Docent Minkema bij top 6 Geschiedenisleraar van het jaar

14 oktober 2021

Docent Maurits Harmsen is tot de top 6 doorgedrongen voor de titel Geschiedenisdocent van het jaar. Deze prijs wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt door de NTR, het Nationaal Archief en het Rijksmuseum. De vakjury was vol lof over Harmsen: “Hij spreekt de taal van de leerlingen en sleept ze overtuigend het verleden in. Iedere les weer.” Maurits Harmsen (foto Harm Renkers)

[Foto: Harm Renkers]

Afgelopen weken bezochten leden van de vakjury de vijftien genomineerde scholen waaronder de vmbo-locatie van het Minkema College aan de Steinhagenseweg. Zij woonden de les bij van Harmsen. Dit leidde tot een shortlist van zes docenten. Uit deze shortlist wordt een top 3 gekozen, waaruit de jury uiteindelijk de beste Geschiedenisdocent van het jaar zal kiezen. De winnende docent is een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs, neemt een lesvideo op en mag zijn hele klas trakteren op een uitje naar het Rijksmuseum. De zoektocht naar de beste geschiedenisdocent begon in maart van dit jaar. Zowel scholieren, directies als collega’s droegen meer dan 100 docenten voor. Harmsen werd door één van zijn leerlingen opgegeven wat leidde tot de nominatie.

Harmsen: “Ik gebruik in mijn interactieve lessen altijd een combinatie van film, beeld en natuurlijk het oorspronkelijke verhaal. Deze combinatie sluit heel goed aan bij de belevingswereld van mijn leerlingen. Ik ben trots dat de vakjury dit ook heeft gewaardeerd.”

De jury over Maurits Harmsen:
Maurits geeft les op het vwo én vmbo. Hij maakt overtuigende vmbo geschiedenisclips met landelijk bereik. Maar voor zijn eigen leerlingen heeft hij vooral persoonlijke aandacht. Hij spreekt hun taal en sleept ze overtuigend het verleden in. Iedere les weer.