Telefoonvrije school per 23 oktober 2023

29 september 2023

In het nieuws heb je wellicht al veel gehoord of gelezen over het gebruik van mobiele telefoons op scholen en het invoeren van een eventueel telefoonverbod. Zoals wij je eerder hebben verteld via de nieuwsbrief hebben we de afgelopen maanden nagedacht over de toekomst van de mobiele telefoon op het Minkema College. Met ingang van 23 oktober is het Minkema College een telefoonvrije school. Thuis of in de kluis

Telefoonvrije school per 23 oktober 2023

Op 20 september 2023 heeft de Medezeggenschapsraad (MR) van onze school ingestemd met het besluit om het Minkema College telefoonvrij te maken. Dat wil zeggen: alle leerlingen laten hun mobiele telefoon thuis of leggen deze gedurende de gehele schooldag in hun kluis. Dat betekent dat leerlingen de mobiele telefoon ook niet mogen gebruiken tijdens pauzes, tussenuren of buitenschoolse activiteiten.  We voeren de telefoonvrije school in vanaf de eerste dag na de herfstvakantie (dus met ingang van maandag 23 oktober 2023). Hiermee lopen we vooruit op het dringende advies van de overheid, die heeft aangegeven dat vanaf 1 januari 2024 mobiele telefoons thuis of in de kluis moeten blijven.

Waarom doen we dit?

Er zijn meerdere belangrijke redenen. Allereerst is bewezen dat apps/socials verslavend kunnen zijn voor tieners.  Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de schoolresultaten, alsmede taal- en rekenvaardigheden, zijn verbeterd in scholen met een algeheel telefoonverbod. Tot slot vinden wij dat school een belangrijke plek is om sociale vaardigheden te leren, zoals empathie en communicatie. Om deze vaardigheden te ontwikkelen, is echt contact nodig. Wat jouw woorden met een ander doen, zie je alleen door diegene aan te kijken. Een èchte ontmoeting is de beste manier om elkaar goed te begrijpen. Je niet laten afleiden door of verschuilen achter je mobiele telefoon helpt daarbij!

Q&A en mentorles

We zijn erg blij dat we dit beleid kunnen invoeren, omdat we ervan overtuigd zijn dat een telefoonvrije school ervoor zorgt dat de interactie verbetert en dat leerlingen minder snel zijn afgeleid. Dit zal het leefklimaat op school verbeteren en de leerprestaties laten stijgen. 

Maar we kunnen ons ook voorstellen dat dit voor sommigen behoorlijk wennen zal zijn en dat je misschien niet zo blij bent met dit besluit of vragen hebt. Bijvoorbeeld: waarom waren die telefoontassen/koffers niet genoeg? En: hoe weet ik nu of er roosterwijzigingen zijn? Of: wat moet ik dàn doen in de pauze?

In de Q&A vind je al veel antwoorden op allerlei vragen. Voor de herfstvakantie gaan we in de mentorlessen uitleggen wat een telefoonvrije school betekent, hoe we er met elkaar voor gaan zorgen dat het de school beter/leuker maakt, maar ook hoe we gaan handhaven dat iedereen zich aan de regels houdt (en wat de consequenties zijn als je dit niet doet …).

Bekijk de Q&A