Dries en Yoran strijden in de finale Wiskunde Olympiade

14 september 2020

Vrijdag 11 september zaten Yoran (3vwo) en Dries (6vwo) in de finale van de landelijke Wiskunde Olympiade. Een hele knappe prestatie waarbij zij in diverse voorrondes al tal van leerlingen achter zich hebben gelaten. Het werd een spannende dag! Er deden in totaal 160 leerlingen mee aan de finale, dat is circa 1 per 4 middelbare scholen. Dat er van ons twee leerlingen waren, is dus behoorlijk bovengemiddeld! Wiskunde Olympiade 2020

De finale werd gehouden op de Technische Universiteit Eindhoven. Binnen drie uur moesten de finalisten vijf opgaven oplossen. Bij elke opgave moesten de leerlingen een volledige berekening geven of een sluitend bewijs.

Dries: "De opdrachten waren moeilijk, maar niet door ingewikkelde stof of door hoeveelheid, maar doordat er veel denkstappen nodig waren. Dit maakte iedere opdracht tot een soort puzzel, die ik leuk vond om te doen. Zo zaten er nauwelijks berekeningen in en ging het meer om logisch nadenken met getallen. "

 

Prijsuitreiking

In november is de prijsuitreiking van de Nederlandse Wiskunde Olympiade. In elke categorie krijgen de beste vijf deelnemers een prijs. De prijs bestaat uit een certificaat, enkele cadeaus en een geldbedrag. Samen met een aantal andere veelbelovende finalisten worden de prijswinnaars verder uitgenodigd om deel te nemen aan een speciaal trainingsprogramma voor de internationale wiskundewedstrijden waar Nederland een team naartoe afvaardigt: de Benelux Mathematical Olympiad, de European Girls’ Mathematical Olympiad en de International Mathematical Olympiad.