Vurig verkiezingendebat en stemmen tellen!

22 november 2023

Op het Minkema College stond dinsdag 21 november alles in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen. In de centrale aula van de havo/vwo-locatie was een prachtig stembureau ingericht met verschillende stemhokjes, grote stembussen, rode potloden en enthousiaste docenten die de leerlingen wegwijs maakten bij het stemmen. Maar liefst 919 leerlingen uit de 3e klas en hoger havo & vwo hebben op deze manier hun stem kunnen uitbrengen. Dat leverde volle stembussen en veel telwerk op! Terwijl een aantal docenten aan het tellen was, werd in de middag ook verbaal de strijd nog aangegaan. In drie rondes nam een team van docenten het op tegen de geoefende en getalenteerde debaters van het Minkema-debatteam. Verkiezingendebat

Zij bogen zich over stellingen die onder andere het verlagen van de kiesgerechtigde leeftijd en het terugdringen van middelengebruik onder jongeren ter discussie stelden. Het vuur werd de docenten verbaal flink aan de schenen gelegd en na elke ronde werd een goedgevulde aula gevraagd kleur te bekennen. Met het opsteken van groene danwel rode kaartjes konden leerlingen laten zien wie van de debaters volgens hen het meest overtuigend was geweest.

Na een uur debatteren kon de uitslag van de verkiezingen bekendgemaakt worden. Bij deze bekendmaking bleek de Minkema-leerling best een progressieve stemmer te zijn. De partij D66 werd door de leerlingen verkozen tot grootste partij, terwijl ook de VVD en de PVV veel stemmen kregen. Formeren met deze uitslag zou nog best een pittige klus worden.

 

 

Voor de echte fanatiekelingen organiseert het Minkema tot slot op woensdagavond nog een exitpoll-feestje. Leerlingen die er geen genoeg van krijgen, kunnen die avond samen met de burgemeester en enthousiaste docenten live naar de eerste uitslagen gaan kijken.