Loïs, Annika, Luna en Lara razend enthousiast over U-talent masterclass

11 maart 2020

Loïs, Annika, Luna en Lara (4vwo) hebben deelgenomen aan de masterclass Bio-inspired Innovation van U-talent. Ze zijn niet alleen razend enthousiast, maar hebben met het door hen bedachte mondkapje ook nog eens een prijs gewonnen ! Eens even vragen naar hun ervaringen. Bio inspired innovation

1. Wat hield de Masterclass Bio-inspired innovation eigenlijk in?

"Natuurlijke oplossingen in technische vraagstukken, dat is een van de beste beschrijvingen van Bio-inspired innovation. Ook wel biomimicry genoemd. De natuur bestaat al heel lang en heeft de slimste trucjes om om te gaan met moeilijkheden. Daar kunnen wij veel van leren. Bijvoorbeeld de vinnen van een walvis hebben karteltjes die ervoor zorgen dat die stiller en makkelijker door het water kan. Dit wordt nu toegepast op windmolens.

In deze masterclass gingen we zelf een probleem oplossen, op basis van verpakkingen, transport of kleding. Het was in de Botanische Tuin in Utrecht en hier waren veel planten waarmee we op de antwoorden van ons vraagstuk konden komen. De masterclass duurde van 09:00 tot 16:00 en werd gegeven door twee begeleiders van de Universiteit Utrecht."

"Wij hebben een mondkapje gemaakt dat corona super goed bestrijdt. Hiermee wonnen we ook een prijs."

"We hebben bijvoorbeeld gekeken naar de lelie, die ervoor zorgt dat waterdruppels clusteren tot 1 grote druppel en die rolt dan van het blad af. Aangezien het coronavirus in kleine vochtbelletjes zit, kan het makkelijk je neus bijvoorbeeld binnen komen. Door dit zogeheten lelie-effect clusteren de vochtdruppels op het masker en valt er een grote druppel met corona en al op de grond. En zo hadden we nog meer oplossingen. Ook hebben we ijsverpakkingen verbeterd door naar een honingraatstructuur te kijken voor stevigheid en algenplastik voor duurzaamheid."

2. Waarom hebben jullie voor deze Masterclass gekozen?

"Wij zijn allemaal erg geïnteresseerd in biologie en in techniek. Toen we over deze masterclass lazen, wisten we het meteen. Het is namelijk een goede combi van beiden. Ook willen wij later een verschil gaan maken en door biomimicry kun je echt goede oplossingen voor moeilijke (klimaat)problemen vinden."

3. Wat vonden jullie ervan?

"Het was super leuk! Je kreeg veel vrijheid en ze vonden geen idee te gek. Ze hielpen je goed op weg, maar zeiden niet alles voor. Het was een goede bijpassende locatie waar we wanneer dan ook informatie konden gaan zoeken voor ons product. De masterclass heeft ons erg geïnspireerd en de mogelijkheden van de natuur laten zien. Om hier even bij stil te staan is een goede gedachte. We zijn zeker allemaal meer geïnteresseerd in deze richting."

"Wie weet zie je een van ons later wel in de krant staan omdat we klimaatveranderingen hebben opgelost met vossenhaar!"

 

Over U-talent

Het Minkema College is een partnerschool van U-Talent, het netwerk van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht voor verrijking en verdieping van onderwijs. U-Talent is bedoeld voor ​​gemotiveerde en geïnteresseerde havo- en vwoleerlingen die het leuk vinden meer te leren over een bepaald onderwerp. Deze leerlingen krijgen de gelegenheid om onder schooltijd masterclasses te volgen in Utrecht, bijvoorbeeld Ontwerp een kunsthand, Magnetische vloeistoffen of Forensisch onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur.

Geselecteerde leerlingen van onze school kunnen vaak gratis, soms betaald, meedoen aan deze activiteiten op de UU/HU. De meeste activiteiten zijn voor bovenbouwleerlingen, maar er zijn ook enkele onderbouwactiviteiten. Meer informatie.