Ruim 600 leerlingen OFFLINE

22 november 2018

Op donderdag 22 november zijn ruim 600 leerlingen van het Minkema College (havo, vwo en vmbo) een hele bijzondere uitdaging aan gegaan: zij gingen een dag OFFLINE. De hele dag geen mobiele telefoon, Facebook, Instagram, geen digibord, Snapchat, geen laptop. Kortom, weer eens 'ouderwets' naar school. Met deze offline-dag wilden we onze leerlingen bewust maken van het nut van digitale middelen en social media, maar ook van de nadelen: het gevoel altijd online te moeten zijn, minder face-to-face-contact en de invloed van bijvoorbeeld social media op berichtgeving. Offline-dag

De offline-dag werd georganiseerd in het kader van het jubileumjaar van het Minkema College. Op 4 september 2019 bestaat de school 100 jaar en dat wordt 10 maanden lang gevierd met bijzondere thema’s. Het thema van november is Media Madness; de maand van de media.

Viel het mee of toch best tegen?

 

Geen Insta... Wat doe je dan tijdens de pauze? Spelletjes!

Tijdens de offline-dag ging de school terug naar een tijd waarin de inzet van digitale middelen nog minder gebruikelijk was. Dit betekende een krijtbord bij de entree waarop de roosterwijzigingen te vinden waren. De conciërge die met een bel liet weten dat de pauze begon. En in de pauze geen Instagram checken maar met elkaar spelletjes doen.

 

Ook de docenten werden uitgedaagd hun les zonder hulp van digitale middelen in te richten. Dus het krijtbord en de overheadprojecter werden weer eens tevoorschijn gehaald!

YouTuber Noah Zeeuw op bezoek om de offline-dag af te sluiten

De dag werd afgesloten met een meet-and-greet met de bekende YouTuber Noah Zeeuw. Noah vertelde de leerlingen over zijn ‘online leven’ en liet de mooie kanten maar ook de nadelen hiervan zien. Noah is razend populair onder de leerlingen en kreeg dan ook allerlei vragen op zich afgevuurd. En natuurlijk mocht iedereen met Noah op de foto als beloning voor de uitdaging die ze vandaag zijn aangegaan!

 

Informatieavond Tieners en social media op 29 november

Naast een offline-dag voor de leerlingen is er in de Maand van de media op donderdag 29 november een informatieavond voor ouders met het thema ‘Tieners en social media’. Ouders met kinderen in de leeftijdscategorie 10-14 jaar krijgen deze avond handvatten en tips om het gesprek thuis over bijvoorbeeld challenges, sexting en online pestgedrag aan te gaan.