Door deel te nemen aan buitenlesactiviteiten leer je nieuwe mensen kennen, word je uitgedaagd en ontwikkel je je in de breedste zin van het woord!

Ook jij hebt talent! Misschien weet je al waar je goed in bent, misschien wil je dat ontdekken. Dat kan! Het is bij ons heel gewoon dat je ook buiten de lessen om actief bent. Zo verleg je jouw grenzen en ontdek je waar je interesses liggen.

Talentlessen Steinhagenseweg

Voor een groot deel ontdek je jouw talenten in het gewone onderwijsprogramma. Maar we bieden ook extra lessen dans, sport, theater, muziek, creatief ontwerpen en programmeren. Deze lessen vallen buiten het gewone rooster. Deelname is vrijwillig, maar niet vrijblijvend; als je ervoor kiest, verwachten we dat je komt. In de lessen dans, sport, theater, muziek, creatief ontwerpen en programmeren bereid je je voor op een optreden tijdens Minkema Boulevard: de spectaculaire cultuuravond die een hoogtepunt is van elk schooljaar op de Steinhagenseweg.

Extra uitdaging en leerlingenclubs Minkemalaan

Typisch Minkema zijn de extra's buiten de les om. Alom bekend zijn de culturele avonden: Minkema Muziek Theater en Minkema Live. Dit laatste is een avondvullend programma waarin leerlingen op het podium hun talenten op het gebied van (klein)kunst, dans en verschillende muzikale activiteiten laten zien. Naast je gewone programma kun je extra lessen volgen of lid worden van één van de vele leerlingenclubs. Er zijn extra kosten aan verbonden, maar die zijn de moeite waard! 

Wat past bij jou? Extra's op de Minkemalaan

 • Cambridge English Masterclass

  In deze klas volgen leerlingen die voldoende startniveau hebben een opleiding die kan leiden tot het behalen van internationaal erkende certificaten. Hiermee krijgen leerlingen gemakkelijker toegang tot bijvoorbeeld buitenlandse universiteiten of Engelstalige programma’s in Nederland.

  Wat is Cambridge English Masterclass?

  De CEM leerlingen bereiden zich vanaf klas 2 gedurende tweeënhalf schooljaar voor op het behalen van een Cambridge First Certificate in English (FCE). Dit diploma is gebaseerd op examens die afgenomen en beoordeeld worden door de Universiteit van Cambridge. Het is een bewijs van een goede vaardigheid in lezen, schrijven, luisteren, spreken en Use of English (idioom en grammatica). Dit diploma wordt wereldwijd erkend en voegt een meerwaarde toe aan het middelbare schooldiploma en vergroot de kansen op de arbeidsmarkt.

  Leerlingen volgen in de tweede en derde klas  naast de reguliere lessen Engels 1 uur per week de CEM les.  In de lessen wordt gewerkt met een speciale lesmethode ontwikkeld door Britse uitgevers. Tijdens het vierde leerjaar worden de leerlingen voorbereid op het examen in december. Elke week wordt een andere vaardigheid geoefend. Om de vorderingen van de leerling te kunnen bepalen wordt CEM klas 2 afgesloten met een CEM schoolexamen.

  De cursus is bedoeld voor enthousiaste leerlingen die goed kunnen samenwerken en die bereid zijn om hard te werken tijdens de lessen. Er is weinig huiswerk maar het spreekt voor zich dat deze gemotiveerde leerlingen alle lessen aanwezig zijn en hun lessen thuis goed voorbereiden. Tijdens de CEM lessen is Engels de voertaal.

  In mei vindt er een excursie plaats naar Engeland. De CEM klas 2 leerlingen verblijven drie dagen in Cambridge waar zij hun geleerde kennis van de Engelse taal in de praktijk brengen.

 • Sportklas

  In de sportklas krijg je twee uur extra sport per week: maandagmiddag het 8e en 9e uur. We gaan op diverse sporten dieper in. Ook doen we sporten en spellen die in de gewone les niet aan bod komen. Daarvoor gaan we geregeld op excursie. Bijzonder zijn de sportclinics die je krijgt van echte experts.

  Iets voor jou?
  De sportklas staat open voor alle brugklassers die er zin in hebben. Je hoeft niet uit te blinken in een sport, maar je moet wel gemotiveerd zijn om te sporten en met elkaar prestaties neer te zetten. Het is zeker een aanrader als je:

  • Later misschien een opleiding wilt gaan doen die met sport te maken heeft (denk aan ALO, CIOS, politieacademie, brandweeropleiding, opleiding tot fysiotherapeut)
  • Meer wilt weten over allerlei sporten
  • Van sporten houdt.

  Je leert:

  • Samenwerken
  • Hulpverlenen
  • Coachen
  • Organiseren
  • Leiding geven.

  En verder
  Deelname aan de sportklas kost € 90,- per jaar. Dit zijn kosten voor clinics, excursies en dergelijke. Als leerling van de sportklas kun je doorstromen naar de module Bewegen en Sport in de bovenbouw.

 • Minkema Plus

  Kun jij naast het reguliere lesprogramma wel wat extra's aan? Dan hebben we voor jou van brugklas tot examenklas diverse mogelijkheden. Docenten kunnen je binnen de vaklessen extra leerstof bieden. Maar er zijn ook mogelijkheden buiten de vaklessen:

  • We bieden een verbredingstraject: leerlingen uit onder- en bovenbouw verdiepen zich in een zelfgekozen onderwerp en werken daar onder schooltijd aan.
  • Verder doen er al jaren Minkema-leerlingen mee aan diverse vakolympiades.
  • Ook is er een groep die meedoet aan de Race to Cooperation van de Utrecht University Model United Nations.
  • Tot slot krijgen talentvolle leerlingen uit de bovenbouw de kans om gedurende een aantal weken een speciaal programma op de universiteit volgen.
 • Licht en geluid

  Het licht- en geluidteam maakt kunst- en cultuuractiviteiten voor publiek zichtbaar en hoorbaar. Heb je belangstelling voor theatertechniek, dan is dit misschien iets voor jou.

 • Toneelgroep Laat Maar

  Twee jaar geleden heeft een groep leerlingen het initiatief genomen een toneelgroep te beginnen. ‘Laat maar!’ komt wekelijks bij elkaar en heeft twee jaar geleden voor het eerst een avondvullende voorstelling verzorgd. Ook heeft de groep al twee keer opgetreden voor patiënten in het WKZ.

 • Schoolorkest

  De school heeft een schoolorkest. De leerlingen oefenen o.l.v. een muziekdocent na schooltijd en verzorgen een optreden bij bepaalde schoolgelegenheden. 
   

 • Debatteam

  Hou jij van een goede discussie? Weet je jouw mening over te brengen, maar sta je ook open voor de mening van anderen? Dan is het debatteam wellicht iets voor jou! Ons debatteam gaat jaarlijks de strijd aan met teams van andere scholen. Met succes: we hebben al eens de landelijke finale gehaald.

 • Gender and Sexuality Alliance (GSA)

  De GSA van het Minkema College bestaat sinds 2014 en telt inmiddels bijna 20 leden uit verschillende leerjaren van de school. De letters GSA staan voor Gender and Sexuality Alliance. De GSA van het Minkema College is een groep scholieren die vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te schamen. Ze maakt zich sterk voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse leerlingen.