Nora (5vwo) wint landelijke Aardrijkskunde Olympiade

11 juni 2019

Bijna 7.000 havo- en vwo-leerlingen uit heel Nederland deden mee aan de voorrondes, maar uiteindelijk kwalificeerden er 16 zich voor de eindronde die werd gehouden van 4 tot 7 juni op Hogeschool Zeeland, university of applied sciences, in Middelburg. Leerling Nora (5 gymnasium) is één van de vier leerlingen die Nederland mag vertegenwoordigen op de 16e Internationale Geografie Olympiade (iGeo), het WK Aardrijkskunde, in HongKong. Zij won de veldwerkprijs tijdens de Nederlandse Olympiade. Nora wint aardrijkskunde olympiade

"Ik deed om eerlijk te zijn helemaal niet zozeer in de eerste plaats mee om in de finale te komen. Ik deed vooral mee om te kijken hoe een eindexamen een beetje zou zijn, want mijn docent had namelijk gezegd dat het best wel op elkaar leek. Dus ik had me eigenlijk ook nog niet eens echt voorbereid om de olympiade te maken. Ik dacht: ik doe gewoon mijn best en kijk wel wat eruit komt." (Nora)

 

Veldwerkopdracht

Tijdens een grote veldwerkopdracht verdiepten de finalisten zich in maatregelen die kunnen worden genomen om de kans op een overstroming in Middelburg verkleinen. De antwoorden op deze en meer vragen moesten de kandidaten verwerken in een presentatie van maximaal 12 dia’s. "In de presentatie moesten we de meerlaagsveiligheid van Middelburg laten zien. Dat heeft te maken met waterveiligheid, wat dan in 3 lagen wordt bekeken. We hebben hiervoor iemand van de gemeente en een specialist geïnterviewd, de kerktoren beklommen en vervolgens mochten we zelf op stap", aldus Nora.

Foto's van Nora tijdens de veldwerkopdracht:

 

Naast de veldwerkopdracht bestond de nationale eindronde ook uit een kennistoets met vragen over klimaatverandering, het Nord-Stream project en de cartografische weergave van de uitkomsten van de landelijke verkiezingen. Het laatste onderdeel van de finale was een Engelstalige multimediameerkeuzetoets, bestaande uit 40 meerkeuzevragen met video’s, animaties, kaarten en diagrammen waarin de breedte van het vak aardrijkskunde werd getoetst.  

Leerzaam maar ook gezellig

Naast leerzaam is het sociale aspect van een Olympiade ook belangrijk.

"Ik heb ontzettend veel dingen mogen zien en leren maar het was ook erg gezellig met de groep leerlingen die uit heel Nederland kwam. Dus het was heel leuk om te doen, maar nu kijk ik vooral uit naar Hong Kong! De reis lijkt me fantastisch, wat een topbestemming. Maar waar ik vooral erg naar uitkijk is de ontmoeting en kennismaking met teams van zo'n 50 andere nationaliteiten!" (Nora)

Winnaars Aardrijkskunde Olympiade (bron: AON)

Over Stichting Aardrijkskunde Olympiade Nederland       
De Aardrijkskunde Olympiade wordt georganiseerd door de Stichting Aardrijkskunde Olympiade Nederland in samenwerking met haar commissies, de Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO), het CITO en het jaarlijks wisselende gastinstituut. De Aardrijkskunde Olympiade is een wedstrijd voor havo/vwo-leerlingen die belangstelling hebben voor het vak aardrijkskunde onder het motto: ‘uitblinken mag’. Na een schriftelijke voorronde en de nationale eindronde, die naast een schriftelijke toets ook een veldwerk en multimedia toets  omvat, Nederlands beste aardrijkskunde leerling aangewezen. De vier beste finalisten gaan naar de internationale aardrijkskunde olympiade (iGeo), het WK Aardrijkskunde. (bron: Aardrijkskunde Olympiade)