Docenten uit Japan bezoeken Minkema College

20 november 2019

Dinsdag 19 november bezochten drie docenten uit Japan het Minkema College in Woerden om kennis op te doen over het onderwijs in Nederland. De docenten waren met name geïnteresseerd in de manier waarop de school omgaat met de diversiteit aan leerlingen, de inrichting van maatwerk en de wijze waarop de school leerlingen bijv. zelfstandigheid, interactie en zelfreflectie leert. Tijdens een presentatie en een rondleiding door de vmbo-locatie van het Minkema College werd over en weer informatie uitgewisseld. Japanse docenten op bezoek

Dat het onderwijssysteem in Japan en Nederland verschilt, werd direct duidelijk tijdens de eerste gesprekken tussen de Japanse docenten en de medewerkers van de vmbo-locatie van het Minkema College.

“Het Minkema College kijkt continue kijkt naar wat de leerling aankan, werkt met dakpanklassen, opstroom-mogelijkheden en neemt bijv. toetsen op twee niveaus af. De leerlingen op de Japanse middelbare scholen krijgen allemaal op hetzelfde niveau les. Het onderwijssysteem van vmbo, havo en vwo bestaat daar niet”, aldus Gerdine Jongeneel, afdelingsleider basis/kader van het Minkema College.

Op de scholen in Japan is er veel aandacht voor naschoolse activiteiten zoals sport en cultuur. Deze activiteiten worden allemaal georganiseerd door de school en vaak ook gegeven door de docenten.

Maar dat waren niet de enige verschillen; klassen van 30 tot max. 40 leerlingen zijn heel gangbaar in Japan en het meebrengen van je mobiele telefoon is verboden op school. Maar er waren ook overeenkomsten; ook in Japan is er een grote schaarste aan docenten en is de werkdruk hoog.

De Japanse collega’s waren voor een driedaags bezoek naar Nederland gekomen en bezochten diverse scholen (basisonderwijs en voortgezet onderwijs). Met dit bezoek hoopten zij kennis en inspiratie op te doen om ook binnen het Japanse onderwijs de leerling meer centraal te zetten en hem te leren kritisch te zijn, vragen te stellen en interactief met elkaar om te gaan.

Arjan van der wart, directeur onderwijs Minkema College: “Het was zeer interessant om kennis te maken met collega’s uit Japan en van elkaar te leren. Ondanks de grote verschillen, bleek vooral dat het onderwijs een prachtig vak is. Waar ook ter wereld.”