Day for Change: opzetten eigen duurzame onderneming

10 februari 2024

Geen leerboeken, maar echt aan de slag. Voor jezelf, voor een ander en voor de wereld. Het Minkema College doet mee aan de Day for Change Actie. De leerlingen uit vmbo leerjaar 3 (kaderleerweg) maken op een speelse en ondernemende manier kennis met wereldburgerschap, duurzaam ondernemen en omgaan met geld. Tijdens het project starten leerlingen met een microkrediet van Day for Change een eigen duurzame onderneming. De winst die zij maken komt dit jaar toe aan kleine ondernemers in Kenia (microkrediet).   Day for change

Duurzaam ondernemersplan

Naast dat de leerlingen met dit project als echte ondernemers buiten de grenzen van het klaslokaal aan de slag gaan, komt ook de buitenwereld het klaslokaal in. Dit gebeurt door een reeks gastlessen van Day for Change. Deze stichting levert lesmateriaal en geeft gastlessen over wereldburgerschap en over duurzaam ondernemen. Daarna is het aan de leerlingen om een duurzaam plan te maken waarmee ze geld kunnen verdienen. Ze schrijven een ondernemingsplan en presenteren dat tijdens een pitch. Wordt het plan goedgekeurd, dan krijgen ze zelf een microkrediet: echt cash geld om gelijk mee te beginnen! 

Pitch voor een jury

De leerlingen hebben dan een maand de tijd om zoveel mogelijk geld te verdienen voor de projecten die Day for Change steunt in Oeganda, Kenia en Malawi. We hopen dat alle medeleerlingen, docenten, ouders en familie hen hier een handje bij helpen natuurlijk! Op 29 februari presenteren de leerlingen hun plannen voor Ruben Boerma (afdelingsleider bk), Francis Peters (controller Minkema) en Marjan Duursma (Day for a Change) in de vergaderruimte op de stein.

Op 28 maart 2023 is het tijd om de balans op te maken. Is het gelukt om het microkrediet te verdubbelen? Of misschien wel verdriedubbelen? Wij zijn erg benieuwd en wensen de leerlingen heel veel succes!