Hulp vragen is niet falen...juist super slim!

21 mei 2022

Op het Minkema College hebben we leerlingbegeleiders die je kunnen helpen als je even een duwtje in je rug nodig hebt, je verhaal kwijt wil of simpelweg een luisterend oor zoekt. Maar hoe werkt dat dan vervolgens? Lees de ervaringen van twee onze leerlingen! Hulp vragen

Hoe heb je de coaching ervaren? 

"Ik kwam binnen met de gedachte: 'Gaat dit echt helpen....?' Nu achteraf, na de vier gesprekjes wist ik niet dat dit zoveel verschil kon maken voor mij. Alleen even mijn gedachtes hardop uitspreken naar iemand die ik niet ken, die ook geen oordeel heeft en mij niet volgt met alles....dat heeft mij heel veel goeds gedaan. Dat zorgde voor mij persoonlijk voor een stukje opluchting. Ik ontwikkelde een hele andere manier van denken. Aan het begin van de gesprekken focuste ik me vooral op wat er slecht ging en slecht was aan mezelf. Door na te denken en uit te spreken waar ik goed in ben en wat mij een mooi mens maakt, besefte ik me dat ik veel meer waard ben en verder sta in mijn proces dan ik dacht!"

Waar ben je dankbaar voor? 

"Mijn meest waardevolle besef-moment is dat ik nu ben gaan leren kijken naar wat ik wel heb, in plaats van wat ik niet heb. Daardoor ben ik gaan inzien dat ik eigenlijk veeeel meer leuke dingen heb in mijn leven dan ik dacht. Ik was al dat nutteloze gepieker en gestress zat en door concrete doelen te stellen voor mezelf had ik een duidelijk pad voor ogen. De gesprekken hebben mij daarbij gestimuleerd om me ook te gaan gedragen naar mijn doelen. Ik ben erachter gekomen waar ik echt energie van krijg en hier doe ik nu ook veel meer van. Ik merk dat ik veel blijer ben de laatste tijd :)"

 

Wat was fijn? 

"Je liet mij heel lang nadenken, waardoor je mij echt aan het denken zette. Van nature zeg ik al snel: 'Nee dat weet ik niet', maar doordat jij gewoon stil bleef en wachtte totdat ik antwoordde, waren het echt 'mijn' antwoorden. Dat was heel fijn. Je was helemaal niet opdringerig met eigen voorstellen of ideeën. Ik had het gevoel dat ik gewoon kon zeggen wat ik vond en voelde en dat daar zonder oordeel naar werd geluisterd. Als ik iets niet chill had gevonden, hadden we niks tegen mijn zin in gedaan. Dat gaf mij een heel fijn, vertrouwd en veilig gevoel elk gesprek weer."

Wat was minder fijn? 

"Op het moment zelf was het soms lastig om zo diep en veel na te denken over mezelf, maar achteraf is het heel fijn...want anders kwam ik nergens. Je liet mij nadenken en nam de tijd voor mij. We raakte vaak dieper in gesprek, waardoor het echt van meerwaarde is geweest. Om heel eerlijk te zijn kan ik nu niks bedenken wat ik niet fijn vond. Ik vond niks naar of awkward. Ik kon gewoon mezelf zijn en er werd zonder oordeel naar mij geluisterd. Zo heb ik ook kunnen leren om zonder oordeel naar mijzelf te gaan kijken."

Wat zou jij anderen mee willen geven? 

"Het is niet erg om hulp te vragen en het is al helemaal niet zo serieus als dat je het soms voorstelt. Het is ook gewoon even kletsen en als je ziet hoe effectief dat is....is het ook niet moeilijk om tot het besluit te komen om de stap te zetten. Als ik dit nu al wist, dan had ik al veel eerder willen praten met een leerlingbegeleider. Zo vaak hebben wij niet eens gepraat, maar het is bij mij dat kleine knopje in mijn hoofd die ik zelf heb omgezet, met dank aan deze gesprekken. Er zat ook vaak wat tijd tussen de gesprekjes en dat gaf mij ook tijd om daadwerkelijk stappen te zetten in de juiste richting. Ik kwam steeds meer in de goede, positieve mood en dat gaf mij weer nieuwe energie."

"Vooraf schaamde ik me ervoor en ik had ook echt wel sturing nodig om de stap te zetten....maar nu ben ik alleen maar heel erg trots op mezelf en heb ik alleen nog maar meer zin in wat er komen gaat. Hulp vragen is niet falen! Door te kletsen over mijn struggle heb ik mijn gedachtes los kunnen laten en een andere mindset ontwikkeld. In je eentje kom je daar soms gewoon niet uit, dus maak gebruik van de mensen om je heen...want daar zijn ze voor. Niet geschoten is altijd mis!"

 

Door de gesprekken ben ik nu zelfverzekerder en positiever

"Ik heb afgelopen weken gepraat op school met een leerlingbegeleider. Daar heb ik geleerd hoe ik positiever kan denken, waardoor ik minder bang hoef te zijn, bijvoorbeeld als ik voor de klas moet staan. Ik weet nu dat het niet erg is om fouten te maken, want daar leer ik alleen maar van! Daarbij hebben we oefeningen gedaan, zoals het inbeelden van mezelf naast een rivier waarbij ik al mijn gedachtes met de rivier mee liet stomen. Het was de bedoeling om hier vanaf een afstandje naar te kijken, want ik ben niet mijn gedachtes. Ik ben trots op mezelf dat ik door deze gesprekken meer durf te zeggen in de klas en daardoor ben ik nu zelfverzekerder en positiever. Ik weet nu dat ik het kan! Hierbij heb ik mijn kwaliteit ingezet, namelijk dat ik rustig ben. Daardoor kan ik de rust pakken om mijn gedachtes bewust te veranderen. Ik weet dat mijn valkuil is dat ik snel negatieve gedachten kan hebben, maar ik weet nu dat ik deze zelf kan veranderen. Verder ben ik best stil, waardoor ik niet makkelijk praat over wat ik denk en mijn mening niet snel uit. Hier heb ik nog steeds moeite mee, dus mijn persoonlijk uitdaging is om bij een presentatie die negatieve gedachten te accepteren en los te laten, zodat ik zonder angst kan presenteren. Door deze gesprekken ben ik dankbaar voor mijn eigen zelfvertrouwen en dat ik nu meer durf te doen."

 

Meer weten?

Je kan via je mentor in contact komen met de leerlingbegeleiders, maar je kan ook zelf mailen naar leerlingbegeleiding@minkema.nl. Of loop even binnen bij het inloopspreekuur op dinsdag of vrijdag tussen 13:20 en 14: 30. Eén ding is zeker, ze staan voor je klaar.