Journalist Sebastiaan Timmerman op bezoek

11 maart 2024

Bij de Minkema Discovery-module Journalistiek in leerjaar 1 havo/vwo gaan de leerlingen zelf aan de slag als journalist: verslag uitbrengen, iemand interviewen en een artikel schrijven. Tijdens deze module kregen zij bezoek van een echte journalist: Sebastiaan Timmerman! Hij is commentator bij NOS Sport en brengt o.a. live verslag uit (achter op de motor) tijdens de Tour de France. Als zo iemand op bezoek komt, dan vraag je die natuurlijk het hemd van het lijf! Leerlingen Kate-Lynn en Amber mochten hem interviewen en deden verslag van zijn bezoek. Sebastiaan Timmerman

Hoe lang werkt u al bij de NOS?

Ik werk al bijna 25 jaar bij de NOS en dan specifiek bij NOS Sport, want de NOS heeft verschillende soorten media zoals het Jeugdjournaal, het Achtuurjournaal en nog veel meer! Naast het commentatorwerk voor de tv, werk ik ook voor de radio en maak ik ook interviews. In 2000 mocht ik voor het eerst naar de Tour de France om daarvan verslag te doen en dat doe ik nog steeds. En in de winter doe ik bijv. verslag van schaatsen. Ik reis voor m'n werk naar verschillende landen. En binnenkort vinden de Olympische Spelen plaats en daarvoor doe ik, naast wielrennen, ook verslag van bijv. mountainbiken, bmx en handboogschieten.

Wat houdt dat in? Commentator voor wielrennen?

Mijn taak is om de luisteraars te vertellen wat ik zie, maar ook bijv. de tijden door te geven. Ik ben eigenlijk vrijwel continue aan het praten, want als het te lang stil blijft, is dat voor de luisteraars heel raar. Dus als er even niks gebeurt in de race, dan vertel ik bijvoorbeeld over het weer. Als ik een wielrenwedstrijd becommentarieer, zit ik achterop de motor. Deze motor rijdt achter de groep wielrenners aan, zodat ik live kan vertellen wat er gebeurt. Op de motor waar ik op zit, zit een antenne en boven de wedstrijd vliegt een vliegtuig en die ontvangt de signalen (van wat ik allemaal vertel) en stuurt dit door. 

Welke opleiding heeft u gedaan?

Ik heb de havo gedaan en daarna de school voor journalistiek in Utrecht. Deze opleiding duurt 4 jaar. Ik moest tijdens mij studie 2 keer stage lopen en dat heb ik gedaan bij Radio Rijnmond in Rotterdam en bij de NOS in Hilversum. Na mijn stage bij de NOS ben ik daar in 2008 in dienst gekomen en daar werk ik dus nog steeds.

Wat zijn kenmerken van een journalist?

Ik denk dat een journalist nieuwsgierig moet zijn, het nieuws goed moet volgen en zich moet verdiepen in de geschiedenis van een onderwerp. Het is ook handig als je goed bent in het onderhouden van contacten en als je verschillende talen spreekt. Ook moet je een geheim kunnen bewaren, want journalisten horen een nieuwtje soms iets eerder dan de rest en dan moet je dat voor jezelf kunnen houden.