Leerlingen in debat met Sylvana Simons en lokale politici

7 juni 2021

Deze week gaan leerlingen van het Minkema College in debat over actuele politiek en politieke problemen in Nederland. Op de havo/vwo-locatie komt Sylvana Simons, Tweede Kamerlid en partijleider van BIJ1, op bezoek en op de vmbo-locatie treden drie lokale politici aan om in gesprek te gaan met de leerlingen. Sylvana Simons

Fotograaf: Victor Reinier

Sylvana Simons in gesprek over de pluriforme samenleving

De fractieleider Sylvana Simons komt vrijdag 11 juni naar het Minkema College om in debat te gaan met vierdeklassers havo en vwo over de pluriforme samenleving. “Sylvana Simons heeft daar uitgesproken ideeën over en het is dus een uitgelezen kans voor onze leerlingen om hierover met haar in gesprek te gaan”, aldus Chaniz Biervliet, docent maatschappijleer havo/vwo. Ook andere politieke thema’s komen aan bod, naast meer persoonlijke vragen over haar motivatie om de politieke arena in Den Haag te betreden. Een vertegenwoordiging van de leerlingen gaat in de aula in debat met Simons, terwijl de andere leerlingen in een lokaal de discussie via een videoverbinding kunnen volgen, vragen kunnen stellen en kunnen stemmen over de opvattingen van Simons.

Van Noort, Van Hout en Van Assem brengen lokale politiek naar de leerlingen

Op woensdag 9 juni komen Marieke van Noort (Progressief Woerden), Florian van Hout (VVD) en Hendrie van Assem (Inwonersbelangen) naar de vmbo-locatie van het Minkema College. De gemeenteraadsleden komen langs bij alle derde klassen om met ze in debat te gaan over diverse maatschappelijke thema's die hen aan het hart liggen, waaronder: ‘Jongeren hebben meer recht op het coronavaccin dan ouderen’ en ‘Er zijn voldoende hangplekken voor jongeren in Woerden’.

Naomi van Zeben, mavo-leerling klas 3: “Doordat gemeenteraadsleden naar onze school komen en met ons het debat aangaan, krijg ik meer belangstelling voor politiek”. 

Het Minkema College probeert in het kader van burgerschapsvorming de (Woerdense) samenleving naar de school te halen en laat zich daarmee horen in het publieke debat. Biervliet: “Door deze debatten te organiseren, dagen we onze leerlingen uit om betrokken, democratische burgers te worden die altijd op zoek zijn naar de dialoog”.

In de afgelopen jaren heeft het Minkema College een indrukwekkend rijtje Kamerleden en ministers op bezoek gehad: Sophie in ’t Veld (D66), Dion Graus (PVV), Zohair El Yassini (VVD), Liane den Haan (50 Plus), Arie Slob (CU), premier Mark Rutte (VVD) en met Sylvana Simons nu een uitgesproken fractievoorzitter van een opvallende nieuwe partij.