Minkema College | Home

Mavo 3: Werkweek Londen

Door Niek Heijmans

De laatste schoolweek: Mavo 3 gaat op werkweek naar Londen! Vierendertig leerlingen en vier begeleidende docenten vertrekken per bus naar Calais. De bus rijdt de trein op en de trein rijdt via de Kanaaltunnel naar Dover. Onderweg wordt nog een paar keer gestopt om te eten, en in de loop van de middag arriveert de bus bij de jeugdherberg in hartje Londen.

Als iedereen klaar is met inruimen van de kamers, volgt een lange voettocht door Londen. Covent Garden, met z’n straatartiesten; het theemuseum, de Theems, de London Eye, Westminster Bridge, Big Ben, Whitehall…. Niet gehinderd door de regen!

Het recente Brexit is ook nog merkbaar: Een grote demonstratie van tegenstanders tegen het uittreden van Groot-Brittanië uit de EU.

Nog een bezoek aan de zoete wereld van M&M en dan neerploffen in de jeugdherberg… Tijd voor het maken van het dagverslag!

De tweede dag in Londen bestaat onder andere uit een bezoek aan een van de grootste musea ter wereld: het British Museum. Een indrukwekkend gebouw; wit, licht en ruim, met een gigantische collectie uit de hele geschiedenis van de mensheid. ’s Middags wandelen de leerlingen naar Camden Town. Een druk, dorps aandoend gedeelte van Londen met een deels overdekte markt. Je kunt hier van alles en nog wat krijgen aan souvenirs, en gerechten proeven uit alle windstreken van de wereld. De leerlingen doen hun opdrachten, onder andere door in gesprek te gaan met Londenaren…

Dag drie: Een rondrit met Engelstalige gids door Londen. Gelegenheid om even uit te rusten van de wandeltochten… Tussendoor even de bus uit voor een bezoekje aan Buckingham Palace en de Changing of the Guards. En dan ’s middags het hoogtepunt van de reis (voor velen): shoppen!

Daarmee is de dag nog niet voorbij, want iedereen moet ’s avonds nog een presentatie voorbereiden over de reis…. De volgende dag worden de laatste boodschappen gedaan voor de terugreis. Die helaas wat minder voorspoedig verloopt, door een drie uur durende vertraging voor de kanaaltunnel.

De sfeer blijft echter fantastisch goed. Wij, docenten, hebben bewondering voor het uithoudingsvermogen en de opgewektheid van de leerlingen! Complimenten!