Gezondheid en voeding

Waar kun je terecht met vragen?

 • Heb je lichamelijke klachten, psychische klachten, een chronische aandoening of ben je ongerust over je gezondheid?

  Dan kun je terecht bij je huisarts. Hij/zij kan je adviseren, medicatie voorschrijven of doorverwijzen naar een gespecialiseerde professional (zoals naar een diëtist). 

  Twijfel je of je met een vraag bij de huisarts terecht kunt? Stel deze vraag dan gerust eerst aan de assistente van de huisarts. Zij is hier speciaal voor opgeleid, soms kan zij je vraag al beantwoorden.

 • Heb je moeite met bewegen, bijvoorbeeld door pijn in je spieren of gewrichten, door een verkeerde houding of door een blessure?

  Dan kun je terecht bij een fysiotherapeut. Je hoeft hiervoor geen verwijzing van een huisarts te hebben (maar het mag natuurlijk wel). 

  Zoek je een fysiotherapeut bij jou in de buurt, kijk dan op: https://www.defysiotherapeut.com/zoek-fysiotherapeut/

 • Heb je vragen over gezonde voeding of wil je afvallen of aankomen?

  Dan kun je terecht bij een diëtist of bij een voedingsdeskundige.

  Een diëtist is een paramedicus en is opgeleid en bevoegd om mensen te adviseren die op basis van een medische indicatie hun voeding moeten aanpassen, bijvoorbeeld mensen met een allergie, ziekte of speciale doelgroepen zoals kinderen of zwangere vrouwen. 

  Zoek je een diëtist bij jou in de buurt, kijk dan op https://www.vindeendietist.nl

  Een gewichtsconsulente is een voedingsdeskundige die is opgeleid om mensen te begeleiden die gezond zijn, maar die voedingsgerelateerde vragen hebben. De begeleiding wordt veelal gedaan volgens de richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. 

  Zoek je een gewichtsconsulente bij jou in de buurt, kijk dan op https://www.gewichtsconsulenten.nl/pages/4/Vind-een-consulent.html

 • Heb je specifieke vragen over je sportbeoefening in relatie tot voeding, blessures, mentale problemen, prestaties, chronische aandoeningen of onderzoeken?

  Dan kun je ook terecht bij een sportzorgprofessional, zoals een sportarts, sportfysiotherapeut, sportdietist, sportmasseur of een sportpodotherapeut. 

  Voor meer informatie, zie: https://www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional/sportmedische-instelling-sportarts

 • Op welke websites kun je terecht met vragen over gezonde voeding?

  Kijk voor goede, wetenschappelijk onderbouwde informatie over gezonde voeding op www.voedingscentrum.nl . Het Voedingscentrum geeft helaas geen persoonlijke adviezen. Voor persoonlijk voedingsadvies, wordt verwezen naar een diëtist of gewichtsconsulent. Wél kun je je mengen in het gesprek via de sociale media-accounts, zoals Facebook, Twitter en Instagram. Of kijk of je het antwoord vindt onder 'Veelgestelde vragen'.

 • Op welke websites kun je terecht met vragen over sport en bewegen?

  Of je nu wilt weten welke oefeningen je kunt doen als je een blessure hebt, wat de Beweegrichtlijnen zijn, wat de maatschappelijke waarde is van sport, hoe sport en zorg kunnen samenwerken, welke subsidies er allemaal zijn of andere sportgerelateerde zaken, kijk voor betrouwbare informatie over sport op https://www.allesoversport.nl/