Gezocht: vwo-4 leerlingen voor Junior Med School

4 februari 2021

Het Erasmus MC biedt jaarlijks ca. 20 vwo-leerlingen uit heel Nederland de kans om deel te nemen aan Junior Med School; een mooie eerste stap voor een carrière in de geneeskunde. Zit jij in vwo-4 en heb jij interesse in geneeskunde en dan voornamelijk geneeskundig onderzoek? Heb je een NG of NG/NT profiel? Ben je een gemotiveerde, geïnteresseerde, sociale en zelfstandige leerling en haal je goede cijfers? Lees dan gauw verder! Junior Med School

Junior Med School biedt een pittig onderwijsprogramma met een hoog, uitdagend niveau gedurende 5 en 6 vwo. Dit programma is bedoeld voor leerlingen met een NG/NT profiel (natuurkunde, scheikunde, biologie, WiA of wiB), die goed zijn in deze vakken en interesse hebben in geneeskunde en wetenschappelijk onderzoek. Na afronden van Junior Med School word je direct toegelaten tot de studie geneeskunde aan de Erasmus Universiteit. 

De afgelopen vijftien jaar is hier een traject ontwikkeld waarin talentvolle studenten worden geselecteerd en vervolgens naast de master geneeskunde ook één van de research master opleidingen kunnen volgen om opgeleid te worden tot klinisch onderzoeker. Na promotie en specialisatie is de kans om deze carrière te vervolgen als academisch specialist bijzonder groot. Deelname aan Junior Med School is een eerste stap in dit traject.

Het Minkema College mag twee leerlingen selecteren en voordragen aan de selectiecommissie van het Erasmus MC. Het Erasmus MC selecteert vervolgens uit heel Nederland de 50 meest geschikte leerlingen die doorgaan naar de definitieve selectie, waar uiteindelijk 24 slimme, talentvolle en gemotiveerde leerlingen worden uitgekozen om deel te nemen aan Junior Med School. 

Programma

Het programma van de Junior Med School loopt parallel aan VWO-5 en -6 en bestaat uit vier onderdelen:

  1. Summer School: colleges, laboratoria, practica en poliklinieken gedurende twee weken in de zomervakantie na VWO-4
  2. Onderwijs & Onderzoek: tien dagen onderwijs en onderzoek bij verschillende onderzoeksgroepen binnen het Erasmus MC (gedurende VWO-5)
  3. Onderzoek: vier weken zelf onderzoek doen bij één van deze onderzoeksgroepen op basis van een zelf geschreven onderzoeksvoorstel (in de zomervakantie na VWO-5)
  4. Rapportage & Presentatie: het schrijven van een onderzoeksverslag (eventueel ook te gebruiken als profielwerkstuk) en presenteren van de uitkomsten op de laatste Junior Med Schooldag

Studiebelasting

De studie-belasting is minimaal 320 uur (160 uur onderwijs + 160 uur stage).

Toelating Geneeskunde

Na succesvolle voltooiing van de Junior Med School én het behalen van het VWO-diploma, kan de leerling direct instromen in de studie Geneeskunde aan het Erasmus MC.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan het programma, behalve reiskosten.

Selectieprocedure

Denk je dat je een geschikte kandidaat zou zijn voor dit programma? Stuur dan uiterlijk zondag 14 februari een mail de talentcoordinator van schook mevrouw Faber met daarin je motivatie voor deelname. Geef aan waarom jij denkt dat je een geschikte kandidaat bent. Let op: Als je voor 1 of meer van de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en/of wiskunde A/B onvoldoende staat, dan heeft reageren helaas geen zin.

In de week van 15 februari zal mevrouw Faber, in samenspraak met de biologiedocenten en mentoren, 2 leerlingen selecteren uit de aanmeldingen. De 2 geselecteerde leerlingen zullen vervolgens een uitnodiging krijgen van Junior Med School om zich aan te melden en hierbij ook rapportcijfers, motivatiebrief en CV moeten opsturen. Als je geselecteerd wordt, kunnen we je hierbij uiteraard helpen. Uit alle aanmeldingen worden vervolgens 50 leerlingen geselecteerd die op gesprek worden gevraagd op 13, 14 of 15 april.

Houd er ook rekening mee dat als je geselecteerd wordt, je op de volgende dagen moet kunnen: https://www.eur.nl/erasmusmc/onderwijs/junior-med-school/programma/data  

Meer weten?

Op https://www.eur.nl/erasmusmc/onderwijs/junior-med-school vind je meer informatie.