Minkema College | Home

Stap op de Rode Loper!

Door Brigitte Piest

Maandag 23 januari 2017 was het zover. Op uitnodiging gingen klas M3d en M3e van het Minkema Stein College naar Amsterdam, naar ‘Stap op de Rode Loper!

De bus bracht ons naar het mooie Scheepvaartmuseum waar de eerste ontmoeting met de schrijfster van Zes Seconden, Daniëlle Bakhuis, zou plaatsvinden. Daniëlle vertelde ons over haar ‘struggles’ tijdens haar middelbare schooltijd en hoe ze uiteindelijk toch schrijfster is geworden.

Na ons gesprek met Daniëlle Bakhuis gingen we naar Manon Sikkel. Manon Sikkel had een heel mooie boodschap voor ons; voor iedereen, zowel kind als volwassene, is er een boek dat je met heel veel plezier leest.

Ook hebben we met schrijver Rom Molenmaker gesproken. Hij vertelde dat hij de actualiteiten gebruikt in zijn verhalen. Hij vertelde dat hij hoopte dat zijn verhalen aanleiding gaven tot gesprekken in de klas waaruit wij onze mening gaan vormen. Rom Molenmaker heeft ook een van zijn boeken gegeven aan Sude uit 3Me, zij stelde een mooie vraag aan de schrijver.

Na het Scheepvaartsmuseum gingen we naar het theater in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam, waar Wijnand Stomp een verhaal vertelde. De passie van Wijnand is ‘verhalen vertellen’, liefst met een boodschap. Ook bij dit verhaal over zichzelf had Wijnand Stomp een mooie boodschap voor ons; ‘Neem altijd gisteren mee naar vandaag om morgen verder te kunnen’.

Vervolgens gingen we lunchen in het restaurant van de bibliotheek om daarna weer naar de theaterzaal te gaan waar het ‘verfilmde boek’ besproken werd.

Gastsprekers waren Khalid Boudou van o. a. Pizzamaffia  en Mamoun Elyounoussi, de hoofdrolspeler ‘Haas’ uit Pizzamaffia. Dat vonden wij natuurlijk erg leuk omdat Kahlid Boudou maandag 13 en woensdag 15 februari te gast is op het Minkema Stein College. Mamoun vertelde dat hij het script van Pizzamaffia gelezen had en dat hij het erg leuk vond om aan zo’n snelle film mee te werken. Khalid Boudou vertelde dat het schrijven van een boek niet altijd heel veel tijd in beslag hoeft te nemen. Hij heeft namelijk maar twee weken over het schrijven van Pizzamaffia gedaan.

Na de presentatie over verfilmde boeken gingen we naar Nemo. In Nemo kregen we een workshop over rappen. Daar konden leerlingen hun rap laten opnemen.

Het was een geslaagd evenement waar de we kennis hebben gemaakt met de verschillende manieren waarop verhalen doorgegeven kunnen worden zodat we na deze mooie dag nog meer gemotiveerd raken om een boek te kiezen en lekker te gaan lezen.