Binnen het Minkema College leiden we leerlingen op voor de toekomst. Op onze planeet staan wij voor grote uitdagingen. Hoe kunnen wij als school en leerlingen ons hiervoor inzetten? In deze route ga je hiermee aan de slag.

Jaar 1 Jaar 2

Jaar 1

Minkema Discover Energie en bewegen

Energie en bewegen

Als je geïnteresseerd bent in het menselijk lichaam en de verschillende processen die in het menselijk lichaam plaatsvinden is deze module echt iets voor jou!
Vraag jij jezelf wel eens hoe je spieren aan energie komen om te bewegen? Of hoe lang je moet bewegen om de energie in een snoepje kwijt te raken? In deze module leer je hoe een beweging tot stand komt, hoe je lichaam aan energie komt en hoe deze energie ingezet wordt om de beweging mogelijk te maken.
Tijdens deze module willen we jullie met zoveel mogelijk praktische opdrachten aan de slag laten gaan, zodat je ontdekt hoe het in je lichaam werkt.

Minkema Discover Hoe groot is jouw stukje aarde

Hoe groot is jouw stukje aarde?

We hebben maar één planeet aarde en iedereen wil er gebruik van maken. Met onze manier van leven hebben we op dit moment niet genoeg aan één aardbol. In deze module ga je uitzoeken hoeveel aardbollen we nodig hebben als iedereen zou leven zoals jij. Hiervoor gebruiken we de ecologische voetafdruk. Je leert wat allemaal van invloed is op je ecologische voetafdruk. Hoe kun je je voetafdruk verminderen als je dat zou willen?

Weerstation

Het weer voorspellen met je eigen weerstation (atheneum & gymnasium)

Gaat het regenen? Of gaat de zon juist schijnen? Door mee te doen aan deze module kan jij straks het weer voorspellen en ook een weerbericht presenteren! Het weer voorspellen is mogelijk aan de hand van een weerstation. En dit weerstation ga jij zelf bouwen!

In deze module ga je in een groep onderzoek doen over luchtdruk, de soorten regen, opbouw van de atmosfeer, luchtvochtigheid en nog veel meer, zodat jij aan het einde van de module een eigen weerstation kan bouwen en het weer kan voorspellen.

Zonnestelsel

Zonnestelsel (atheneum & gymnasium)

De module ‘Zonnestelsel’ is een eerste module in een serie modules die binnen een thema ‘Heelal’ passen. In deze module leer je van alles over de planeten en bouw je aan een eigen schaalmodel van het zonnestelsel. Wist je dat je elke avond / nacht wel een planeet aan de hemel kan zien staan? Als je ten minste weet hoe en waar je moet zoeken…

Jaar 2

Biomechanica - Discover Nature

Biomechanica

Iedereen die regelmatig beweegt, heeft wel eens last van een blessure. Maar hoe komt dat nou? En belangrijker: hoe kun je dat zoveel mogelijk proberen te voorkomen? Daarvoor heb je kennis nodig van hoe het lichaam beweegt en hoe gewrichten, botten en gewrichtsbanden samenwerken. De analyse van de techniek van de menselijke beweging wordt biomechanica genoemd, oftewel hoe beweegt het menselijk lichaam en waarom gebeurt dat.

Het kost heel wat tijd om een expert te worden op het gebied van biomechanica, maar in deze module maak je kennis met de beginselen van deze wetenschap. Met deze basiskennis ben je in staat om beter om te gaan met je lichaam tijdens trainingen of het sporten. We kijken in de module theoretisch naar bewegingen, maar we gaan ze ook uitvoeren. Biomechanica speelt ook een belangrijke rol bij het ontwerp van toestellen die helpen bij bewegen. Daarom kijken we ook naar de interactie tussen degene die de beweging maakt en de apparatuur die daarvoor wordt gebruikt of de omgeving waarin dat plaatsvindt.

Sportvoeding en training - Discover Nature

Sportvoeding en training

Altijd al willen weten waarom Usain Bolt zo verschrikkelijk hard kan lopen en daarnaast nog heel gespierd is? En wat gebeurt er als we de vrouwelijke kampioen 500m schaatsen tegen de mannelijke kampioen 500m schaatsen laten rijden? Wie wint er, en zit hier een oorzaak achter? Waarom sporten we (vaak) gescheiden?

Die shuttle run test in de LO-les: dat is toch een beetje flauw. Meisjes krijgen altijd een hogere beoordeling dan jongens. Is dit eigenlijk wel zo? Is dat wel terecht? Zijn hier argumenten voor te verzinnen?

Voor veel sporten zijn er trainingen. Soms twee keer in de week en soms elke dag. Wat gebeurt er in je lichaam als je in een bepaalde sport gaat trainen? Wat voor processen vinden plaats? Hoe kan het dat, als ik een kort sprintje trek om de trein te halen, ik niet heel erg moe ben, maar ga zweten en warm word als ik langer ga hardlopen?

Voeding is belangrijk. Dat weten we allemaal. Maar wat voor invloed heeft voeding op jouw prestaties in de sport? Er zijn verschillende onderdelen in voeding die sporters innemen voordat ze gaan sporten. Ook achteraf worden er drankjes en voedsel genuttigd om snel te 'herstellen'. Ze zeggen wel eens dat spierpijn goed is: dan weet je dat je wat hebt gedaan. Wat gebeurt er eigenlijk als je 'herstelt'?

Wie lijkt het nou niet mooi om in een vol stadion je kunsten te vertonen voor de toeschouwers? Lekker voetballen op het hoogste niveau, of de 100m sprint voor een vol stadion? Topsport is leuk. Maar wat moeten de topsporters er voor 'laten'? Hoe ziet hun dag eruit? Wat eten en drinken ze? Een lekker patatje op de vrijdagavond: zit dat er nog wel in voor een topsporter?

In deze module ga je op zoek naar antwoorden op deze (en nog veel meer zelf verzonnen) vragen. De module bestaat uit een praktisch en theoretisch deel, die we aan elkaar gaan koppelen. Ook zullen we bezoek krijgen, of op bezoek gaan, bij mensen van wie hun leven bestaat uit vooral sporten. Hoe ziet hun leven eruit en wat mogen ze precies wel en niet?

Mars - Discover Nature

Een reis naar Mars (atheneum & gymnasium)

Volgens sommige wetenschappers zijn de ouders van de eerste Mars-bewoners al geboren. Dat betekent dat jullie het nog gaan meemaken dat er mensen naar Mars gaan om daar te wonen en werken. Wat komt er allemaal kijken bij zo'n reis naar Mars? Hoe moet een raket eruitzien? En waarom duurt een reis naar Mars zo lang? Hoe land je op Mars? Waarom kun je niet gelijk meer terug, als het niet bevalt?

Deze module sluit gedeeltelijk aan bij de module 'Zonnestelsel' uit klas 1. Maar als je die module niet hebt gevolgd, dan is dat niet erg. Interesse in ruimtevaart is natuurlijk wel belangrijk!

Voetafdruk - Discover Nature

Ecologische voetafdruk (atheneum & gymnasium)

Economische groei of meer klimaatactie? Ga zelf op onderzoek uit én ga in debat vanuit jouw rol!

Tijdens deze module ga je in eerste instantie inzoomen op jouw levensstijl met betrekking tot het klimaatprobleem. Je kunt hierbij denken aan hoe je woont, reist, op vakantie gaat en consumeert op deze aarde. Je gaat hiervoor een aantal keer als huiswerk een dagboekje bijhouden en bijv. energie-onderzoek doen in je eigen huis. Ook spellen behoren tot het actieve eerste deel.

Het tweede deel van deze module sluit je af met een debat. Een gemiddelde burger in een land als India is minder bezig met klimaatproblemen dan een gemiddelde burger in Zweden. Waarom? Simpelweg omdat ze in armere landen vaak te maken hebben met een tekort aan geld, voedsel, gezondheidszorg en kennis. Dan zijn mondiale klimaatproblemen minder dringend. Daarnaast zegt Donald Trump dat het klimaatprobleem niet bestaat, terwijl Greenpeace met harde wetenschappelijke bewijzen komt dat wij als mens er grote invloed op hebben. Je merkt het al: zo heeft iedereen zijn eigen belang. Hoe kunnen we met elkaar verschillen zien, begrijpen en respecteren? Jij gaat jouw groep verdedigen, en de andere groepen bestoken met argumenten. Maar met respect voor elkaar, want iedereen kan van iedereen iets leren.

Bekijk ook eens de andere talentstromen