Schaaktoernooi op 2 april: wie wordt schaakkampioen 2024?

15 februari 2024

Op dinsdag 2 april 2024 organiseren wij van 14.30u tot 16.00u een heus schaaktoernooi voor alle leerlingen van onze beide locaties! De winnaar krijgt de eretitel ‘Schaakkampioen van het Minkema 2024’. Hoe meer leerlingen deelnemen, hoe spannender de competitie! Meld je dus vooral aan en maak kans op die prachtige titel! Schaaktoernooi 2024

Wanneer en waar

Het toernooi vindt plaats op dinsdag 2 april 14.30 uur tot 16.00 uur. Zorg dat je uiterlijk 14.15 uur aanwezig bent in de aula op de Minkemalaan. Je krijgt vooraf nog een korte instructie over het spelen van het toernooi. De wedstrijden starten exact om 14.30 uur.

Platform (neem je chromebook mee!)

We spelen via Lichess.org (https://lichess.org/). Je moet van tevoren een account aanmaken. Je kunt vervolgens spelen via je chromebook of laptop. Zorg dus dat je chromebook meeneemt! De rangschikking (scorebord) wordt geprojecteerd op het grote scherm in de aula. Daar kun je ook de wedstrijden van de hoogste genoteerde spelers volgen.

Aanmelden

Meld je aan via dit formulier. Je ontvangt dan de link naar het toernooi. Je kunt je aanmelden tot uiterlijk één dag voorafgaand aan het toernooi (dus uiterlijk tot 14.30 u).

Spelregels

 • Het toernooi heeft een klok van 90 minuten die aftelt. Wanneer die klok de nul bereikt, wordt de rangschikking van het toernooi bevroren en wordt de winnaar aangekondigd. Partijen die nog aan de gang zijn moeten uitgespeeld worden, maar tellen niet meer mee voor de rangschikking in het toernooi.
 • Je speelt zoveel mogelijk wedstrijden van 5 minuten. Elke zet levert 3 seconden op. Dit wordt Blitz 5+3 genoemd.
 • Winst levert 2 punten op. Remise levert 1 punt op.
 • Er wordt afgeteld tot je je eerste zet doet. Als je binnen deze tijd geen zet doet, verlies je de partij.
 • Als een partij binnen 10 zetten in remise eindigt, levert dit voor geen van beide spelers punten op.
 • Remise-serie: als een speler in een arena of een teamcompetitie achtereenvolgende partijen remise speelt, resulteert alleen de eerste remise in een punt, of remise-partijen die meer dan 30 zetten duren. De remise-serie kan alleen onderbroken worden door een overwinning, niet door verlies of remise.
 • Als twee spelers met dezelfde score eindigen, wordt de onderlinge rangschikking door Lichess berekend op basis van de sterkte van hun tegenstanders.
 • Als je expres verliest om een bevriende tegenstander punten te geven, worden beide spelers gediskwalificeerd.
 • In alle situaties waarin bovenstaande niet van toepassing is, beslist de jury.

Tegen wie speel je eigenlijk?

 • Aan het begin van het toernooi worden spelers ingedeeld op basis van hun rating.
 • Wanneer je een partij eindigt, keer je terug naar de toernooilobby: je zult dan gekoppeld worden met een speler dicht bij jouw rangschikking in het toernooi. Dit zorgt voor zo min mogelijk wachttijd, maar het is mogelijk dat je niet tegen iedereen in het toernooi speelt.
 • Speel snel en ga terug naar de toernooilobby om meer partijen te spelen en meer punten te winnen.

Prijsuitreiking!

Voor de beste speler(s) hebben we een mooie prijs! En daarnaast natuurlijk die geweldige titel: ‘Schaakkampioen van het Minkema 2024’

Heb je nog vragen?

Zoek ons even op op school of stuur een e-mail: Jerome Saas en Niels Bosboom.