Voor het Technasium is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.  We vinden het daarom extra belangrijk dat je er goed over nadenkt of het Technasium bij jou past. Om je daarbij te helpen, organiseren we kennismakingsmiddagen. Deelname aan één van deze middagen is een voorwaarde om je vervolgens te kunnen aanmelden voor het Technasium. De kennismakingsmiddagen voor aanmelding voor schooljaar 2024-2025 worden later bekend gemaakt.

Aanmelden Minkema College èn het Technasium

Op het (digitale) aanmeldformulier van het Minkema College kun je - naast al jouw persoonlijke gegevens en schooladvies - aanvinken dat je graag meedoet aan het keuzeproces voor het Technasium van het Minkema College.

Bij overaanmelding vindt loting plaats

Indien meer leerlingen zich aanmelden voor het Technasium dan er beschikbare plekken zijn, vindt loting plaats. Om in aanmerking te komen voor deze loting, voldoe je aan alle volgende criteria:

 • Je hebt een passend advies van de basisschool; dat wil zeggen havo, havo/vwo of vwo;
 • Je hebt een vinkje gezet op het aanmeldformulier van het Minkema College bij het Technasium (zie hierboven);
 • Je hebt deelgenomen aan één van de kennismakingsmiddagen.

 

Mocht je uitgeloot worden voor het Technasium, dan behoud je uiteraard wel je plek op het Minkema College in een reguliere havo/vwo-, atheneum- of gymnasiumklas (afhankelijk van je advies).

Lotingsprocedure Technasium

De eventuele loting wordt uitgevoerd door een notariskantoor. Leerlingen die zich hebben aangemeld voor het Technasium krijgen, naast hun plaatsingsbrief, een extra brief met de uitslag van de eventuele loting. Over die uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

De lotingsprocedure voor schooljaar 2024-2025 wordt later bekend gemaakt.

Kom alles te weten over het Technasium

 • O&O spreekt me aan, maar hoe weet ik of het vak bij mij past?

  Als je interesse hebt in techniek en nieuwsgierig bent naar de wereld om je heen past het vak O&O misschien wel bij jou. Als je een echte ‘bètaleerling’ lijkt te zijn (dus goed bent in inzichtelijk rekenen/wiskunde en mogelijk later ook in scheikunde, natuurkunde, biologie), dan spreken de onderwerpen en vaardigheden bij O&O je waarschijnlijk ook aan. Misschien weet je al dat je architect wil worden, of producten wil ontwikkelen, of naar de technische universiteit in Delft wil. Op andere scholen met een Technasium kiezen deze leerlingen in de bovenbouw vaak een van de profielen Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid. 

  Je werkt bij dit vak niet uit een lesboek en je maakt geen toetsen voor een cijfer. Je krijgt een uitdagend vraagstuk van een echte opdrachtgever. Het gaat om de persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt. De docenten begeleiden dit proces als coach, waarbij zij letten op voldoende voortgang bij verschillende competenties; communicatief, creatief, ondernemend, projectmatig, samenwerkend en zelfsturend. Het is belangrijk dat je leert omgaan met deadlines. Je ontwikkelt met creativiteit, vindingrijkheid en goede samenwerking nieuwe producten of je verdiept je in een uitdagend onderzoek. Daarvoor krijg je wel ‘kaders’, dus eisen waar het product aan moet voldoen. Er worden ook ondersteunende presentaties en workshops gegeven door experts uit een passend vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan een landschapsarchitect of een voedingsmiddelentechnoloog. Het eindresultaat kan een prototype van een nieuwe waterattractie zijn, maar ook een maquette van een duurzaam vakantieverblijf of een inrichtingsvoorstel voor een zonneveld.

 • Als ik me aanmeld voor O&O en ik word geselecteerd, volg ik het vak dan tot en met mijn eindexamenjaar? Is mijn keuze bindend?

  Je volgt het vak O&O in principe van klas 1 t/m 3. Wie in het Technasium wil blijven, kan aan het eind van het derde leerjaar opnieuw voor het vak kiezen. Je volgt het dan ook in de bovenbouw. Het is een examenvak binnen een natuurprofiel, dus Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek.

 • Wat gebeurt er als mijn advies na plaatsing wordt bijgesteld?

  Als na aanmelding voor het Minkema College jouw advies vanuit de basisschool wordt bijgesteld, kunnen we niet garanderen dat er nog een plek vrij is op het Technasium in het type brugklas dat past bij je nieuwe advies. Uiteraard is er wel altijd een plek voor jou op het Minkema College.

 • Is O&O een extra vak boven op de andere (verplichte) vakken?

  Het is inderdaad een extra vak, maar je maakt geen extra uren. De lesuren O&O komen in de plaats van andere uren. In de brugklas heb je als Technasium-leerling geen Wetenschap & Techniek; een deel van de inhoud van het vak W&T komt namelijk terug bij O&O. In klas 2 en 3 staat ook geen W&T op de lessentabel en volgt een Technasium-leerling wat minder tekenen, ontwerp & vormgeving en economie. Aspecten van deze vakken zitten namelijk verweven in O&O en worden aangeboden in de vorm van workshops.

 • Waarom is er mogelijk een selectieprocedure?

  We merken dat er veel belangstelling is voor dit vak. We hebben te maken met een beperkte capaciteit, waardoor het noodzakelijk kan zijn dat we moeten selecteren. Mocht er geen plek in het Technasium voor je zijn op het Minkema College, dan garanderen we altijd een plek op één van de andere afdelingen van het Minkema College die passend is bij jouw basisschooladvies. We hebben ook contacten met de andere Technasium-scholen in de omgeving (Maarssen en Gouda). Wellicht is er op één van deze scholen nog plaats.

 • Ik wil me aanmelden voor het Minkema College, maar wil hier eigenlijk alleen naartoe als ik ook word toegelaten tot het Technasium.

  Dat kunnen we je helaas niet garanderen. Als je je in de eerste ronde aanmeldt voor het Minkema College, heb je gegarandeerd een plekje, maar voor het Technasium hebben we een beperkt aantal plekken. Bij overaanmelding vindt er daarom loting plaats. Dit kan betekenen dat je wèl naar het Minkema College kunt, maar helaas niet naar het Technasium.

 • Het Minkema College is mijn tweede keus. Kan ik na uitloting op de school van eerste keuze nog meedingen naar een plek op het Minkema-Technasium?

  Dat kunnen we niet beloven. Leerlingen die het Minkema als eerste keuze hebben, krijgen voorrang bij de Technasium-plaatsing. Zijn er na de eerste ronde nog plekjes over, dan kun je daar wellicht voor in aanmerking komen. 

 • Kun je in leerjaar 2 of 3 nog instromen in het Technasium?

  De technasiumklassen zitten meestal vol zitten en we beginnen vanaf leerjaar 1 direct starten met het aanleren van de werkwijze en vaardigheden die horen bij het Technasium. Hierdoor is instromen in een later leerjaar lastig.

 • Het vak O&O volg je in de Makerspace op onze locatie Steinhagenseweg. Pendel ik als leerling tussen beide gebouwen?

  Technasiumleerlingen volgen in ieder geval op de dag dat ze O&O hebben al hun lessen krijgen op de Steinhagenseweg. Technasiumleerlingen krijgen ook lessen in het gebouw aan de Minkemalaan. De MakerSpace is een heel grote ruimte waar vaak twee of drie klassen tegelijk het vak O&O hebben. 

 • Als ik niet voor O&O kies, kan ik het dan nog wel als talentmodules kiezen? En kan dat binnen een jaar ook meerdere keren?

  We bieden vanaf schooljaar 2022-2023 inderdaad ook één of enkele talentmodule(s) O&O aan binnen de talentstroom Discover Tech.

 • Mijn vrienden gaan ook naar het Minkema College. Kan ik bij hen in de klas?

  Dat ligt aan het schooladvies dat jij en je vrienden hebben gekregen. Als dit hetzelfde niveau is, kun je na ontvangst van de bevestigingsbrief van 30 maart laten weten dat je graag met hen in de klas wilt. We gaan dan ons best doen om dit ook te realiseren. 

  MAAR LET OP: Leerlingen die geplaatst worden in het Technasium komen op hun niveau in een aparte technasiumklas en niet bij leerlingen die niet voor het Technasium hebben gekozen.

   

 • Hoe is de verhouding jongens/meisjes?

  Op dit moment zijn de jongens iets in de meerderheid (net als op andere Technasia), maar voor de meiden is er nog steeds volop gelegenheid om nieuwe vriendinnen te vinden. De verhouding is om en nabij 60% - 40%.