The Collage is Queer

16 mei 2023

Onze derdejaars havo/vwo-leerlingen creëren bij het vak Tekenen een collage die geïnspireerd is op iets uit de regenboogcommunity of een nieuwsitem dat hier over gaat.  School is dé plek waar in dialoog en interactie  ruimte moet zijn om in alle vrijheid van elkaar te verschillen in voelen en denken. Met elkaar naar kunst kijken en hierop visueel reflecteren kan ruimte creëren voor een in-between moment. Een moment van verruimd bewustzijn waarin gevestigde meningen door nieuwe gedachtes worden uitgedaagd. Zodoende kan er meer empathisch begrip ontstaan voor lhbti-diversiteit, wat kan bijdragen aan lhbti-acceptatie bij jongeren in schoolverband. Deze opdracht sluit mooi aan bij ons burgerschapsonderwijs. Collage is Queer

Wat is collagekunst?

Een collage is een vorm van beeldende kunst waarbij visuele elementen worden gecombineerd tot een nieuw beeld dat een boodschap of idee overbrengt. 

“Collage komt van het Franse woord "collér", wat "lijmen" betekent, vaak het primaire middel om afbeeldingen in collagekunst te combineren. Collage kunstenaars kunnen deze afbeeldingen tekenen uit krantenknipsels of gedrukte advertenties, of ze uit verschillende materialen verwijderen, zoals foto's, stof, hout en zelfs efemere. Collage kunstenaars kunnen de afbeeldingen toepassen op het oppervlak van een ander kunstwerk, zoals een canvas, om een nieuwe enkele afbeelding te maken.”

 

De opdracht

De leerlingen hebben de opdracht om in duo’s of individueel een collage te maken die geïnspireerd is op iets uit de regenboog community in A3 formaat. Denk aan iconen, eigen ervaringen, gebeurtenissen, etc. Vervolgens gaan zij op zoek naar afbeeldingen online of uit tijdschriften, eventueel gecombineerd met tekst of zelfgemaakte tekeningen.

Voorbeelden

De leerlingen zijn nog druk bezig met dit project. Hieronder enkele eerste creaties