Vredesposter Alicia wint landelijke wedstrijd Lions Clubs

21 december 2020

Ieder jaar organiseert Lions Clubs International een wereldwijde vredesposterwedstrijd voor leerlingen van groepen 7 en 8 van de basisscholen en brugklassen van het voortgezet onderwijs. Dit jaar was het thema: ‘Peace through service’ oftewel ‘Elkaar helpen geeft vrede’. De poster van leerling Alicia Huizer werd door de landelijke jury als beste beoordeeld. Haar tekening gaat nu naar de wereldfinale in Amerika en dingt mee naar de titel ‘winner of the world’! Wow! Poster alicia

De Peace Poster Contest (Vredesposterwedstrijd) wordt dit jaar voor de 33ste keer door de Lionsclubs georganiseerd voor kinderen in de gehele wereld. In Nederland gaven ruim 4900 kinderen van 135 scholen in de vorm van een poster uiting aan hun gevoelens over Vrede. Wereldwijd deden honderdduizenden kinderen mee. 

Landelijke winnaar 

Een paar weken werd Alicia al op school verrast door de Lions Club Woerden omdat haar poster was uitgekozen als districtswinnaar en daarom mee mocht doen aan de landelijke finale. De landelijke jury bestond uit beeldend kunstenaars Loek Bos en Cees van Rutten. Zij kozen unaniem voor de poster van Alicia. Deze poster scoorde niet alleen het hoogst op artistieke prestatie en originaliteit, maar sloot ook het beste aan bij het thema ‘Elkaar helpen geeft vrede’. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Lions-VN-dag op 29 mei 2021.

Uit het juryrapport: “Een witte jongen en een zwart meisje helpen elkaar om de verscheurde aarde bij elkaar te houden. Duidelijk is daarmee dat alleen de eendrachtelijke samenwerking van wit en zwart daartoe in staat is. De eenvoud van de voorstelling maakt het een doeltreffende poster: het zwarte vlak richt de kijker meteen naar de uitbeelding. De symbolen in de hoeken – black lives matter, het V-teken, de vredesduif en het gevleugelde ban-de-bomteken – completeren het geheel op een subtiele manier. Het gebruik van waterverf geeft krachtige kleuren en diepte. Het gebruik van pen zorgt voor de verfijning in de details en contrast.”

 

Internationale finale 

De winnende poster van Nederland is inmiddels naar de USA (Oak Brook bij Chicago) gestuurd. De beste 24 posters komen in deze internationale finale in beeld. De uiteindelijke winnaar mag met twee begeleiders naar New York afreizen en wordt daar feestelijk onthaald met, om te beginnen, een rondleiding door het VN-gebouw. Daarnaast ontvangt de winnaar een cheque van $ 5.000. De andere 23 tekenaars ontvangen een prijs van verdienste van $ 500. De einduitslag wordt in maart 2021 bekend gemaakt.