Prijswinnaars profielwerkstukken havo en vwo

20 maart 2020

Donderdag 3 en maandag 9 maart hebben de havo- en vwo-leerlingen hun profielwerkstuk gepresenteerd aan ouders docenten en overige belangstellenden. Het profielwerkstuk wordt toch wel gezien als de kroon op het werk, dus de avonden hadden een zeer bijzonder tintje!   Elk jaar nomineert een jury profielwerkstukken vanwege een bijzondere prestatie. Dit kan zijn een goed doordacht onderzoeksplan, een bijzondere aanpak of bijvoorbeeld een uitstekende samenwerking. Hieronder de genomineerden!   Overzicht pws

HAVO

 

  • Chris en Chiel. Economie - Verkeersprobleem rotonde in Woerden.
Genomineerd vanwege: de leerlingen zijn hands-on een praktisch probleem te lijf gegaan en hebben daarnaast een goede kosten-/batenanalyse gemaakt.
 
  • Anne en Floyd. Biologie - Genetische modificatie van vissen.
Genomineerd vanwege: Anne en Floyd hebben zeer goed onderzoek gedaan bij de Radboud Universiteit. Het onderzoek is goed uitgedacht en daarna ook succesvol uitgevoerd.
 
  • Emma, Noa en Geke. BSM - Sportdrank en sportprestaties. 

Genomineerd vanwege: De leerlingen hebben een mooi praktisch onderzoek uitgevoerd met vele tientallen proefpersonen. Meteen vanaf de zomervakantie is er een strakke planning aangehouden om dit allemaal uit te voeren en te verwerken.  

  • Laura en Niek. Informatica - Cyberoorlog. 
Genomineerd vanwege: Laura en Niek hebben sterke interviews afgenomen. De vragen zijn mooi geanalyseerd en ze hebben duidelijk aangegeven waarom deze zijn gekozen en op deze manier gesteld.
 

VWO

 
  • Charlotte en Danique. Aardrijkskunde – Game over klimaatverandering. 

Mooie combi van verschillende disciplines: beta berekening, literatuuronderzoek en creativiteit bij ontwerpen game. De leerlingen hebben goed samengewerkt en er ligt een mooi ontwerp voor een game. 

  • Wout en Pieter. Maatschappijleer – Jeugdvertegenwoordiging.

Hun pws is bijzonder omdat ze niet alleen heel zelfstandig en enthousiast hebben gewerkt. Ze hebben vele betrokkenen geïnterviewd, zoals politici, onderzoekers en leerlingen. Ze hebben in hun presentatievorm niet gekozen voor een werkstuk, maar voor een documentaire. Delen van deze documentaire worden zelfs al uitgezonden op regionale zenders! Een heel knap pws.

  • Louise en Marielle. Frans - Voltaire

Louise en Marielle hebben een prachtig (moeilijk) onderwerp gekozen. Ze hebben met veel enthousiasme samengewerkt conform een vast moment in de week. Ook de samenwerking met de begeleider verliep goed door regelmatig dingen te delen waardoor de begeleider inhoudelijk bijna niet hoefde te sturen.

  • Eva. Biologie - Mutaties in de ZRS-regio bij craniosynostose patiënten.  

Het werkstuk van Eva stijgt ver boven het vwo-niveau uit. Eva heeft er dan ook heel veel tijd aan besteed: ongeveer de hele zomervakantie. In het kader van ‘Junior Med School’ was zij dagelijks in het Erasmus MC te vinden en werkte ze – samen met een Rotterdamse scholier – aan DNA-onderzoek naar een aandoening aan de schedel. Niet alleen het theoretisch onderzoek was excellent, maar ook op het DNA-onderzoek zelf kregen ze goede resultaten.

Documentaires

Enkele leerlingen hebben een documentaire gemaakt om hun pws te presenteren! Hieronder wat voorbeelden.