Minkema Highschool Boxing havo/vwo

19 december 2023

Voor het derde jaar op rij krijgen wij vanuit de NPO-gelden de gelegenheid (vrijwel iedere week) met een aantal leerlingen te boksen. Graag vertellen we jullie er meer over, omdat boksen vooral een heel mooie tool is om jou (letterlijk & figuurlijk) in beweging te krijgen. Wij benaderen boksen vanuit een andere hoek. High School Boxing

Een bokstraining bij ons ziet er nooit hetzelfde uit, maar kent wel een bepaalde opbouw. Zo beginnen wij altijd met 3 minuten touwtje springen. Terwijl je hiervan staat uit te hijgen, wordt de warming-up uitgelegd. Dit betreft altijd een work-out, maar nooit dezelfde. Misschien spelen we hierna nog een spelletje om in de beleving te komen van het boksen. Vervolgens wordt er uitleg gegeven over technieken. Slopen doe je immers in de bouw.

Het is bijzonder (en) mooi om toeschouwer te mogen zijn van een boksende leerling. De een is ontzettend offensief en bokst meer ‘naar voren’, terwijl de ander juist een beetje voorzichtig is met de persoon die tegenover hem/haar/hen staat/staan. Door verschillende oefeningen leer je je grenzen kennen en die van anderen te herkennen. Je werkt o.a. aan zelfbeheersing en discipline. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Soms heb je last van (opgebouwde) frustraties. Over thuis, over cijfers, over een docent, over klasgenoten of soms over alles tegelijk. Dan de kans krijgen om deze frustraties even van je af te slaan (op een stootkussen of bokszak) zorgt voor opluchting. Uit het hoofd, in de handen. Deze opluchting zorgt ervoor dat je op een veilige manier kunt boksen met elkaar en weer een beetje toleranter in andere lessen (of thuis aan tafel) zit. 

Aan het einde van de training sparren de deelnemers met elkaar. In wisselende weerstand ontvang je feedback bij elke punch, zonder daarbij per se te hoeven praten. Was deze stoot te hard? Wil je misschien wat harder slaan? Hoe voorkom ik dat ik in een hoekje wordt gedreven door die bovenbouwleerling? Welke strategie hanteer ik? Welke strategie hanteert mijn opponent? Hoe kan ik verrassend zijn? Welke verandering van strategie is nodig om de ander te treffen?

Was het je al opgevallen dat deze vragen niet alleen betrekking hebben op boksen? Elke beweging bij boksen geeft informatie over parallellen in het dagelijkse leven. Dat maakt boksen geen wapen, maar een middel om in beweging te komen.

Het allermooiste is dat er altijd contact is! 

“Vechtsport als middel kan veel in mensen losmaken, en daar wil je zorgvuldig mee omgaan. In die zin is het net als vuur: als je niet oppast, ontstaat er brand. De kunst is dus dat vuur te beheersen en er mooie dingen mee te doen.” (Oosterhuis, 2022)

 

Interesse?

 Lijkt jou dit wel interessant? Meld je dan aan door een mail te sturen naar r.sluijsmans@minkema.nl. De groep komt elke dinsdag na het 5e uur bij elkaar in de gymzaal.