Voor de gymnasiumleerlingen is er een speciaal aanbod, genaamd Discover Classics. Per periode heb je, naast de keuze uit de andere 4 stromen, ten minste één module uit deze talentstroom.

Jaar 1 Jaar 2

Jaar 1

Minkema Discover Filosofie

Filosofie

Wat is een goed leven? Wie is een echte goede vriend en waarom? Hoe zou de ideale school eruit zien? Dit zijn allemaal filosofische vragen. In deze module leer je wat grote Griekse filosofen zoals Socrates, Plato en Aristoteles dachten en je doet onderzoek naar wat andere mensen denken en wat vind jij eigenlijk zelf? Je gaat in deze module veel samenwerken, mensen interviewen en filmen, presenteren en vooral filosoferen!

Minkema Discover Het weer voorspellen

Het weer voorspellen met je eigen weerstation

Gaat het regenen? Of gaat de zon juist schijnen? Door mee te doen aan deze module kan jij straks het weer voorspellen en ook een weerbericht presenteren! Het weer voorspellen is mogelijk aan de hand van een weerstation. En dit weerstation ga jij zelf bouwen!

In deze module ga je in een groep onderzoek doen over luchtdruk, de soorten regen, opbouw van de atmosfeer, luchtvochtigheid en nog veel meer, zodat jij aan het einde van de module een eigen weerstation kan bouwen en het weer kan voorspellen.

Minkema Discover Zonnestelsel

Zonnestelsel

De module ‘Zonnestelsel’ is een eerste module in een serie modules die binnen een thema ‘Heelal’ passen. In deze module leer je van alles over de planeten en bouw je aan een eigen schaalmodel van het zonnestelsel. Wist je dat je elke avond / nacht wel een planeet aan de hemel kan zien staan? Als je ten minste weet hoe en waar je moet zoeken…

Minkema Discover Asterix en Obelix

Asterix en Obelix

Heb je weleens een stripboek gelezen over Asterix en Obelix? Of een film over hen gezien? De verhalen over Asterix en Obelix spelen ruim 2000 jaar geleden, toen Frankrijk nog Gallië heette en de Romeinen daar de baas waren. Je gaat een Asterixboek lezen en onderzoeken wat er in het verhaal wáár is over de Romeinen, de Galliërs en het andere volk dat Asterix en Obelix ontmoetten. Ook ga je zien dat de boeken niet alleen grappig zijn, maar dat er in de tekeningen en ook in de tekst véél meer informatie verborgen zit dan je op het eerste gezicht zou zeggen.

Minkema Discover Mythologie

Mythologie: van Zeus tot Nessie

Kijk jij ook wel eens met argusogen naar je klasgenoot? Heb je last van een tantaluskwelling in je leven? Is dat ene moeilijke vak jouw archilleshiel Geloof jij in Nessie, selkies en feëen of ga je liever op zoek naar het goud aan het einde van de regenboog? Heb je geen idee waar dit allemaal over gaat maar klinkt het wel interessant? Dan is de module Mythologie misschien iets voor jou!

Romeinen in Woerden - Discover Classics

Romeinen in Woerden

Zo’n 2000 jaar geleden was een groot deel van Nederland onderdeel van het Romeinse Rijk. De grens van het Romeinse Rijk, de Romeinse Limes, liep dwars door wat nu Nederland is. Woerden en De Meern waren belangrijke plaatsen langs deze limes. Het gebied rondom de limes was dus een plek waar veel gebeurde. In en rond Woerden en De Meern kun je nog veel dingen terugvinden die te maken hebben met de Romeinse tijd. Je leert over het Romeinse Rijk, hoe de Romeinen de grens bewaakten en de manier van leven langs de Limes. We maken een speurtocht door Woerden om te kijken wat er in de stad nog terug te vinden is uit de Romeinse tijd. Ook brengen we een bezoek aan Castellum Hoge Woerd waar het best bewaarde Romeinse rivierschip dat in Noordwest-Europa is gevonden is te zien. En dat schip is hier in de buurt opgegraven!

Reizen - Discover Classics

Reizen

In deze module gaan we op reis: voorlopig nog op papier en in gedachten. Jullie gaan onderzoeken waarom mensen reizen: voor vakantie, voor hun werk of uit noodzaak (gedreven door honger of armoede). Reizen hebben mensen altijd gedaan: We kijken hoe men dat deed bij de Grieken en de Romeinen: welke middelen van vervoer hadden ze? Hoe zat het wegennet in elkaar? hoe werden wegen aangelegd? En hoe zit dat nu? Het reizen staat onder druk: het vele vliegen is mede schuldig aan de opwarming van de aarde; en wat te denken van het autoverkeer? Hoe moeten we daarmee omgaan? Belangrijke zaken die om oplossingen vragen. Wellicht kunnen jullie daarbij helpen.

Jaar 2

Shakespeare - Discover Classics

Shakespeare

To be or not to be?! Te zijn of niet te zijn?! Nou… Shakespeare was en is nog steeds een van de meest bekende schrijvers! Zijn toneelstukken gaan over onmogelijke liefdes, macht, sprookjes, moord, oorlog en nog veel meer. Soms vreselijk spannend, maar soms ook heel grappig. Misschien maakt dat hem wel zo’n populaire schrijver. 

Tijdens deze module leer je wie Shakespeare was. Waar haalde hij zijn ideeën vandaan? Misschien wel uit de Griekse Mythologie? 

Met elkaar ontdek je zijn toneelstukken, en verhalen, zie je echte toneelspelers de verhalen tot leven brengen en word je zelf misschien wel een verliefde Romeo, een betoverende Titania, of een machtswellustige Macbeth…

Olympische spelen - Discover Classics

De Olympische Spelen: toen en nu

Wist je dat de Olympische Spelen al bijna 3000 jaar oud zijn? In het Griekse stadje Olympia werden vanaf de 8e eeuw voor Christus om de 4 jaar spelen ter ere van Zeus Olympios gehouden. Er waren wedstrijden voor hardlopen, verspringen, speerwerpen, discuswerpen, boksen, worstelen en nog veel meer. In deze module leer je over de geschiedenis van de Olympische Spelen en je gaat ook zelf sporten zoals ze in de oudheid deden!

Asterix en Obelix - discover Classics

Asterix en Obelix

Heb je weleens een stripboek gelezen over Asterix en Obelix? Of een film over hen gezien? De verhalen over Asterix en Obelix spelen ruim 2000 jaar geleden, toen Frankrijk nog Gallië heette en de Romeinen daar de baas waren. Je gaat een Asterixboek lezen en onderzoeken wat er in het verhaal wáár is over de Romeinen, de Galliërs en het andere volk dat Asterix en Obelix ontmoetten. Ook ga je zien dat de boeken niet alleen grappig zijn, maar dat er in de tekeningen en ook in de tekst véél meer informatie verborgen zit dan je op het eerste gezicht zou zeggen.

Bekijk ook eens de andere talentstromen