Maria en Kimberley onderzoeken effect fijnstoffen bij masterclass U-Talent

7 oktober 2020

Het Minkema College is een partnerschool van U-Talent, het netwerk van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht voor verrijking en verdieping van onderwijs. U-Talent is bedoeld voor ​​gemotiveerde en geïnteresseerde havo- en vwoleerlingen die het leuk vinden meer te leren over een bepaald onderwerp. Deze leerlingen krijgen de gelegenheid om onder schooltijd masterclasses te volgen in Utrecht. Fijnstof meten

Masterclass fijnstof meten

Maria en Kimberley (5vwo) hebben meegedaan aan de Masterclass fijnstof meten van U-Talent. De dag begon met een lezing die uiteraard ging over fijnstoffen, maar ook over straling en het klimaat en wat fijnstoffen daarmee te maken hebben. Ook werd uitgelegd hoe verschillende meetapparaten werken en wat het verschil is tussen elk meetapparaat. De leerlingen gingen zelf op pad met een fijnstof-meetapparaat om op verschillende locaties op de campus van de Universiteit Utrecht de waardes van de fijnstoffen te meten. Deze resultaten moesten de leerlingen vervolgens verwerken en presenteren.

"We hebben veel geleerd van deze dag. We hebben natuurlijk geleerd over fijnstoffen en zowel het positieve als negatieve effect van fijnstoffen op het klimaat. Maar daarbuiten hebben we nog veel meer kennis opgedaan. Zo hebben we nu een veel beter inzicht van hoe een universiteit werkt en wat we kunnen verwachten. Dit gaat ons zeker helpen met onze studiekeuze. "

"We hebben het erg naar ons zin gehad. We hebben nieuwe contacten gelegd met mensen met dezelfde interesses en het was kortom een super gezellige leerzame dag!" - Maria & Kimberley

 

Meer over de masterclass

Fijnstof bestaat uit hele kleine deeltjes die zich in de lucht bevinden. Hoe meer fijnstof er in de lucht zit, hoe minder straling beschikbaar is om de aarde op te warmen. Op deze en andere manieren beïnvloedt fijnstof het klimaat. In deze masterclass leren deelnemers over de natuurkundige processen waardoor deze deeltjes zoveel invloed hebben.

De leerlingen krijgen les van fysici die klimaatonderzoek doen aan de Universiteit Utrecht. Ze leren ook over de werkwijze van de meetsensor, die op hetzelfde natuurkundige principe berust dat ervoor zorgt dat zonnestraling door fijnstof wordt tegengehouden.

Vervolgens zetten zij de meetsensor in elkaar en gaan ze hiermee metingen doen. Samen analyseren we de data van de verschillende meetplekken en vergelijken die met elkaar. Het is namelijk ook nog om een andere reden heel goed om te weten hoeveel fijnstof in je leefomgeving zit: in Nederland verkort vervuiling door fijnstof de levensverwachting gemiddeld met een jaar!