben jij nieuwsgierig geworden naar de antwoorden op deze vragen? Geef je dan op voor de module identiteit!

Vluchtelingen - Discover Society

Verhalen van vluchtelingen

Jij en ik kunnen met ons paspoort de hele wereld rondreizen. Niet alle mensen kunnen dat. Strenge regels en harde grenzen zorgen ervoor dat grote groepen mensen niet zomaar Nederland of Europa kunnen bereiken. Toch zijn er mensen die de reis wagen en proberen ons land te bereiken. In deze module leer je waarom zij die wens hebben en ga je kijken hoe hun reizen verlopen en tegen welke problemen zij aanlopen. Tijdens de lessen ga je zelf in gesprek met een migrant om te kijken of je vooroordelen kloppen. Alles wat je ontdekt,  verwerk je in een mooie “story” op internet.

Dat bepaal ik zelf wel - Discover Society

Dat bepaal ik zelf wel! (....en wat daarbij komt kijken)

Ga ik bij mijn oma op bezoek of bij vrienden? Zeg ik er iets van als een klasgenoot gepest wordt? Hoe regel je met je vader en moeder naar welke camping jullie gaan? 

Elke dag nemen we allerlei besluiten; soms alleen voor jezelf, maar vaak ook voor anderen. Hoe doe je dat? En waar moet je allemaal op letten? Hoe moeilijk is het om rekening te houden met alle wensen? Ook om ons heen worden besluiten genomen over ons leven. Heb je eigenlijk wel invloed als leerling? Deze vragen komen langs in deze module. Door rollenspellen en debat word je je bewust van de vraag hoe je een belangrijke rol kunt spelen in een democratische samenleving. 

Mediawijsheid - Discover Society

Mediawijsheid

Wat zit er eigenlijk allemaal in je telefoon en wanneer werd die de supercomputer die iedereen zo bezighoudt? De geschiedenis van nepnieuws, Jij en de media: het zijn enkele titels van hoofdstukken over mediawijsheid, die in 7 lessen langs zullen komen. Elke les bevat informatie en opdrachten die jou bewust maken van de manier waarop jij (en wij allemaal) in de digitale wereld verzeild zijn geraakt.

Cultuur feest

Een cultureel feest

In deze module ga je onderzoek doen naar een (klassieke) cultuur en de bijbehorende  feestdagen en gebruiken. De module bestaat uit een theoretisch gedeelte, namelijk het onderzoek, en uit een praktisch gedeelte. In het praktische gedeelte ga je een originele verwerking maken van jouw onderzoek, met als uitgangspunt een belangrijk feest in die cultuur. 

Bij een ‘originele verwerking’ mag je aan van alles denken: maskers of een filmpje maken, een speciaal feestgerecht bedenken en koken, feestmuziek componeren, een mooi verhaal of gedicht schrijven, noem het maar op! Op deze manier ontdek je dat er heel veel meer presentatiemogelijkheden zijn dan de bekende weg en dat het nog leuk is om te doen ook! 

Uiteindelijk vertel je vol enthousiasme over jouw cultuur in de klas tijdens een kleine eindpresentatie. Die dus -als het goed is-  een feestje op zich zal zijn, met dingen te bekijken, te beluisteren of misschien wel te proeven! 

Impact - Discover Society

Impact

Daag jezelf uit, kijk waar je goed in bent en verander jouw omgeving! Dat is de kern van de module Impact. Tijdens deze module ga je je verdiepen in wat er speelt in jouw omgeving en wat jij kan doen om je omgeving te verbeteren. Natuurlijk ga je dit niet alleen bedenken, maar ook doen! Zo zet je jouw talenten en ideeën in om een positieve impact te hebben.

Spaans - Discover Classics

Spaans

In 8 weken leer je op een leuke manier Spaans! Door het zetten van leuke, makkelijke stapjes bouw je gegarandeerd een enorme Spaanse woordenschat op. Tijdens elke les leer je hoe je iets kunt zeggen in het Spaans. Je leert niet alleen deze prachtige taal, maar je leert ook over de Spaanse cultuur en over het dagelijks leven in Spanje: eten, festivals, muziek, dans en de geschiedenis.
Bij elke les krijg je leuke oefeningen, extraatjes, spelletjes en ook een thematische woordenlijst. Hierin staan de meest toegepaste Spaanse woorden & zinnen met hun betekenis.

Let op: Heb je in de brugklas geen Spaans gevolgd, dan word je ingedeeld in de beginnersgroep. Heb je al wel Spaans gedaan, dan kom je in de vervolgmodule.

CEM - Discover Society

Cambridge English Masterclass

Stond jij in de brugklas afgerond een 8 op je rapport, gebruik jij buiten de lessen de Engelse taal ook graag en wil je je vaardigheden verder verdiepen? Dan is de Cambridge English Masterclass wat voor jou! In deze talentmodule werk je veel samen met leerlingen uit andere klassen die ook bovengemiddeld goed zijn in Engels.

Toelating tot deze cursus vindt plaats in de tweede klas op basis van voldoende capaciteiten en motivatie. De beslissing daarover wordt onder andere gebaseerd op informatie van de vakdocent en mentor van het eerste en tweede jaar en de resultaten van de toelatingstoets. De cursus gaat door in het derde jaar en wordt afgesloten met een examen, afgenomen door The British Council. Je ontvangt dan een wereldwijd erkend certificaat dat aantoont in welke mate je de verschillende vaardigheden op B2 niveau beheerst.

Let op: een keuze voor deze cursus is een keuze voor twee leerjaren. Hiernaast volg je per periode nog één andere talentmodule. 

Meer informatie over Cambridge English

Bekijk ook eens de andere talentstromen