Lockdown en gevolgen voor ons onderwijs

19 december 2021

Gisteravond is er door het kabinet een extra persconferentie ingelast waarin een complete lockdown is afgekondigd. Ook het voortgezet onderwijs ontkomt hier niet aan. Het kabinetsbesluit betekent dat VO-scholen hun deuren de komende week moeten sluiten. Voor een groot deel van onze leerlingen betekent dit dat het onderwijs vervalt en de kerstvakantie aanstaande dinsdag 21 december begint. Dat geldt in ieder geval voor klas 1 t/m 3. Voor de overige leerlingen geldt er een uitzondering.  Lockdown

Uitzonderingssituatie voor (voor)examenleerlingen en leerlingen met een kwetsbare thuissituatie 

Het kabinet heeft aangegeven dat scholen een uitzondering mogen maken voor (voor)examenleerlingen, praktijkgericht onderwijs en leerlingen met een kwetsbare thuissituatie. 

Wij hebben ervoor gekozen om (voor)examenleerlingen niet naar school te laten komen zodat er zo min mogelijk contacten zijn tussen medewerkers en leerlingen en om de reisbewegingen zo veel mogelijk te beperken. We bieden deze leerlingen wél online onderwijs aan. Dit betekent dat de lessen van de vakken die in januari een SE-toets op het programma hebben staan, online doorgaan. Dit geldt voor de examenklassen mavo, havo en vwo en ook voor de leerlingen in 4 havo en 4 en 5 vwo. Zij krijgen dinsdag, woensdag en donderdag online les. Hiervoor wordt het rooster nog aangepast. We werken die dagen met een 50 minutenrooster. Een link naar de online lessen krijg je via jouw docent.

De examenleerlingen in 4 mavo die hun profielwerkstuk (PWS) nog niet af hebben, moeten daarnaast op maandag 20 december extra lessen volgen om alsnog hun PWS af te ronden. Deze lessen vinden plaats op school, conform het programma dat jullie vorige week hebben ontvangen.

De examenleerlingen vmbo basis/kader volgen op maandag tot en met donderdag een LOB-traject dat onderdeel is van hun examen. Dit project gaat gewoon door, maar online volgens het tijdschema dat jullie vorige week hebben ontvangen. 

Van dinsdag t/m donderdag bieden wij van 8.15 uur - 14.45 uur op beide locaties opvang voor leerlingen met een kwetsbare thuissituatie. Ouders/leerlingen die van deze opvang gebruik zouden willen maken, vragen we om contact op te nemen met de mentor of de coördinator. 

Voor leerlingen en medewerkers die naar school komen, gelden uiteraard de restricties met betrekking tot hygiëne, anderhalve meter afstand houden en mondkapjes.

Op vrijdag 24 december begint voor iedereen de kerstvakantie. De school is dan gesloten voor zowel leerlingen als medewerkers.

Overig onderwijs 

Zoals gezegd vervallen de lessen voor leerlingen die niet tot de uitzonderingen behoren per direct. Deze leerlingen hebben daardoor een extra week vakantie. Voor velen zal dit een welkome verrassing zijn, maar we kunnen ons ook voorstellen dat voor sommigen dit onzekerheid of teleurstelling met zich meebrengt. Dit is tenslotte niet de afsluiting van het jaar zoals we dat gewenst hadden. Jouw mentor neemt de komende dagen nog telefonisch contact met je op om je persoonlijk fijne feestdagen te wensen en je een hart onder de riem te steken.

Onderwijs ná de kerstvakantie

Het is nog onduidelijk op welke manier vanaf 10 januari het onderwijs weer wordt opgepakt: online dan wel fysiek. Op 3 januari is er opnieuw een persconferentie waarin duidelijkheid zal worden gegeven. Dit betekent dat we iedereen in de tweede helft van de laatste week van de kerstvakantie zullen informeren. Houd dus daarvoor je mail in de gaten. 

Toetsweek havo/vwo januari

Houd er rekening mee dat de toetsweek havo/vwo doorgaat. Of die op school plaatsvindt of online, zul je na de kerstvakantie horen. Als de stof voor de toetsweek wordt aangepast, laat je docent dat laten weten in Magister. 

Kluisjes leeghalen 

Alle leerlingen van onze beide locaties kunnen op maandag 20 december conform onderstaand rooster hun kluisjes leeghalen. Denk daarbij uiteraard aan de coronaregels: houd afstand, draag een mondkapje en blijf thuis bij coronagerelateerde klachten. In dat geval kun je een vriend(in) vragen jouw kluisje leeg te halen.

  • klas 1: tussen 08.30 uur en 09.15 uur
  • klas 2: tussen 09.30 uur en 10.15 uur
  • klas 3: tussen 10.30 uur en 11.15 uur
  • klas 4: tussen 11.30 uur en 12.15 uur
  • klas 5: tussen 12.30 uur en 13.15 uur
  • klas 6: tussen 13.30 uur en 14.15 uur

Buitenlandreizen gaan niet door

De wederom aangescherpte maatregelen (in binnen- en buitenland) hebben de schoolleiding helaas doen besluiten de buitenlandreizen die gepland staan in het voorjaar van 2022 niet door te laten gaan. Op dit momenten zijn er simpelweg te veel risico’s om een dergelijke reis verantwoord te laten plaatsvinden. Na de vakantie bezinnen we ons op welke alternatieven we kunnen aanbieden.

Tot slot

Dit is niet de manier waarop wij hadden gehoopt het jaar 2021 af te sluiten. Ondanks dat we de laatste schooldag voor de vakantie helaas al hebben moeten versoberen, hadden we toch gehoopt elkaar nog even in de laatste week van het jaar te zien. De nieuwe maatregelen maken dit echter vrijwel onmogelijk. 

Via deze weg wensen we iedereen alvast een zeer welverdiende kerstvakantie toe, fijne feestdagen en een gezond 2022!

 

(Dit bericht wordt ook per mail verstuurd aan alle leerlingen en hun ouders)