Frederique dook in de wereld van schrijver Albert Camus

7 maart 2024

Omdat het Minkema College een partnerschool is van de Universiteit Utrecht, krijgen de leerlingen de kans om gratis deel te nemen aan een van de U-talent masterclasses. Dit houdt in dat je als middelbare scholier een dag op de campus in Utrecht te vinden bent en daar dieper duikt in een onderwerp dat jou aanspreekt. Er worden diverse onderwerpen aangeboden, zoals taal en literatuur, biochemie en duurzaamheid. Zo is er dus voor ieder wat wils! Leerling Frederique (5vwo) dook in de wereld van de Franse schrijver en filosoof Albert Camus. albert camus

Frederique: "Ik heb een aantal masterclasses gevolgd over taalkunde en literatuur. Zo heb ik bij een masterclass over de Franse filosoof Albert Camus geleerd over het absurdisme en zijn boek l’Étranger. Voordat ik hieraan had meegedaan, had ik nog nooit van hem gehoord. De masterclass heeft mij een goede introductie gegeven van het absurdisme en heeft mij geënthousiasmeerd om hierna zijn boeken te lezen."

Tijdens de masterclass wordt er niet alleen diepgaande uitleg gegeven over de stof, maar is er ook ruimte voor overleg en discussie. Bij een masterclass over sociologie voer je bijvoorbeeld een discussie over persoonlijkheidsvorming. Hierin komen veel uiteenlopende meningen terug, wat je erg aan het denken zet. 

Daarnaast is het leuk en bijzonder om zo’n dag mee te maken op de universiteit en in de gebouwen rond te lopen. Je neemt een kijkje in wat misschien jouw toekomst wordt. 

"Door deze positieve ervaringen met masterclasses over taalkunde en literatuur zit ik er erg aan te denken om Nederlands te gaan studeren. Dus naast dat het interessant is om dieper in te gaan op een onderwerp dat jou interesseert en het bijzonder is om een dag bij de universiteit te ervaren, is het dus ook nog eens handig voor de oriëntatie op je studiekeuze." (Frederique)