Minkema College | Home

BrugklaskampDinsdag 5 september gaan de brugklasleerlingen op kamp naar Leusden. Wanneer en waar vertrek je? Wat neem je mee?

Lees hier meer >>


Mag ik daar even op reageren...?Wilde armgebaren, stemverheffingen, verhitte gezichten… Wie langs het maatschappijleerlokaal heeft gelopen de afgelopen anderhalve week zou denken dat het bonje was op het Minkema College! Het ligt niet ver van de waarheid, want heftige discussies waren er zeker!

Lees hier meer >>


Rutte, Buma en Klaver in het wild…….‘Jongens rennen, daar loopt Mark Rutte!’. Op 31 mei zijn we weer naar Den Haag gegaan met 4 vwo. Een zonnige dag met veel Haagse terrasjes op het Plein, die we tijdens de ‘politieke rond wandeling’ ook gebruikten. We hebben het Letterkundig museum en het Escher museum bezocht en het zogenoemde ‘Verantwoordingsdebat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer bijgewoond. Er is ook gediscussieerd met Kamerleden in de fractiekamers en een van de groepjes is op het ministerie van Onderwijs geweest om met een beleidsmedewerker te praten. Het was een geweldige dag om onderwijs te geven buiten het klaslokaal aan 150 Minkema leerlingen. Onderwijs is ook in de praktijk ervaren, want zoals een leerling het treffend formuleert: ’De theorie uit het boek klopt in de praktijk. Dat zie ik nu’. ‘Jongens, rennen, daar loopt Mark Rutte!’, de formatie was in volle gang op het Binnenhof… en de leerlingen genoten.

Lees hier meer >>


Verkiezingen: feest van de democratieDe Tweede Kamer verkiezingen komen eraan. De lijsttrekkers zijn niet van de buis weg te slaan. En zo hoort het ook in een vrij land. De ‘politieke waarheid’ wordt via het debat gezocht en het is aan de kiezer om te bepalen hoe die waarheid eruit gaat zien de komende vier jaar. Het  debat is de ‘zuurstof van het feest’  dat democratie heet.  De school  wil leerlingen voorbereiden op dit feestje en dus waren er afgelopen dinsdag twee grote politieke debatten in een overvolle aula met honderden leerlingen van klas 3 en hoger.  Er waren vier stellingen, te weten:

Lees hier meer >>


PWS-avonden groot succes!Het is altijd weer een feestje, de presentatie van de profielwerkstukken. Op donderdag 2 februari was de havo aan de beurt. Binnen no-time werden de kale kraampjes omgevormd tot feestelijke uithangborden van het uitgevoerde onderzoek. Zo was er onder andere een rokende vulkaan te zien, een zelfgebouwde windtunnel, zelf-opgezette vlinders en een mini-bioscoop (inclusief popcorn). Het publiek liep met veel belangstelling rond en kreeg overal een enthousiast verhaal over het onderzoek en de resultaten. 

Lees hier meer >>


Op excursie naar Nemo in AmsterdamIs er nu ook een speciale buitenschoolse activiteit voor leerlingen in Havo 2? Jazeker, vorig jaar is een start gemaakt met een samenwerkingsverband tussen de vakken Nask en Techniek (tegenwoordig in leerjaar 2 ook W&T).

Lees hier meer >>


Verkeerslessen klas 1Deze week heeft elke brugklas een twee uur durend project rondom verkeersveiligheid. In het ene uur kijkt de klas samen met de mentor naar een video over ‘goed opvallen’ in het verkeer. Hier gaat het niet alleen over fietsverlichting, maar ook over andere manieren waarop je goed opvalt voor medeweggebruikers. Na de video knoopt de mentor een gesprek aan over verkeerservaringen en gevaarlijke punten op de route van en naar school.

Lees hier meer >>


Is Jesse's stoel de mooiste?Jesse Ruijs (17) uit Woerden verruilt al een tijdje elke vrijdag het Minkema College voor de Technische Universiteit Delft. De scholier uit 5vwo volgt daar een blok Digitally Designed Chairs. Vandaag is zijn laatste schooldag op de TU en dan wordt de stoel die hij heeft ontworpen beoordeeld.

Lees hier meer >>


Geslaagde open dagen Minkema CollegeHet Minkema College in Woerden kijkt terug op geslaagde Open Dagen. Zowel de Open Avond op de Steinhagenseweg  (beroepsgerichte opleiding: b/k en mavo/havo) op donderdag 19 januari als de Open Dag van de Minkemalaan (havo, atheneum en gymnasium) op zaterdag 21 januari trokken zeer veel bezoekers, naar schatting zo’n 20% meer dan het voorafgaande jaar. Er heerste een ontspannen en vrolijke sfeer. 

Lees hier meer >>


Lezing over kankeronderzoek bij biologieOp dinsdag 4 oktober het 9e uur kwamen er bij ons op het Minkema College twee studenten van de Universiteit Utrecht wat vertellen over kanker. In eerste instantie zat niemand van de leerlingen erop te wachten… het was het 9e uur, niet bepaald lekker, en het ging over kanker, wat voor een hoop leerlingen een gevoelig onderwerp is. Toch bleek het reuze interessant te zijn. 

Lees hier meer >>


Uitslag scholierenverkiezingenHet waren pittige onderhandelingen, maar we hebben een nieuwe regering! Met een royale meerderheid van 97 zetels treedt het kabinet Rutte III aan. Het nieuwe kabinet van VVD-D66-Groen  Links noemt zichzelf GroenLiberaal.

Lees hier meer >>


Vredesposters LionsDit schooljaar hebben al onze brugklasleerlingen meegedaan aan de vredesposterwedstrijd van de Lions. Ook een aantal basisscholen uit Woerden deed mee aan deze internationale wedstrijd.

Lees hier meer >>


Multi-cultiproject 3 havo‘Meneer, dit zouden we in elk leerjaar moeten doen’, zei een havo 3-leerling enthousiast. Op 25 januari werd  weer de jaarlijkse multi-cultidag gehouden op school.  Alle havo 3-leerlingen verdiepten zich in de multiculturele samenleving van Woerden en omstreken.  In deze tijd van polarisatie was het verfrissend om met elkaar in gesprek te gaan over wat ‘de ander’ werkelijk beweegt. De leerlingen kregen informatie over de maatschappelijke  en culturele  positie van Nederlanders van Marokkaanse afkomst. Er zijn positieve ontwikkelingen, zoals de stijging van het opleidingsniveau en een sterker gevoel van Nederlanderschap bij ‘nieuwe Nederlanders’ , maar de werkloosheid blijft bijvoorbeeld relatief hoog. De leerlingen kregen ook een indringende, maar grappige  film te zien over  Marokkaans-Nederlandse  jongeren : pizzakoeriers, straatvoetballers, vakantiegangers naar Marokko. Daarna bereidden de  leerlingen zelf persoonlijk getinte interviews voor met ouders van ‘Marokkaanse kinderen’ op onze school. Deze kinderen  begeleidden  het huisbezoek, waarbij de Minkema-leerlingen van alles te weten kwamen over de wijze waarop deze ouders leefden, werkten en dachten. Daarna gingen de leerlingen naar de moskee, waar ze rondgeleid werden en de moraal en rituelen van de islam konden beluisteren en ervaren. Vol enthousiaste  verhalen kwamen  de leerlingen weer naar school voor een Mediterraan muziekje, hapje en een munttheedrankje.  Veel leerlingen waren een belangrijke ervaring rijker.

Lees hier meer >>