Leerlingen O&O bedenken glutenvrije koekjes voor Indiase bakker

19 april 2022

Tweedejaars havo- en vwo-leerlingen die het vak Onderzoek & Ontwerpen volgen, hebben de afgelopen maanden aan een hele bijzondere opdracht gewerkt. Het bedrijf Sri Velavan Angrois uit India heeft de leerlingen gevraagd een recept te ontwikkelen voor glutenvrije koekjes die het op de Amerikaanse markt wil brengen. Donderdag 21 april presenteren de leerlingen via een live-verbinding met India hun recepten. O&O India

Bij het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) gaan leerlingen steeds acht à tien weken aan de slag met een probleem van een échte opdrachtgever. Normaal gesproken komt deze opdrachtgever uit de omgeving Woerden, maar dit keer komt hij dus uit India! 

Bij de opdracht krijgen de leerlingen hulp van experts waaronder een levensmiddelentechnoloog en een meesterbakker.

Leerling Izem Koçin: “Deze opdracht was extra uitdagend omdat we het idee voor het koekje helemaal zelf mochten bedenken én we het recept ook in het Engels moesten opstellen. Ik vond het samenwerken met mijn groepje en het bakken in de keuken het allerleukst. Door met ingrediënten te experimenteren, kon je uitproberen wat een lekkere smaak opleverde en structuur. Ik ben ontzettend benieuwd wat de opdrachtgever ervan gaat vinden!”

Remko van den Berg (docent O&O): “Via één van de experts zijn we in contact gebracht met dit bedrijf uit India dat glutenvrije koekjes op basis van gierstmeel wil toevoegen aan zijn assortiment. Onze leerlingen zijn ingeschakeld als ‘levensmiddelentechnoloog’ om daar een recept voor te ontwikkelen. De opdracht vraagt kennis van productinformatie (o.a. ingrediënten) en van diverse bereidingstechnieken en past daarom perfect bij het vak O&O.”  

Over Onderzoek & Ontwerpen (O&O)

Binnen de opleidingen havo, atheneum of gymnasium op het Minkema College kun je kiezen voor een speciale richting: het Technasium. Je volgt dan het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) en verdiept je in de wereld van de techniek. Bij O&O ga je steeds acht à tien weken aan de slag met een probleem van een échte opdrachtgever. Normaal gesproken komt deze opdrachtgever uit de omgeving Woerden, maar dit keer komt hij dus uit India! De opdracht doe je niet alleen. Elke opdracht pak je in een nieuw groepje van vier leerlingen op. Samenwerken, onderzoek doen, techniek en creativiteit staan centraal. Bij dit vak bezoek je bedrijven, praat je met echte experts en komen er verschillende workshops voorbij.