Profielwerkstukken 2023

16 maart 2023

Op 7 en 9 maart presenteerden onze examenleerlingen hun meesterstuk: het profielwerkstuk! Een aantal leerlingen kregen een prijs voor hun PWS. Op het vwo hebben ruim 50 groepjes dit jaar een onderzoek gedaan en zich verdiept in de meest uiteenlopende onderwerpen: van het verduurzamen van woonwijken tot adoptiefkeizers in het oude Rome. Op het havo zijn er ruim 60 profielwerkstukken zijn gemaakt: van duurzaam energie produceren uit afval tot intramurale zorg. Op de presentatieavonden vertelden de leerlingen vol trots over hun onderzoek. PWS 2023

Presentatieavonden

7 maart presenteerden de havo-leerlingen hun profielwerkstukken. In een gezellig volle aula liepen ouders, familie en docenten langs de ingerichte kraampjes. Alle leerlingen konden met veel enthousiasme vertellen over hun onderzoek. Een overzicht van de werkstukken is hier te vinden

Op 9 maart was het de beurt aan de VWO-leerlingen. Elk duo of drietal had een eigen lokaal waar ze in twintig minuten vertelden over hun onderzoek en vragen uit het publiek beantwoordden. Gelukkig zat iedereen goed in de stof, zodat ze alle moeilijke vragen goed konden beantwoorden. Een overzicht van de werkstukken is hier te vinden.

Prijswinnaars

Elke jaar worden enkele examenleerlingen extra in het zonnetje gezet vanwege hun uitmuntende resultaat op het Profielwerkstuk! Van deze profielwerkstukken waren de beoordelende docenten wel héél erg onder de indruk. De prijzen werden beschikbaar gesteld door de Ouderraad.

Havo

  • Elisa en Sofie:  de invloed van muziek op de emotie verdriet (vak Muziek)
  • Tristan: Starlink (vak Informatica)
  • Rick en Denidin: de psychologie achter propaganda (vak Kunst)
  • Drew: de Satanic Panic (vak Engels) - prijs voor mooiste kraampje

VWO

  • Eefje en Janna: Schisis (vak Biologie)
  • Wietske, Lobke en Mette: beloningsongelijkheid bij vrouwen (vak Economie)
  • Daan, Robin, Timo: duurzaam ontwerpen van een woonwijk (vak Techniek)
  • Alex: Carthago’s zeges (vak Latijn)

Over het profielwerkstuk

Onderzoek doen is een grote uitdaging en gaat dus niet altijd over rozen. Experimenten lopen anders dan je dacht of het is lastig om je aan de planning te houden. En dan moet je ook nog langdurig samenwerken met een medeleerling, waardoor er irritaties en problemen kunnen ontstaan. Toch vormt ook dat een leermoment en geeft het inzicht in hoe het een volgende keer beter kan. In ieder geval is het profielwerkstuk de meesterproef van vijf of zes jaar Minkema College. 

De vwo-leerlingen hebben veel onderzoek gedaan, zowel op school als daarbuiten. Ze hebben gewerkt aan universiteiten, hoogleraren en andere experts geïnterviewd, literatuuronderzoek gedaan en zo een voorproefje gekregen van het leven als wetenschapper. De havo-leerlingen hebben in duo’s of in groepjes van drie onderzoek gedaan over een door henzelf gekozen onderwerp. Zélf een probleemstelling bedenken, zélf op onderzoek gaan en zélf je resultaten beschrijven.

Het profielwerkstuk laat mooi zien waar leerlingen op het Minkema College toe in staat zijn: origineel, diepgaand en betrokken.