Maar ook in de beeldende kunst, literatuur, wetgeving en politiek is de erfenis van de Grieken en Romeinen niet weg te denken. Begrippen als goed en kwaad, normen en waarden op welk gebied ook, komen niet uit de lucht vallen. Ze hebben hun wortels in het verleden en we komen ze al tegen bij de schrijvers uit de Klassieke Oudheid. Kennis van van Latijn en Grieks maakt het begrijpen van andere talen als Frans, Engels en Duits gemakkelijker. Ook in de Nederlandse taal gebruiken we veel woorden van Latijnse en Griekse oorsprong. Bovendien word je door het leren van Latijn en Grieks getraind om nauwgezet te redeneren en te formuleren; een vaardigheid die ook bij de exacte vakken uitermate nuttig is. Tot slot is kennis van het Latijn en Grieks van groot nut bij veel universitaire studies, met name bij rechten, geneeskunde en de talenstudies.

“ De vakken Latijn en Grieks zijn meer dan woordjes stampen en grammatica leren. Je leert over de interessante cultuur, denkbeelden en kunst. Je leert over de impact die dat alles heeft gehad op onze eigen cultuur.” Cas

Gymnasiumklas vanaf leerjaar 1

Krijg je een ongemengd vwo-advies en kies je voor het gymnasium van het Minkema College, dan word je direct in leerjaar 1 in een gymnasiumklas geplaatst. Van klas 1 t/m 6 trek je met dezelfde groep op die steeds hechter wordt door o.a. de gymnasiale activiteiten. Je begint in het brugjaar met de basis van Latijn. In het tweede jaar komt daar Grieks bij. Laten je schoolresultaten het toe, dan is er ook een mogelijkheid om na 1 havo/vwo of 1 atheneum over te stappen naar 2 gymnasium.

“ Ik vind het fijn dat je niet elk jaar een andere klas hebt, waardoor je je klasgenoten heel goed leert kennen.” Tim

Houd je van een hoog tempo, kun je goed plannen en gaat zelfstandig werken jou goed af? Dan beschik je over vaardigheden die op het gymnasium zeker van pas komen. Vanwege de klassieke talen in je lesrooster heb je bij een aantal andere vakken minder contacttijd dan op het atheneum. Een extra uitdaging! De lessentabel van 2 en 3 gymnasium ziet er dan ook wel wat anders uit dan die van 2 havo, 2 atheneum en 3 atheneum. De verschillen zie je in de tabel in de schoolgids op onze website.

Daag jezelf uit

Door voor het gymnasium te kiezen, kies je dus voor een flinke uitdaging. De ‘klassieken' stimuleren echter ook jouw creativiteit. Ze prikkelen je om samen te werken, om te analyseren en grondig te onderzoeken. In het begin is dat nog best lastig, maar als je eenmaal goed bezig bent, daagt het je vooral uit. Je doet dit niet alleen, maar samen met bevlogen docenten die zelf uit passie hebben gekozen voor de klassieken.

“Het gymnasium motiveert me om hard te werken maar we doen ook veel extra’s: excursies naar diverse musea en steden, de reis naar Rome en natuurlijk de jaarlijkse gymnasiumdag!” Myrthe

Profielkeuze

Aan het eind van het derde leerjaar van havo en vwo kiezen de leerlingen een profiel: 

  • Cultuur en Maatschappij, 
  • Economie en Maatschappij, 
  • Natuur en Gezondheid, 
  • Natuur en Techniek. 

Dit is een combinatie van verplichte vakken, profielvakken en vakken die de leerling vrij kan kiezen uit het aanbod van de school.

Doorstroomschema

Bekijk in het doorstroomschema wat de mogelijkheden zijn om op te stromen of door te stromen.

Belangrijk om te weten

  • Wat is het verschil tussen atheneum en gymnasium?

    Het grootste verschil zit in de klassieke talen. In 1 gymnasium krijg je Latijn en in de 2e klas komt er Grieks bij. In klas 1 t/m 3 zijn dit extra vakken. Daardoor volg je de andere vakken in minder uren.

    In de bovenbouw is er geen verschil meer in het aantal vakken. Een gymnasiast kiest Latijn of Grieks (of beide) als extra taal naast Engels, en kan ook nog Frans en Duits kiezen; een atheneumleerling kiest Frans of Duits (of beide). De leerlingen van het atheneum en gymnasium komen elkaar in de bovenbouw bij verschillende vakken tegen. De gymnasiasten trekken tot het diploma wel met elkaar op bij kernvakken als Nederlands en Engels en natuurlijk bij de klassieke talen.   

    In het gymnasium is er veel aandacht voor mythologische verhalen en de klassieke cultuur. In deze cultuur ligt de oorsprong van onze samenleving en je komt die nog volop tegen in het Europa van nu. Een Minkema-gymnasiast bezoekt elk schooljaar een (buitenlandse) stad die uit de Romeinse tijd stamt, met als hoogtepunt de Rome-reis in het examenjaar.

  • Wat zijn de extra's op het gymnasium?
    • Speciaal voor de gymnasiasten hebben we binnen het talentenprogramma Minkema Discovery een aparte talentstroom ontwikkeld: Minkema Classics. Daarin hebben we in leerjaar 1 uitdagende modules opgenomen als mythologie, Romeinen in Woerden en het ontdekken van Asterix en Obelix. Daarnaast kan je ook kiezen uit andere tot de verbeelding sprekende modules zoals filosofie, het weer voorspellen met je eigen weerstation, zonnestelsel, reizen of modules uit de andere talentstromen die je op onze website kunt
    • Jaarlijkse gymnasiumdag: Jaarlijkse gymnasiumdag: gemengde groepen met leerlingen uit de leerjaren 2 gymnasium t/m 6 gymnasium spelen die dag mythologische verhalen na. De leerlingen schrijven zelf het script en mogen helemaal zelf bepalen hoe het stuk eruit gaat zien. ’s Avonds mogen alle ouders komen kijken. Naar deze dag wordt elk jaar weer enorm uitgekeken door de leerlingen!
    • Reis naar Rome: in 6 gymnasium gaan alle leerlingen naar Rome om ter plekke de historie van de Grieks-Romeinse Oudheid te ervaren. Een absoluut hoogtepunt!
    • Vele excursies naar bijv. Archeon, Xanten en Keulen.
  • Gymnasium op het Minkema in het kort
    • Aandacht voor de mythologische verhalen en de klassieke cultuur uit de Grieks-Romeinse Oudheid die de oorsprong vormt voor onze eigen samenleving. 
    • Het ontwikkelen van analytisch denken en probleemoplossend vermogen.
    • Optimale voorbereiding op wetenschappelijke vervolgstudies zoals rechten, geneeskunde en talenstudies.
    • Maatwerk voor de individuele leerling met modules in Minkema Classics.
       
  • Bekijk de brochure over het gymnasium