Mirte, Floor en Kimberley volgen de masterclass 3D printen van levende weefsels

21 mei 2023

Onze havo/vwo-leerlingen kunnen bij U-Talent allerlei masterclasses volgen. Mirte, Floor en Kimberley meldden zich aan voor 3D-printen van levende weefsels! Ze vertellen graag wat de masterclass inhield en wat ze ervan hebben geleerd. masterclass

Over de masterclass

Bij de masterclass werd eerst verteld hoe 3D printen eigenlijk werkt. Daarna werd er dieper ingegaan op hoe je levende weefsels kan printen en hoe dat toegepast kan worden in de geneeskunde. Ook werd een onderzoek nader toegelicht over het 3D printen van een meniscus; hoe dit werkt en wat er nog gedaan moet worden om dit ook daadwerkelijk in een menselijk lichaam te plaatsen.

Daarna kregen de leerlingen een korte opdracht over hoe 3D printen kan worden toegepast op verschillende weefsels en wat er allemaal nog onderzocht moet worden. Hierbij kregen ze uitleg over speciale technieken van 3D bioprinten. Tot slot was er een virtuele tour door het lab. 

Mirte: "Deze masterclass trok mij erg aan, omdat het een nieuwe techniek is waar ik nog heel weinig van af wist. Ik ben al heel erg geïnteresseerd in de geneeskunde en zou dit ook graag willen studeren. Het leek me dus erg interessant om te zien hoe zo'n nieuwe en belangrijke techniek werkt. Vooral de delen waar ze dieper in gingen op de biologische en medische kanten spraken mij heel erg aan. Ik vond wel een aantal van de technische delen, of de werking van de apparatuur, minder interessant om te horen."

 

Floor en Kimberley: "Het was erg interessant om te horen hoe ver we al zijn met het 3D-printen van bijvoorbeeld de meniscus, maar bij de laatste lezing waren we echt helemaal verbaasd over hoe ver we al zijn met de technologie! Dit ging namelijk over volumetrisch printen en dat is heel snel printen op verschillende zijdes."

 

 

Alles online

Normaliter volgen de leerlingen de masterclass bij de Hogeschool of Universiteit van Utrecht. Vanwege corona zijn alle masterclasses online. Om de masterclass toch interactief te houden wordt er bijvoorbeeld afgewisseld met korte quizjes.

"Ik denk wel dat het leuker was geweest om de masterclass in het echt te hebben, omdat je dan beter ziet hoe ze alles doen en misschien zou er dan ook nog iets praktisch gedaan kunnen worden. Alles bij elkaar vond ik de masterclass wel heel leuk en ben ik erg blij dat ik hem gevolgd heb." (Mirte)

"We konden alles vragen en er werden duidelijke antwoorden gegeven. Ook hebben we e-mailadressen gekregen zodat we nog verdere vragen kunnen stellen en eventueel tegen de tijd dat we profielwerkstukken moeten maken weer contact op kunnen nemen. De docenten waren erg enthousiast en we hebben veel geleerd! Kortom, het was een hele leerzame dag, waar we het erg naar ons zin hebben gehad." (Floor en Kimberley)