Minkema Meets Young Professionals

10 december 2020

Door de coronamaatregelen is het voor vmbo-leerlingen dit schooljaar niet mogelijk om stage te lopen. Om hen toch een goed beeld te geven van verschillende werkgebieden en ervaringen te horen van mensen in het beroepenveld organiseert het Minkema College op dinsdag 15 december ‘Minkema Meets Young Professionals’. Leerlingen vmbo basis/kader maken kennis met allerlei beroepen die door o.a. eigen oud-leerlingen worden uitgeoefend.  Sophie - EDGE

Maar liefst 18 professionals doen mee aan Minkema Meets Young Professionals, variërend van verpleegkundige tot schilder, van elektromonteur tot restauranteigenaar en van politieagent tot artiestenmanager.

“Voor onze vmbo-leerlingen is de stageperiode altijd een belangrijk moment om op de werkvloer te ontdekken wat zij interessant vinden en wat bij hen past”, aldus Gerdine Jongeneel, afdelingsleider basis/kader. “Deze ontdekkingstocht wilden we hen dan ook niet ontnemen. En hoe geweldig is het dan dat zoveel mensen, waaronder veel van onze eigen oud-leerlingen, enthousiast waren om te vertellen over hun beroep!”

Elke leerling heeft zich ingeschreven voor minimaal drie online Meets met een professional. Tijdens de Meet vertelt de professional over zijn studie- en loopbaan tot nu toe en kunnen de leerlingen vragen stellen.

Twee oud-leerlingen vertellen

Oud-leerling Sophie Papilaja is, samen met haar partner, eigenaar van het restaurant EDGE in Woerden. Als jonge ondernemers moeten ze zeker in deze coronacrisis van alles bedenken om hun bedrijf gezond te houden. “Ik vind het hartstikke leuk om de huidige leerlingen te vertellen over mijn keuzes.”

Ook oud-leerling Rajjan El Alaoui is enthousiast om weer contact te hebben met zijn oude middelbare school: “Ik studeer momenteel Internationale Marketing, Communicatie en Evenementen aan het MBO Rijnland in Woerden. Daarnaast werk ik als medewerker Sales bij de Bijenkorf en geef ik als Privilege Member Ambassadeur presentaties en cursussen aan managers en medewerkers. Tijdens mijn middelbare schooltijd kwam ik in aanraking met Marketing en Sales en ontdekte dat dit helemaal bij mij past. Ik hoop tijdens de meets ook leerlingen te laten ontdekken wat bij hén past.”
 

Profiel vmbo maakt brede keuze mbo mogelijk

Op het vmbo basis/kader van het Minkema College is enkele jaren geleden gekozen voor het profiel Economie & Ondernemen met een sterke focus op ondernemerschap. Jongeneel: “Dat past ook bij de omgeving van onze school; Woerden is een ondernemende gemeente.” Met dit profiel worden leerlingen zo lang mogelijk, zo breed worden gevormd en leren op die manier veel verschillende dingen. “Vaak hebben leerlingen de tijd nodig om te ontdekken wat ze leuk vinden en door in een vroeg stadium al een profiel te moeten kiezen, belemmert dit soms die ontdekkingstocht. We richten ons met dit profiel op beroepen van de toekomst en zorgen ervoor dat onze leerlingen klaar zijn voor alle opleidingen die in het mbo worden aangeboden.” Specifieke interesses kunnen leerlingen vanaf leerjaar 3 basis/kader verkennen in het grote aanbod aan keuzevakken.