Joseph Oubelkas geeft lezing aan havo/vwo-leerlingen

4 november 2021

Joseph Oubelkas zat 1.637 dagen onschuldig in de gevangenis. Hij vertelt op 9 november tijdens een unieke lezing voor onze leerlingen in leerjaar 4-6 havo & vwo zijn bijzondere verhaal. Het thema van deze lezing is: Van lijden naar leiden. Joseph (José Donatz Fotografie)

Foto: José Donatz Fotografie

Wie is Joseph?

Iedereen heeft een verhaal. Dat van Joseph Oubelkas (1980) gaat over omgaan met tegenslag en verandering. Over keuzevrijheid en doorzettingsvermogen. Op 24-jarige leeftijd wordt Joseph onterecht veroordeeld voor drugssmokkel. Hij krijgt 10 jaar celstraf en belandt onschuldig in een gevangenis in Marokko. Onafhankelijk onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst uit dat er geen enkel bewijs is. Ondanks de onterechte opsluiting en het harde gevangenisleven besluit Joseph er het beste van te maken. Hij relativeert, waardeert het kleine, koestert wat hij heeft en zet zijn verdriet, woede en frustratie om in positieve energie. Na 1637 dagen komt hij vrij: sterker, positiever en veerkrachtiger dan ooit.

Onlangs verscheen de 22e druk van het boek ‘400 brieven van mijn moeder’ dat hij hierover schreef en de 9e druk van zijn tweede boek ‘Gezondheid, Liefde, Vrijheid’ over het leven na gevangenschap.


Waarom is deze lezing interessant?

Joseph deelt zijn inspirerende verhaal over zijn onterechte gevangenschap in Marokko in de hoop iets voor andere mensen te kunnen betekenen. Zijn boodschap: "je hebt je eigen lot in handen. Wat er ook op je pad komt, jij bepaalt hoe je er mee omgaat."

Centraal in zijn verhaal staat:

  • Hoe motiveer ik mijzelf als de wereld om mij heen in elkaar valt?
  • Wat vraagt het om in mijn waarden te blijven geloven als die dagelijks worden bedreigd: ‘Wie ben ik en waar sta ik voor?’
  • Hoe geef ik de mensen om mij heen een teamgevoel en inspireer ik anderen?

Natuurlijk is er na afloop gelegenheid om je vragen te stellen.