Luciamo (12) is gek van techniek

17 juni 2019

In de maand mei is het jubileumthema 'de maand van innovatie'. Naast allerlei activiteiten kijken we ook eens binnen bij innovatieve (techniek)lessen die onze school biedt.   Luciamo

Geconcentreerd zit Luciamo te werken aan zijn Ozobot-opdracht tijdens de les Techniek van de heer Brak. Hij tekent lijnen op een papier en laat vervolgens de mini-robot het spoor volgen dat hij zojuist heeft uitgezet.

 “Dit vind ik zo leuk om te doen. Ik bedenk iets en vervolgens voert de robot dat uit.” (Luciamo)

Docent Techniek Wiedse Brak legt uit dat de Ozobot-opdracht zo is opgezet dat leerlingen direct resultaat zien. Het zijn de eerste stappen om te leren programmeren. Wiedse Brak: “Programmeren is eigenlijk niets meer dan duidelijke instructies geven aan een programma zodat het exact uitvoert wat jij zegt. Maar met deze lesmethode zien leerlingen ook meteen het effect en dat stimuleert enorm over verder te gaan en moeilijkere stappen te proberen.”

 

Luciamo gaat aan de slag met de opdracht

Instructiefilmpje met de uitleg van de opdracht

 

En dat is precies waarom Luciamo techniek zo’n interessant vak vindt. Hij kan er zijn fantasie in kwijt en het geeft een kick als iets wat je zelf gebouwd hebt, daadwerkelijk doet wat jij bedacht hebt. 

“Ik ben begonnen met bouwpakketten met een duidelijke handleiding in een boekje, maar langzaam aan maakte ik het voor mezelf steeds moeilijker. Toen ik 8 jaar was bouwde ik pakketten voor kinderen van 14 jaar en inmiddels bouw ik van alles zonder boekje. Gewoon wat me leuk lijkt, dat bouw ik. Ik weet nog niet precies wat ik later wil worden, maar dat het iets met techniek is, dat weet ik zeker!” (Luciamo)

 

Op het Minkema College richten we ons op de beroepen van de toekomst. Moderne techniek zoals computers, robots en bijv. drones horen daarbij. Dit vinden leerlingen dan ook terug in de keuzevakken en Mavo Tech. Dit is een mavorichting met een groot deel technische vakken en informatietechnologie.