Onderzoek & Ontwerpen (O&O)

Ontdek O&O

Voorbeelden van projecten

marketingplan

Marketingplan voor de Cattenbroekerplas

Bedenk voor de eigenaresse van de Fabriek in Woerden verschillende wateractiviteiten die ze kan aanbieden op de Cattenbroekerplas. Je gaat mindmappen met je team, doet onderzoek naar de wensen van de doelgroep, en schrijft netjes in een marketingplan op hoe zij dit het best in de markt kan zetten. Je volgt een workshop waarin je een toffe promotie-actie bedenkt.

eierenautomaat

Ontwerp een mobiele kippenweide voor Boerderij Vlooswijk

Boerderij Vlooswijk ontwikkelt zich op het gebied van kringlooplandbouw. Zij schaffen een kippenkar aan om het bodemleven te verbeteren. Aan jullie de taak om te onderzoeken hoe de ideale weide rondom de kippenkar eruit komt te zien. Hiervoor verdiep je je in het gedrag van de kip en de Bokashi-kringloop. Je zet al deze informatie om in een voorstel voor de inrichting van de mobiele kippenweide. Dit voorstel bestaat uit een plattegrond en een 3D-model. Om de consument te betrekken bij deze plannen maak je ook een digitale informatieposter. 

Kom alles te weten over O&O

 • O&O spreekt me aan, maar hoe weet ik of het vak bij mij past?

  Als je interesse hebt in techniek of een echte ‘bètaleerling’ lijkt te zijn (dus goed bent in inzichtelijk rekenen/wiskunde en mogelijk later ook in scheikunde, natuurkunde, biologie), dan spreken de onderwerpen & vaardigheden bij O&O je waarschijnlijk ook aan. Misschien weet je al dat je architect wil worden, of producten wil ontwikkelen, of naar de technische universiteit in Delft wil. Op andere scholen met O&O kiezen deze leerlingen in de bovenbouw vaak het profiel Natuur & Techniek.

  Je werkt bij dit vak niet uit een lesboek en je maakt geen toetsen voor een cijfer. Het gaat om de persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt. De docenten begeleiden dit proces, waarbij zij letten op voldoende voortgang en het kunnen omgaan met deadlines. Je ontwikkelt met creativiteit, vindingrijkheid en goede samenwerking nieuwe producten in de ruime zin van het woord. Dat kan een gezonde snack zijn, maar ook een vakantieverblijf of een waterattractie. Daarvoor krijg je wel 'kaders', dus eisen waar het product aan moet voldoen. En er zijn ondersteunende workshops, bijvoorbeeld over gezonde voeding of 3D ontwerpen.

 • Als ik me aanmeld voor O&O en ik word geselecteerd, volg ik het vak dan tot en met mijn eindexamenjaar? Is mijn keuze bindend?

  Je volgt het vak O&O in principe van klas 1 t/m 3. Wie bij O&O wil blijven, kan aan het eind van het derde leerjaar opnieuw voor het vak kiezen. Je volgt het vak dan ook in de bovenbouw. Het is een examenvak binnen een natuurprofiel, dus Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek.

   

 • Is O&O een extra vak bovenop de andere (verplichte) vakken?

  Het is inderdaad een extra vak, maar je maakt geen extra uren. De lesuren O&O komen in de plaats voor andere uren. In de brugklas heb je als O&O’er geen Wetenschap & Techniek; een groot deel van de inhoud van het vak W&T komt namelijk uitgebreid terug bij O&O. In klas 2 en 3 staat ook geen W&T op de lessentabel en volgt een O&O-leerling wat minder tekenen, ontwerp & vormgeving en economie. Aspecten van deze vakken zitten namelijk verweven in O&O en worden aangeboden in de vorm van workshops.

 • Waarom is er een selectieprocedure?

  We merken dat er veel belangstelling is voor dit vak. In 2020-2021 en 2021-2022 zijn 3 i.p.v. 2 groepen gestart. 

  Los van het aantal aanmeldingen willen we de selectie sowieso inzetten. We hopen daarmee aan te geven dat het belangrijk is om er goed over na te denken, vooral omdat het een keuze is voor drie jaar. Ook hopen we in de motivatieopdracht terug te kunnen zien of een kind gemotiveerd is om voor dit vak aan de slag te gaan. De opdracht geeft natuurlijk al een beetje een beeld of het vak O&O past bij je interesses en talenten.

   

   

 • Wanneer hoor ik of ik in een O&O-klas ben geplaatst?

  Het tijdpad ziet er voorlopig als volgt uit: 

  Na de deadline voor de toelating (30 maart 2022) sturen we de motivatieopdracht toe aan alle groep 8’ers die op het aanmeldformulier hebben aangekruist dat ze in aanmerking willen komen voor O&O. De deadline voor het inleveren van de opdracht ligt op maandag 7 mei. Dit is direct na de meivakantie. Je mag de opdracht natuurlijk ook al eerder insturen. In mei bekijken we alle inzendingen en begin juni horen alle belangstellende leerlingen of ze in een O&O-klas geplaatst zijn.

 • Het vak O&O volg je in de Makerspace op onze locatie Steinhagenseweg. Pendel ik als leerling tussen beide gebouwen?

  Op de dagen dat je O&O hebt, volg je je andere lessen in principe ook in het gebouw aan de Steinhagenseweg. 

  De MakerSpace is een heel grote ruimte waar vaak 2 of 3 klassen tegelijk O&O hebben. We geven leerlingen graag de kans om samen te werken met leerlingen uit andere O&O-klassen.

 • Als ik niet voor de O&O klas kies, kan ik het vak dan nog wel in de modules kiezen? En kan dat in een jaar ook meerdere keren? Of is dat 1x?

  We overwegen inderdaad om ook één of enkele talentmodule(s) O&O aan te bieden binnen Discover Tech.

 • Zijn er nu ook al O&O klassen?

  2021-2022 wordt ons introductiejaar bij de stichting Technasium. In dat jaar gaan we voor het eerst met O&O-klassen werken. Die klassen bestaan volledig uit leerlingen die gekozen hebben en geselecteerd zijn voor O&O.

  In schooljaar 2019-2020 en 2020-2021 kwamen de O&O-leerlingen uit alle verschillende klassen en volgden ze de lessen als talentmodules binnen ons Minkema Discovery-programma. Er waren toen dus nog geen O&O-klassen.

   

   

 • Hoe is de verhouding jongens/meisjes?

  Op dit moment zijn de jongens zijn iets in de meerderheid, maar voor de meiden is er nog steeds volop gelegenheid om nieuwe vriendinnen te vinden

O&O in de MakerSpace

Het vak O&O wordt gegeven in de MakerSpace op onze locatie aan de Steinhagenseweg. Dit is een grote open ruimte waarin veel plek is voor creatieve en technische vakken. De komende tijd wordt deze plek verder ingericht als dé locatie voor techniek op het Minkema College. De MakerSpace komt er dan ook heel anders uit te zien! Benieuwd naar de schetsen van deze ruimte ? Check de artist impressions!

MakerSpace

Bekijk eens de talentstromen van Discovery