Maaike volgt U-Talent masterclass Schoon water door schimmels

3 juni 2023

Eindelijk kon een Masterclass van U-Talent weer op het Utrecht Science Park plaatsvinden. Slechts 12 deelnemers mochten aanwezig zijn en leerling Maaike (5 vwo) was erbij! De masterclass ging over schimmels en op welke wijze deze op een goede manier kunnen worden ingezet bij bijv. het schoonmaken van water. Schimmels

Voorafgaand aan de masterclass hadden de leerlingen voorbereidende opdrachten toegestuurd gekregen. Bij de voorbereidende opdrachten ging het om onderwerpen als:

  • Hoe werken RWZI's )waterzuiveringsinstallaties)?
  • Wat is het probleem met deze manier van zuiveren? (Er blijven nog veel schadelijke stoffen over in het water, waaronder verf, medicijnen en microplastics)
  • Hoe kunnen planten de grond zuiveren?
  • Hoe kunnen schimmels water zuiveren?

Vanuit deze voorbereidingsopdracht werd er verder ingedoken op de schimmels. Ook kregen de leerlingen hier een hoorcollege over.

Dit hoorcollege begon met: "Sommige schimmels kunnen lignine breken door middel van bepaalde enzymen. Lignine zit in hout, het werkt als een soort "lijm" wat voor flexibiliteit in het hout zorgt.

Maaike: "Ik vond het super leuk dat dit besproken werd, omdat ik met mijn PWS ook onderzoek gedaan heb naar hout, en dus ook lignine. Om te zien hoe anderen met deze stof werken is heel interessant, er werden stappen genomen die wij ook in ons PWS gedaan hebben. Ik kreeg hierdoor een beter beeld over hoe men onderzoek doet op dit gebied."

Daarna ging het hoorcollege over een nieuwe manier van waterzuivering, wat heel nieuw was, maar nu al wel toegepast wordt op kleine schaal. Het liet goed zien hoe je op creatieve manieren oude problemen kan oplossen. 

Daarna mochten de leerlingen zelf het lab in. Er werd onderzoek gedaan naar hoe schimmels verf afbreekt. In het lab zelf konden de leerlingen met veel technieken werken, sommige oud (werken met binoculair) en sommige nieuw (het werken met micropipetten). Zo is er gekeken naar:
We hebben het volgende gedaan:

  • Agaricus bisporus (champignon)
  • Sporen (de voortplanting van deze schimmel)
  • Hyfen (de draden van de schimmel)

Ook zijn verschillende schimmels met elkaar vergeleken; hoe snel breken ze bepaalde kleuren af in vloeistof en in een petrischaal op een agar-bodem? Dit verschil was te verklaren door de verschillende enzymen die een schimmel produceert. Verder was er een duidelijk verschil in resultaten in vloeistof en op agar-bodem, hieruit konden we concluderen dat niet elke schimmel verf zou kunnen afbreken in water, terwijl ze goed verf afbreken op "land". 

 "Al en al was het een hele toffe dag waar ik veel geleerd heb. Zowel praktisch als theoretisch. Ik heb een beter beeld van hoe een studie in deze richting eruit ziet, en dit heeft me zeker in mijn studiekeuze bevestigd. Het was ook leuk om een aansluiting van mijn PWS-onderwerp te zien." (Maaike)