Bij deze route ga je met elkaar iets creëren. Een voorstelling, een fotokunstwerk of een animatiefilm. Een creatie is iets dat eerder nog niet bestond en waarin je volledig je eigen creativiteit kwijt kunt! In deze route komt dat allemaal aan bod.

Jaar 1 Jaar 2

Jaar 1

Minkema discover fotografie

Fotografie

Wil jij dat jouw mooiste foto in de school wordt opgehangen? Kies dan de module fotografie, waarbij je op een andere manier leert kijken en fotograferen. Met je mobiel ga je aan het werk en maak je een mooie fotocollectie. In de eerste les krijg je een spelvorm, waarbij het toeval een rol speelt. In andere lessen krijg je opdrachten waarbij je juist goed leert zoeken. Je gaat in ieder geval het lokaal uit om het schoolgebouw binnen, buiten en de natuur te fotograferen. Je leert hoe je de gemaakte foto’s kunt veranderen: zoomen, uitsnede, kleur, enz. In groepjes bespreek je elkaars foto’s, zodat er een goede keuze gemaakt wordt. Je print je mooiste foto op A3 in kleur uit. De foto’s worden in wissellijsten op de gangen geëxposeerd.

Minkema Discover Stop motion

Stopmotion

Heb je altijd al een animatiefilm willen maken met beeld en geluid? Dan zit je bij de module Film Stopmotion helemaal op de goede plek. Stopmotion is een filmtechniek, waarover je in deze module meer zal leren. Je werkt met een app op je mobiel. Een animatiefilm maken kost tijd en daarom werk je in een team. Samen met je groep bedenk je een verhaallijn en maken jullie een taakverdeling; Lijkt geluid je leuk (muziek, geluiden, voice-over) of heb je meer met beeld (animatieklei, tekenen, gekleurd papier)? Als beeld en geluid bij elkaar komen ontstaat er uiteindelijk een mooie film! Het leukste stopmotionfilmpje van de modules sturen we in naar het NFFS Nationaal Film Festival Scholieren.

Minkema discover 3D-Printen

3D-printen

3D-printen heeft de toekomst! Wil jij één van de technieken van de toekomst leren? Kies dan de module 3D ontwerpen en printen. 3D printen wordt steeds vaker gebruikt, in Eindhoven komen binnenkort 5 geprinte huizen, maar ook in bijv. ziekenhuizen gebruiken ze 3D-prints. In de module werk je met je Chromebook en het programma Tinkercad. Je leert meer vaardigheden dan in de gewone lessen. Er zijn verschillende opdrachten waaruit je er één kiest die je het leukst lijkt. Een sieradenserie ontwerpen voor een klant, een Minkema-mascotte ontwerpen voor een schoolvak, enz. In “teamverband” ga je werken aan de gekozen opdracht en maken jullie een presentatievoorstel. Je eindontwerp wordt op school geprint in de kleur van je keuze.

Theater - Discover Arts

Theater

Een van de leukste manieren om met teksten te presenteren is door middel van theater. Je hebt het meegemaakt bij de eindmusical van groep 8. Er zijn verschillende vormen van theater, zoals toneelvoorstellingen, musicals en cabaret. In deze module gaan we dat theater nader onderzoeken en beleven. Wat heb je allemaal nodig om tot een leuke voorstelling te komen? Wat komt er allemaal kijken bij het maken van een theaterproductie? Lijkt het je leuk om je daar eens in te verdiepen, schrijf je dan in voor deze module.

Minkema discover maak het onzichtbare zichtbaar

Maak het onzichtbare zichtbaar

In de wereld om je heen zijn miljoenen vormen, voorwerpen en spullen te zien. Sommige voorwerpen vallen op door hun bijzondere vormgeving. Wij gaan ons in deze talentmodule richten op de voorwerpen en spullen die je in eerste instantie niet direct opvallen. Soms weten we van sommige spullen niet eens de naam. We kruipen in de huid van een vormgever en gaan een object op een originele manier restylen zodat het gaat opvallen.

Jaar 2

Musical - Discover Arts

Musical

Hou jij van muziek, theater en/of musical? Dan is deze talentmodule zeker iets voor jou! Tijdens de module leer je meer over de geschiedenis van muziektheater. Je gaat aan de slag met theateroefeningen, zangoefeningen, dans of je eigen instrument. Ook leer je meer over verschillende rijmvormen en hoe muzieknummers in elkaar zitten. Samen met andere leerlingen maak je uiteindelijk in groepjes een korte scène uit een musical, waaraan jullie je eigen invulling geven. Voor ieder dus wat wils in deze module: muziek, dans, theater & zang.

Sketchup - Discover Arts

SketchUp

Heb je iets met ruimtelijk denken, hou je van structuur, geef je niet snel op en wil je ideeën tot in detail uitwerken? Dan is dit een module voor jou! Na de module ben je voldoende vaardig om zelf 3D ontwerpen te maken met SketchUp. SketchUp is een prima opstap naar professionele tekenprogramma’s: van productdesign tot architect, van animator tot gamedesigner, maar ook in de engineering industry, medische wereld en de bouw.

Adobe Photoshop - Discover Arts

Adobe Photoshop

Altijd al goed willen zijn in Photoshop? In media zie je vaak gefotoshopte foto's die grappig zijn, maar er zijn er ook waarbij je bijna niet kunt zien dat ze nep zijn. Na deze module heb je dat allemaal door!

In het computerlokaal leer je met het programma Adobe Photoshop je foto’s zo te bewerken, dat iedereen gelooft wat je gemaakt hebt. Je kent vast wel zo’n belangrijke foto waarop het net lijkt alsof er een lantaarnpaal uit je hoofd groeit. Je leert hoe je die weg kunt werken. Behalve foto’s verbeteren leer je met Photoshop ook compleet nieuwe fantasiebeelden te maken.

Om het programma te leren kennen, begin je met oefeningen. Je leert verschillende tools te gebruiken: lagen, filters, maskers, klonen, morphen enz. Daarna ga je met je eigen foto’s aan het werk. Je leert bijvoorbeeld een foto die je op school hebt gemaakt zo te veranderen, dat het lijkt alsof je op wereldreis bent. Je kunt je bewerkte foto’s gebruiken als achtergrond voor je mobiel, je bureaublad enz.

Storytelling - Discover Arts

Storytelling

Je bent nieuwsgierig, vertelt graag verhalen en denkt in beelden. Het idee dat anderen meegenomen worden in jouw verhalen en bijbehorende beelden lijkt je wel wat. Combineer je creativiteit graag met verhalen vertellen en techniek? Storytelling is echt iets voor jou!
In acht weken maak jij een beeldverhaal met tekeningen, personages en dialogen. Je leert een verhaal vertellen en vertalen in beelden en een eenvoudige animatie. Je bedenkt een verhaallijn, personage en dialogen die passen bij jouw beeldverhaal. De verhaallijn is gebaseerd op een korte (zelfbedachte) gebeurtenis (van 3 min.) met een inleiding, hoogtepunt en afronding.

Je maakt beelden/tekeningen die passen bij het verhaal. In je vooronderzoek gebruik je graphic novels/strips. Wat je hier ontdekt, pas je toe in jouw verhaal. Aan de hand van een storyboard maak je beelden voor jouw animatiefilmpje.

Veelvlakken - Discover Arts

Regelmatige veelvlakken

Plato en Euler verwonderden zich er al over: hoe prachtig regelmatig veelvlakken in elkaar kunnen zitten. Na een stukje theorie ga je in deze talentmodule praktisch aan de slag.

Ontwerp een ruimtefiguur met rietjes en maak een bijpassende bouwplaat: hoe zorg jij ervoor dat deze modellen stevig in elkaar zitten en aantrekkelijk zijn om naar te kijken? In deze module kom je meer te weten over platonische lichamen, ontdek je regelmaat en patronen binnen wiskundige ruimtefiguren, leer je hoe je een patroonvulling volgens de kunstenaar Escher ontwerpt en creëer je, door gebruik te maken van verschillende technieken, een ruimtefiguur. Een creatieve, technische en wiskundige uitdaging!

Ontstaansgeschiedenis - Discover Arts

Ontstaanstechnieken: van niets tot iets

Vind jij het leuk om lekker bezig te zijn en dingen te maken, maar vooral ook andere dingen te leren?

In deze talentmodule leer je de ontstaanstechnieken van bepaalde materialen. Dit wil zeggen: hoe bepaalde materialen tot stand gekomen zijn. Weet jij hoe textiel wordt gemaakt, wat een binding is, welke bindingen er zijn? Wat is een non-woven in textiel, hoe kan je van losse wol een stof maken? En papier, hoe wordt dit gemaakt? Kan je plastic zelf maken? Je gaat deze technieken zelf toepassen: het weven van stoffen, het vilten van wol, stoffen knopen, papier scheppen en manden vlechten van pitriet. Maar ook gaan we zelf bio-plastics maken. Oude en nieuwe ambachten komen tot leven in het kunstlokaal.

Speeldoos - Discover Arts

De speeldoos (atheneum & gymnasium)

Hou jij ervan om te onderzoeken hoe dingen in elkaar zitten? En vind je het interessant om zelf iets te ontwerpen en bouwen? Dan zit je bij deze module op de goede plek. Je gaat namelijk een eigen speeldoos maken. Nu denk je misschien: “Wat is een speeldoos precies?” Dat gaan we de eerste les ontdekken in museum Speelklok in Utrecht. We zien daar dat er veel verschillende soorten speelklokken en -dozen bestaan die allemaal op een andere manier werken. Je onderzoekt hoe deze klokken en dozen werken en kiest een variant die je zelf gaat maken. In de volgende lessen gaan we bezig met het zoeken van een lied voor de eigen speeldoos en het bouwen van deze speeldoos in tweetallen. Aan het eind van de module heeft iedereen een werkende speeldoos ontworpen en gebouwd.

Bekijk ook eens de andere talentstromen