Voorstelling brugklas vmbo over internet en social media

6 november 2019

iSocial vertelt het verhaal van drie jongeren die hun weg proberen te vinden in de wereld van internet en sociale media. Jongeren worden dagelijks verleid om hun hele leven bloot te geven op het internet. Online op de computer én op hun telefoon houden ze via Instagram, Facebook en Twitter de hele wereld op de hoogte.

Tijdens de Steindagen op onze vmbo-locatie kregen de leerlingen een toneelstuk in de klas over de spannende kanten, maar ook de gevaren die internet en sociale media met zich meebrengen. In de vertrouwde omgeving van het klaslokaal werden de leerlingen uitgedaagd na te denken over de thema’s van de voorstelling: cyberpesten, vriendschap, social media, privacy, intimiteit, identiteit en grenzen stellen. iSocial

Blijkt, er staat veel meer op internet dan je misschien eigenlijk zou willen. Zo vond een acteur binnen no time het Instagram account, het 06-nummer en de Facebook-pagina van een leerling. En nog geen 2 seconden later was ook de Facebookpagina van zijn moeder gevonden (inclusief gênante baby foto’s)....

Na de voorstelling vond onder leiding van de acteurs een nabespreking plaats waarin aan de hand van stellingen en interactief theater de thema’s besproken werden en inzichtelijk werden gemaakt. Hierdoor werden de jongeren aan het denken gezet over de manier waarop ze met internet, sociale media en hun eigen grenzen willen omgaan.

Steindagen

Het project 'iSocial' vond plaats tijdens de Steindagen. Gedurende het schooljaar vinden er in alle leerjaren activiteiten plaats die een aanvulling zijn op het reguliere lesprogramma. Deze activiteiten passen bij het leerjaar en zijn steeds gekoppeld aan enkele vakken. Vaste onderdelen zijn kunst, sport en loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB). Voor deze activiteiten werken wij samen met KUVO (Kunst educatie scholen Woerden). Ook is er aandacht voor thema’s als sociale media, pesten, groepsdynamiek, samenwerken en je eigen identiteit. Veel activiteiten vinden plaats buiten de schoolmuren.